Lazer İle Yapılan Göz Ameliyatlarında Bulunan Riskler Nelerdir?
Lazer göz ameliyatından sonra uygulanması gereken kurallar içinde bulunan birçok detay vardır. Bu detayların hepsi cerrahi işlemi yapan uzman tarafından hastasına tek tek anlatılır. Ayrıca her cerrahi işlemde olduğu gibi belli başlı riskler içerir.
İçindekiler
Ameliyatının Riskleri
Lazer göz ameliyatı olan hastalarda yüksek oranda başarı sağlamak gelişen teknoloji desteği ile mümkün hale gelmiştir. Lazer ameliyatı kör olma riski gibi komplikasyonların çok nadir olduğu bir tedavi yöntemidir. Lazerle göz ameliyatı sırasında ve sonrasında yan etkiler ortaya çıktığında, ileri cerrahi müdahaleler veya tıbbi göz tedavisi ile kişi sağlığına kavuşabilir. Her ameliyatta olduğu gibi bu ameliyatta da potansiyel riskler, olası yan etkiler operasyon öncesi göz ardı edilmemelidir. Deneyimli ve tecrübeli doktor seçilirse, görme problemi, kör olma gibi önemli riskleri en aza indirilebilir. Riskler, her bireydeki görme bozukluğuna ve ameliyat türüne göre değişmektedir. Yapılan cerrahi uygulama her birey için uygun değildir. Birçok koşul, anatomik ve kişisel faktörler, istenmeyen komplikasyonların riskini arttırıp, lazerle göz ameliyatında başarıyı sınırlayabilir. Aşağıda sıralayacağımız faktörlere sahip olan bireyler lazerle göz ameliyatı uygulamasına uygun olmayabilir:
- Çok ince ya da çok düzensiz yapıda korneası olanlar
- Yüksek derecede refraktif hatası olanlar
- Çok kuru gözlere sahip olanlar
- Yaşları 18 den küçük olanlar
- Hamilelik gibi kişisel faktörler
- Mevcut dejeneratif bozuklukları bulunanlar
Ameliyatı Sonrasında Olabilecek Yan Etkiler ve Riskler
İngiltere’de 20 yılı aşkın süredir milyonlarca insana lazerle göz ameliyatı yapılmıştır. Öncelik operasyonların her daim alanında tecrübeli doktorlar tarafından yapılması ile risk ve komplikasyonların en aza indirilmesidir. Bu sayede İngiltere de lazer ameliyatı başarı oranı oldukça yüksektir. Fakat bildirilen birtakım risk ve yan etkiler aşağıda belirtilmiştir:
- Görmede geçici bozukluk veya rahatsızlık:Ameliyattan sonrası ilk günlerde meydana gelir ve hafif derecede gözlerde tahriş, ışığa karşı duyarlılık meydana gelir. Hastalar genellikle gece sürüşlerinde, göz kuruluğu, görmede bulanıklık ve görme düzeyinde azalmalar yaşandığını bildirmektedirler. Bu sorunlar geçici olduğu için, genelde üç -altı ayda düzelir.
- Flep e bağlı komplikasyonlar:Yapılan operasyonda, korneanın ön kısmındaki kapak kesilir. Korneanın yeniden şekillendirilebilmesi için operasyonla flep kaldırılıp doğal bir bandaj kullanımıyla değiştirilir.
- Gözlerde Kuruluk: Gözde tahrişe ve görmede bulanıklığa deyin uzanan gözyaşının üretimindeki azalma lazer göz ameliyatı geçiren bireyler tarafından yüksek oranda bildirilir. Lazerle göz ameliyatı olan bireylerde göz kuruluğu sendromunun derecesi değişmektedir. Kısa süreli bir sorun olup kuruluklar gözlerin yüzeyini nemlendirmek için damla uygulanarak düzeltilmektedir. İyileşme sürdükçe kuruluk da kaybolmaktadır.
- Düşük veya aşırı düşük düzeltme ya da gerileme:Genellikle, lazer operasyonunun komplikasyonları, nesnelerin uzun sürede algılanması ile belirginleşmektedir. AmeliyatTan sonra, tüm bireyler 20. 20 görme becerisini kazanamazlar. Bu durumda gözlük, göz kontakları gibi materyalleri kullanmak durumunda kalabilirler. Lazerin korneadan aşırı miktarda doku çıkarması sonucu gözlerinizin iyileşmesi beklenildiği gibi olmayabilir. Bazen mükemmel bir lazer göz ameliyatı geçirmiş olsanız bile gözleriniz daha önceden tahmin edilmeyen bir reaksiyon gösterebilir. Bir diğer şekil de ameliyatTan birkaç hafta sonrasında çok iyi biçimde çalışabilir, fakat aşırı iyileşme sonucu zaman ilerledikçe ani gerileme yaşayabilirsiniz.
- Gözde meydana gelen enfeksiyonlar:Lazer göz doktorları çok az da olsa, ameliyat sırasında yapılan cerrahi girişimlerin enfeksiyon riskini arttırdığına değinmişlerdir. Ameliyattan sonra doğal bandaj kullanılarak göz düzgün bir şekilde iyileşmeyi sağlayacak steril ortamına kavuşturulur.
Ameliyat Sonrasında İzlenilen Yol
Lazer çizme operasyonu sonrasında gelişebilecek yan etkiler ve riskler genellikle uygulanan lazer çeşidine göre farklılık gösterecektir. Ancak günümüzde en gelişmiş olarak kullanılmakta olan Lasik, iLasik ya da TransPRK hastaların konforu için çok tercih edilen yöntemlerdir. Lasik ya da iLasik yöntemlerine baktığımızda kişi gözü bandajlı olarak operasyondan çıkmaktadır. Uzman doktorunun tavsiyesi ile genellikle 24 saat bitiminde bandajı çıkarabilir. İlk 36 saatteki şikâyetler: göz batması, görmede bulanıklık ve göz kızarması gibi şikâyetlerdir. Bu şikâyetler genellikle normaldir. Lazerle ameliyatından 5 gün sonra bu şikâyetler azalır ve giderek yok olur. Ancak lazer işlemi sonrasında kuru göz sendromu ortaya çıkabilir. Uzman doktor bu sendrom için kişiye damla önerecektir. Kişi doktor önerisini aksatmadan yapmalıdır.
TransPRK yönteminde gözde herhangi bir çizik olmayacağı için kişinin gözüne bandaj uygulanmasına gerek yoktur. Kişi gözleri açık biçimde çıkıp evine gitmektedir. Bazen lazer tedavisi sonrasında yukarıda bahsettiğimiz birtakım komplikasyonlar ortaya çıkmaktadır. Kişi sabırlı davranarak uzman doktorunun belirttiği tedavi şeklini uygularsa kısa sürede iyileşecektir.
Kaynaklar
- http://www.dailymail.co.uk/health/article-1334246/Tempted-laser-eye-surgery-Its-risks.html
- https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/lasik-eye-surgery/details/what-you-can-expect/rec-20322385
- https://www.centreforsight.com/media/blog/eye-blog/5-risks-laser-eye-surgery-and-how-avoid-them
- https://www.lasik.com/articles/lasik-risks-a-straight-answer/
- http://www.allaboutvision.com/visionsurgery/
- https://www.lasik.com/articles/laser-eye-surgery-what-is-it/