Excimer Laser Göz Ameliyatı Aşamaları ve Faydaları Nelerdir?

Excimer lazer göz ameliyatları kısa sürede sorunları ortadan kaldıran bir ameliyattır. Uygulama göz damlaları ile gözlerin uyuşturulması sonrasında uzman cerrahlar tarafından gerçekleştirilmektedir.

Excimer Lazer Göz Ameliyatı Yapım Aşamaları

Lazer göz ameliyatı tedavileri son yıllarda sıkça kullanılan uygulamalar arasında yer almaktadır. Gözün ön kısmındaki berrak, yuvarlak kubbe olan korneayı yeniden şekillendirmek için lazer kullanımı yapılır. Gözdeki ışık ışınlarının gözdeki retinaya odaklanma şeklini iyileştirmek adına kullanılır.

Lazer cerrahisi ile uzman cihazı kullanarak korneada incecik flep oluşturur. Uzman cerrah flebi geri katlayarak flep altında bulunan belirli miktarda kornea dokusunu excimer lazer kullanarak hassas bir şekilde yerinden çıkarır. Ardından yerine olduğu yerde iyileştiği orijinal flep koyar. Özellikle gözlerinde yaşını görmek ile alakalı sorunlardan yaşayan kişiler için korneayı düzensiz sokmak adına kullanılır.  Excimer lazer işlemlerine LASIK uygulama ismi de verilmektedir. Lasik uygulama da bulunan diğer bir amaçta düzensiz bir korneayı daha normal bir şekle dönüştürerek astigmatiği düzeltmektir.

LASIK cerrahi işlemleri düşünen herkesin gerçekçi beklentilere sahip olması çok önemlidir. Uygulama kişilerde düzeltici lensler olmadan günlük işlerinin çoğunu gerçekleştirmelerini sağlamaktadır. LASIK cerrahisi olan kişilerin % 90’dan fazlası gözlük veya kontakt lens olmadan 20/20 ve 20/40 arasında bir görüş elde edebilmektedir. Lazer ameliyat uygulamasından sonra ikinci bir cerrahi işleme gerek olup olmadığını bilmek gerekir. Gece okumak veya araba kullanmak gibi belli aktiviteler için gözlük takılması gerekebileceğinden emin olmak gerekir. 

Prosedürü Nasıl Çalışır?

Lazer uygulamasında hasta ayakta bir cerrahi süitte excimer lazer adı verilen cerrahi bir cihazla kişi yatarken uygulama  yapılır. Wavefront ve diğer göz cerrahisi işlemleri için bir kaç damla göze uygulanır ve anesteziyle uyuşturulur. Göz kapaklarının ara kısmına bir göz kapağı tutucusu yerleştirilerek açık tutulur. Bu şekilde hastanın göz kapakları açıklamalara tutulur. Gözün üstüne kısmına  yerleştirilen bir emme halkası, korneayı kaldırarak düzleştirir. Hasta göz kapağı tutucusundan ve emme halkasından baskı hissedebilmektedir ve parmak benzer şekilde göz kapağına doğru basılır. Emme halkası yerinden çıkarılıncaya kadar göze koyulduktan sonra, görüş siyaha döner. Kornea düzleştikten sonra kornea dokusunun bir kapağı otomatik bir mikrosirjik cihaz kullanılarak, lazer veya bıçak kullanılarak meydana getirilir. Kornea flebi kaldırılmış ve geri katlanmıştır. Ardından hastanın benzersiz olan göz ölçümleri ile önceden programı yapılmış excimer lazer gözün üstünde ortalaması yapılır. Uzman doktor lazerin en doğru şekilde yerleştirildiğini kontrol eder. Hasta kişi  fiksasyon ya da hedef ışık olarak isimlendirilen özel bir sabit ışığa bakarken, excimer lazer kornea dokusunda şekillendirilme yapılır.  Ardından uzman doktor  kapağı yerine geri getirir. Kenarları pürüzsüz hale getirmek içinde işlem yapar. Korneal flep, altta bulunan  kornea dokuya en geçer 5 dakika içinde yapışır ve dikişlere kesinlikle gerek yoktur. Hastayı uygulamadan sonra bir kişinin evine götürmesi gerekir. Korneanın iyileşmesi esnasında korumaya yardımcı olmak adına  cerrah kazaya bağlı darbelere karşı kişinin korunması adına ve gözlerin ovulmaması için göz koruyucu takılmasını ister. Cerrah, gözün iyileşmesine ve kuruluğun hafifletilmesine  yardımcı olmak adına göz damlası reçete eder. Lazerle yapılan uygulamalardan sonra hastaların vizyonundaki iyileşmenin tamamen dengelenmesi ve bir yan etkinin oluşmaması için 3 ila 6 ay geçmesi gerekir. Bu süreçte görüşün en kaliteli düzeyde olması adına hastaların her türlü detaya en ince ayrıntısına kadar dikkat etmesi gerekir.

Fiyatları

Uzman cerrahlar her yıl gözler ile alakalı muayene yapılmasını önermektedir. Ortalama olarak göz muayenesi ve gözlük için verilen maliyet 300 TL olarak hesaplanmıştır. Yıllık olarak lens maliyeti de 400 TL hesaplanmıştır. Sadece bir defa yapılacak 10 dakikalık lazer destekli tedaviler ile birlikte insan ömür boyu tasarruf edebilmektedir.

Göz hekimlerinin çoğunluğu yetişkin bir bireyin her sene göz ile alakalı kontrollerinin yaptırılmasını ister. Her sene değiştirilen gözlük ve lens farkında olmadan kişilere para ile zaman kaybettirmeye yol açar. Ortalama olarak gözlük fiyatları 200 TL ile 1.500 TL arasında değişim göstermektedir. Lens kullanımı yapan kişilerin de lens haricinde yan ürünlerinin de masrafı bulunur ve oldukça maliyetlidir. Tüm bu masraflar düşünüldüğü zaman lazerler ile yapılacak olan işlemler sonrasında harcanacak paralar 1 ila 2 sene içinde geri kazanılmaktadır. Bu sayede ilerleyen seneler içinde ciddi düzeyde para tasarruf yapılmaktadır. Bir kişi hayatı boyunca lazerle ameliyat yaptırdığında 20.000 TL den daha fazla tasarruf yapmaktadır.

Lazer tedavileri ameliyatın yanı sıra zaman konusunda da tasarruf sağlar. Yapılan araştırmalar sonucunda lens kullanan kişilerin senelik olarak 50 saatini lenslerini takıp çıkarmak ve temizlemek gibi bedenler ile harcadığını ortaya çıkartmıştır. Günümüzde en önemli şeylerden birisi olan  zamanı boşa yere harcamak yerine, lazer tedavisi uygulaması tercih edilmelidir. İlerleyen zamanlarda uygulama sağlık dışında birçok konuda fayda sağlayacak özelliklere sahiptir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle