Lazerle Göz Ameliyatından Sonra Yaşanan Şikâyetler ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gelişen teknoloji sayesinde çok kısa sürede lazerle göz ameliyatı olabiliyorsunuz. Bu süreçte bir takım şikayetlerde bulunabilirsiniz ancak doktor tavsiyeleriyle beraber sorunsuz olarak lazer ameliyatını tercih edebilirsiniz.

Lazerle Göz Ameliyatı

Lazer teknolojisiyle birlikte artık hastalar çok daha kısa bir süre içinde ve ağrısız olarak bir takım göz ameliyatlarına başvurabilmektedir. Bunlar daha çok göz çizdirme, miyop, hipermetrop ve astigmat ameliyatlarıdır. Her uygulamadan sonra dikkat edilmesi gereken bir takım durumlar vardır. Ayrıca lazer sonrası söz kuruluğu konusunda gerekli bilgilere sahip olarak pek çok tavsiyeye uymak durumundasınız. Daha çok yaz aylarında lazer sonrası uzmanların tavsiyelerine dikkat etmeniz gerekiyor. Günümüzde güneş ışınlarından kaynaklı olmak üzere farklı sağlık sorunlarıyla meydana gelen sorunlar için lazer göz ameliyatı her mevsim yapılabilir. Ayrıca bu ameliyat sonucunda hastalar gündelik yaşamlarına hızlı bir şekilde dönebilmektedir. Lazerle ameliyattan sonra en önemli durum güneş ışınlarıdır. Güneşin etkisinden gözler mutlaka korunmalı ve iki hafta kadar denize hiçbir şekilde girilmemelidir. Zararlı UV ışınları gözlere normal hayatta da zarar vermektedir. Bununla beraber lazerle göz ameliyatı olan hastalar en çok da güneş ışınlarına dikkat etmelidir.

Göz Lazeri Sonrasında Gözlerde Kuruluk Olur mu?

Lazer sonrası göz kuruluğu, son zamanlarda en çok araştırılan konuların başında gelmektedir. Günümüz koşullarında kuru göz sorunu olan hastalar için direkt olarak lazer uygulanmaz. Öncelikle belirli bir tedavi düzeni kurulur ve daha sonra bu sürece geçilir. Kuru gözün nedeni saptandıktan sonra bu tedavi başlatılabilmektedir.

Lazerle göz tedavisi sürecinde kornea yüzeyindeki göz yaşı geçici olarak dağılmadığından dolayı kuru göz hissi meydana gelebilmektedir. Ancak bu durumun kuru göz hastalığını meydana getirdiği söylenemez.

Gözlerde bu uygulamadan sonra kuruluk olmaması için 3 aylık süreçle hastalara suni gözyaşı verilebilmektedir. Bazı tıbbi merkezlerde suni göz yaşının yanında keten tohumu da verilmektedir.

Lazer ameliyatları günümüzde 10 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanabilmektedir. Kanamalı bir ameliyat olmadığı için tamamen damla anestezisi altında yapılır ve ağrısızdır. Birçok kişi ameliyat sırasında ağrı yaşanıp yaşanmadığını merak etmektedir. İşlem süresinde olmamakla beraber işlemden sonraki 6 saatlik süreçte ağrı, sulanma ve batma gibi durumlar yaşanabilmektedir. Bu durum 2 güne kadar çıkabilir. Ağrının his olarak azaltılması için göz koruyucu kontak lens kullanılabilir.

Lazer işlemi sonrasında belirli bir süre boyunca göz kuruluğu yaşanabilmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi pek çok lazer merkezi bu konuda suni göz yaşı damlaları kullanır ve yaşanabilecek kuruluk sorununu kontrol altına alabilir.

Lazer Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Lazerle göz ameliyatından sonra dikkat etmeniz gereken bir takım durumlar vardır. Öncelikle tedaviden sonra gözlerin herhangi bir şekilde bandajla kapanması gerekmemektedir. Ayrıca tedavinin ardından sunulan damlaların düzenli bir şekilde kullanılması gerekmektedir.

Lazerden sonra ilk 24 saat çok önemlidir. Bu süre boyunca göze herhangi bir şekilde müdahale edilmemeli ve duş alınmamalıdır. Bu süreçten sonra gündelik yaşamınıza dönebilirsiniz.

Lazer işleminden sonra hafif bir batma hissi yaşayabilir ve buna ek olarak sulanma şikâyetinde de bulunabilirsiniz. Doktorunuz bu süreci kontrol altına almak için gerekli tavsiyeleri sunmuş olacaktır. Son olarak işlemden sonra belirli aralıklarla muayene olmanız önem arz etmektedir.

Lazer tedavilerinde doktorun tavsiyelerine uymanız çok önemlidir. Bu anlamda ilk 6 aylık süreçte yapılacak göz kontrollerinde herhangi bir sorunun oluşması durumunda ikinci bir lazer uygulamasının yapılıp yapılamayacağı kontrol edilmektedir. Bu durumda göz tabakasının uygunluğuna bakılır ve göz hekiminin kararıyla yeniden lazerle göz tedavisine başlanabilir. Süreç aynen geçerlidir ve karşınıza çıkacak şikâyetler arasında yine batma hissi, kısa süreli ağrı ve göz kuruluğu olabilir. Bu anlamda doktor tavsiyelerinden çıkmamak ve iyileşme sürecini başarıyla tamamlamak önemlidir.

Lazerden sonra gözde batma ya da diğer yan etkiler görülebilir. Bu şikâyetlerin tamamı, uygulamadan önce doktorunuz tarafından sizlerle paylaşılmaktadır. Gerektiği zaman müdahalede bulunan göz hekiminiz, herhangi bir sorun yaşamadan lazerle göz ameliyatını gerçekleştirmeye devam etmektedir. Bu anlamda sorunlarınızın çözümünde en önemli desteği doktorunuzdan alabilirsiniz.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle