Gözaltı Yağ Bezelerinde Lazer Tedavisi Uygulanabilir mi?
Göz çevresi çok hassas bir bölgedir ve özellikle de göz altında oluşan yağ bezeleri, kişiler için estetik bir kaygı olarak tabir edilir. Bu durumun kalıcı olarak düzeltilmesinde ise lazer cerrahisi uygulanmalıdır.
İçindekiler
Göz Altı Yağ Bezeleri ve Tedavisi
Gözaltında ortaya çıkan yağ bezeleri, çoğu zaman kişilerin estetik görünümünü olumsuz yönde etkilemektedir. Bu anlamda gözaltının yanı sıra göz kapaklarının üst kısımlarında da yağ birikimi nedeniyle meydana gelen sarı plakaların günümüzde bazı tedavilerle alınabildiğini söyleyebiliriz. Bazı kişiler bu sorunların kimyasal peeling ile düzeltileceğini söylemekte fakat uzmanların görüşüne göre bu durum oldukça yanlıştır. Cerrahi yöntemlerle de iz kalmadan tedavi edilemediğini söyleyebiliriz. Göz çevresindeki deride oluşan bu bezeler daha sonra gözaltında meydana gelerek sarı yağ dokusunun meydana getirir. Tıpta siringoma olarak adlandırılan bu durum daha çok kadınlarda görülür. Son derece yaygın bir şikâyet olmakla beraber ergenlik döneminde başlayabilmektedir.
Siringomaların genel belirtilerine baktığımızda net sınırlı ve daha çok sarı renkli olduklarını söyleyebiliriz. Bu şekilde ortaya çıkan yağ bezeleri ayrıca kabarık ve yuvarlaktır. Sayıları da birden çoktur ve simetrik olarak oluşur. Yapılan birçok araştırma bu bezelerin cerrahi olarak mı ya da lazerle mi düzeltileceği üzerinedir. Bu konuda uzmanların görüşü daha çok lazer tedavisinin uygulanmasıdır. Çünkü bu yöntemle göz altı ya da göz çevresinde herhangi bir iz kalmaz ve iyileşme süreci de çok hızlıdır. Şimdi göz altı yağ bezeleri için lazer tedavisini ve iyileşme sürecinin detaylarıyla beraber sorunların tekrarlanıp tekrarlanmayacağı hakkındaki genel bilgileri beraber inceleyelim.
Göz Altı Yağ Bezeleri için Lazer Tedavisi
Gözaltında oluşan yağ bezeleri için cerrahi işlemlerin uygulanması oldukça zordur. Bu anlamda lazer tedavisiyle birlikte gözaltındaki bezeler yok edilebilir. Ayrıca cerrahi müdahalelerden sonra son derece hassas olan gözaltı bölgesine dikiş atılması da zorlu bir süreçtir. Bu yüzden uzman hekimler tarafından göz altı yağ bezeleri için lazer tedavisi uygulanmaktadır. İşlemden önce bir dermatolog tarafından hassas göz bölgesi incelenir ve daha sonra işlemlere geçilir.
Erbium ya da karbondioksit lazerler kullanılarak başlayan operasyonlar kısa sürmektedir. İz kalma olasılığı çok düşük olan bu işlemle beraber tedavi sonrası görünümde iz kalmaz. İyileşme süreci ise 15 güne kadardır. Herhangi bir yan etkinin görülmediği bu işlemde sadece göz altlarında küçük kırmızılıklar meydana gelebilir.
İlgili sorunun tekrarlanmaması da önemlidir. Hastalardaki ter bezinin iyi ya da kötü huylu olup olmamasına göre değişen bu durum, kişisel yatkınlığa bağlı olarak yenden oluşabilir. Ancak bu durumun görülme olasılığı da oldukça düşüktür.
Lazer tedavisi bu sonuçları beraberinde getirmektedir. Cerrahi müdahaleler ile göz altı yağ bezelerini yok etmek istiyorsanız bu durumu tekrar düşünmenizde yarar var. Çünkü cerrahi işlemlerden sonra derinin alt kısmında kalan yağ bezleri işlemden sonra bile yağ salgılamaya devam etmektedir. Bu yüzden tekrar gözlemlenmesi muhtemeldir ve deri altından yeniden göz altı yağ bezeleri ortaya çıkmaktadır.
Lazer Tedavisinin Önemi
Lazer tedavisi günümüzde başarılı bir şekilde uygulanan yöntemler arasındadır. Siringoma lazer tedavisi için de bu uygulamanın tekrar etmemesi bakımından çok önemli olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca göz altı lazer tedavisinin yanı sıra göz kapağı yağ bezesi ameliyatlarında da lazer yöntemi kullanılmaktadır.
Simetrik olarak ortaya çıkan göz kapağı yağ bezlerinde de gerekli tetkikler yapılır ve daha sonra lazer uygulamasına geçilir. Gözaltı yağ bezeleri ergenlik dönemiyle başlar ancak ksantelezma yani göz kapağı yağ bezesi daha çok 40 yaşından sonra görülmektedir. Bir takım hastalıklardan kaynaklı olarak da ortaya çıkabilen bu durum, gelişmiş lazer cerrahisi ile yok edilebilmektedir.
Lazer tedavilerinin tamamında iz kalma olasılığı çok düşüktür. Bu yüzden uzmanlar da göz çevresinde meydana gelebilen yağ bezleri için lazer tedavisini tavsiye etmektedir. Sarı bezeler olarak ortaya çıkan bu durum karşısında daha estetik bir görünüme ulaşmak ve rahatsızlığın tekrar etmemesini sağlamak adına ilk olarak göz muayenesinden geçmeli ve daha sonra doktorunuzun da tavsiye edeceği lazer uygulamasını tercih etmeniz çok önemlidir.
Kaynaklar
- https://lazerestetikmerkezi.com/hizmet/gozalti-yag-bezesi/
- http://www.mevlutdag.com/yuz/goz-cevresi-defarmiteleri
- http://drserdartuncer.com/lazerle-goz-cevresi-yag-bezleri-tedavisi/
- http://www.guneserturk.com/Makale/gozalti-yag-bezeleri/
- http://www.serafettinsaracoglu.com/pro-gozalti-yag-bezeleri-620