Lazer Göz Ameliyatı Zararları, Yan Etkileri ve Bilinmesi Gerekenleri
Göz çizdirme ameliyatı sonrasında yaşanabilecek süreçte hangi yan etkilerin gözlemlendiğini inceledik. Oluşabilecek komplikasyonlar ve operasyonun detaylarını derledik.
Lazer göz ameliyatı birkaç farklı tür ile uygulanabilen ve 1985 yılından beri aktif olarak kullanılan bir operasyondur. Halk arasında göz çizdirme olarak bilinen ameliyatın zararları ve yan etkileri ise farklı komplikasyonlar sonucu oluşabilir.
İçindekiler
Lazer Göz Ameliyatı Zararlı Mı?
Lazer göz ameliyatı zararları açısından halk arasında birçok farklı söylentiyle gündeme gelmektedir. İlk olarak lazer göz ameliyatı nasıl yapılır ve sonrasında neler yaşanır konusuna değinmek gerekiyor. Operasyon kornea tabakası üzerinde yapılır. Keratokom ismi verilen özel bir kesi ile 100 mikron gibi minimal bir kaldırma uygulanır. Kornea tabakası kaldırıldıktan sonra ışığın kırılma eksenine uygun olan geometrik şekliyle lazer ışınları göze entegre edilir. Sonrasında açılan kornea tabakası yerine oturtulur ve tedavi bitmiş olur.
5 dakikalık bir operasyonla gözlüklerinizden kurtulmanız mümkündür. Ancak lazer uygulamasının zararlı olup olmadığı ile ilgili birçok söylenti duymanız bir o kadar olası. Öncelikle bu ameliyat Excimer lazer olarak tanımlanan ve göze zararı olmayan bir operasyondur. Lazer yaptırmanın göze zararı var mı konusunda ise doktorların ortak bir kanısı var.
Göz çizdirme ameliyatı ışığı doğru eksenden ve doğru uygulama metoduyla yapan bir doktor ile olumlu sonuçlar verebilir. Burada operasyonu başarıyla sonuçlandıran iki temel faktör hastanenin donanımsal yeterliliği ve doktorunuzun uzmanlığıdır. Lazer tedavisinde doktorunuz kornea altından doğrudan ışığı verir ve gözlük etkisinin kalıcılığı sağlanmış olur. Halk arasında lazer tedavisi zararlı gibi söylemlerin yayılması ise çoğunlukla asılsızdır.
Lazer Göz Ameliyatından Sonra Hangi Yan Etkiler Görülür?
Lazerle göz tedavisi için Excimer lazer dışında birçok farklı yöntem gelişmiştir. Avantajları, zararları veya yan etkilerinden önce bunlara değinmek daha doğru olacaktır.
- Excimer Lazer
- LASEK (PRK)
- Lasik (iLasik)
- No Touch Lazer (TransPRK)
Gözünüzün ve korneanızın sağlığına bağlı olarak lazer göz ameliyatı türü belirlenmektedir. Bu noktada doktorunuz size en uygun tedavi metodunu belirleyerek uygulayacaktır. LASiK kornea kaldırılarak yapılırken, LASEK doğrudan göze uygulanır. No Touch lazer ameliyatı el değmeden yapıldığından hata payını sıfır noktasına çeker.
Tüm bu operasyonları bir arada incelediğimizde belirli bir yan etki ya da oluşabilecek komplikasyon oranı görmekteyiz. Burada ameliyathanenin ve kullanılan donanımın steril oluşu, doktorunuzun hijyen kurallarını önemseyerek operasyonu tamamlaması önemli bir etkendir.
Erken Dönem Komplikasyonları | %0.2 |
Orta Dönem Komplikasyonları | %0.3 |
Geç Dönem Komplikasyonları | %1 |
Göz Kuruluğu | %45 |
Kalıcı Göz Kuruluğu | %5 |
Kornea üzerinde kesi yapılan flep için yapışma sürecinde yaşanabilecek komplikasyonlar en önemlileridir. Zamanla etkileşime geçerek birleşmediği takdirde daha ciddi sorunlara yol açabilir. Fakat tümü için kullanılacak ürünler ve belirli bir süre dikkat edilme şartı vardır. Çünkü lazer ameliyatı sonrası bu gibi reaksiyonlar gözlemlenebildiği için %100’e yakın bir başarı hedeflenmektedir. Doğal olarak lazer ameliyatın zararı var mı sorusu aslında gereken şartlar yerine getirildiğinde ve dikkat edildiğinde yok olarak cevaplanabilir.
Lazer Göz Ameliyatından Sonra Neler Olabilir?
Tabi ki herkesin vücudu ve göz yapısı belirli bir yapıya sahiptir. Bu doğrultuda lazer göz ameliyatından sonra zararları açısından kişisel bakım önem taşır. Göz bir süre bandajla kapatılır. Burada kornea üzerinde flep ile birleşmenin sağlanması amaçlanır. Haliyle toz, hava, ışık gibi hassasiyet oluşabilecek durumlardan kaçınılması gerekir.
Lazerle göz rengi değiştirme ameliyatı dahi yapılabildiği bilinir. Bu gibi durumlarda da benzer komplikasyonlar daha sık gözlemlenebilir. Çünkü yine kornea tabakasını etkileyen rengi değiştirme operasyonu dikkat edilmesi gereken bir iyileşme sürecini beraberinde getirir.
Lazerle göz çizdirmenin sonrasında görülebilecek yan etkiler ve zararlı olabilecek komplikasyonlar şu şekilde sıralanabilir.
- Flep Kırışıklıkları
- Flep Düzensizliği
- Flep Altında Epitel Reaksiyonlar
- Görme Keskinliğinde Düzensizlik
- Göz Kuruluğu
- Astigmat
- Kornea Enfeksiyonu
- Işık Hassasiyeti
- Göz Numaralarının Çok veya Az Düzelmesi
- Desantralize Ablasyon
Kaynaklar
- http://www.besoptik.com/lazerle-goz-ameliyatinin-riskleri-nelerdir/
- http://www.barissonmez.com/hd-lazer-tedavisi/
- http://www.dunyagoz.com/tr/tibbi-birimlerimiz/lazer-ve-goz-ici-lens-refraktif-cerrahi/ilasik-idesign-wavefront
- http://www.dunyagoz.com/tr/tibbi-birimlerimiz/lazer-ve-goz-ici-lens-refraktif-cerrahi/lazer-tedavi-surecleri
- http://www.avrupagoz.com.tr/tedaviler/refraktif-cerrahi/excimer-lazer/
- http://kaskaloglu.com/lasik-lasek-intralase-wavefront-goz-cizdirme/