Katarakt nedir ve ameliyat fiyatı ne kadardır?
Katarakt nedir, belirti ve bulguları hakkında ve ameliyatı hakkında bilgi almak için sitemize göz atınız. SGK kataraktı karşılıyor mu? Katarakt ameliyatında anestezi almaya gerek var mı?
Katarakt dünya üzerinde en çok karşılaşılan göz hastalıklarının başında gelmektedir. İnsanların gözlerinin iç kısmında bir mercek (lens) bulunmaktadır. Bu mercek berrak yani şeffaf bir şekilde olduğu için görünmez. Bu yüzden gözün içindeki göz bebeğini siyah olarak görmekteyiz. Bu mercek sayesinde göze gelen ışık sinir tabakasına ulaşır ve bizlere net görüntüyü görme olanağı sağlar. Bu ışığın merceği geçebilmesi ve sinir tabakasına ulaşabilmesi için berrak yani şeffaf olması gerekmektedir. Eğer mercek bulanık bir hal alır ve şeffaflığını yitirirse buna katarakt denilir.
İçindekiler
Katarakt belirtileri nelerdir?
- Kitap okurken zorlanma
- Bir yere bakarken bir gözün çift görmesi
- Sık Sık göz numara değişimi
- Gözlük kullanırken sık sık silme gereği duyma
- Giderek artan bulanık görme
- Baktığı yerdeki renklerde bulanıklaşma
- Geceleri araba kullanırken ışıklara bakamama
- Gözlerde kamaşma hissetme ve ışıklara karşı hissiyatta azalma
- Geceleri ışıklarda dağılma olayının yaşanması
Katarakt hangi yaşlarda görülebilir?
Katarakt hastalığı dünya üzerinde hemen her yaşta görülen bir hastalıktır. Bu hastalık dünyada orta yaşlı insanlarda nadir olarak görülür. 50 – 60 yaş arası insanların yarısında fazlasında katarakt hastalığı olabilmektedir. Yaş ilerledikçe yani 80 yaşlarındaki çoğu insanda katarakt rahatsızlığına rastlamak mümkündür.
Katarakt hangi yollarla tedavi edilir?
Katarakt hastalığına yakalanmış bir insan ameliyat ya da lazer tedavisi (FAKO) yöntemleriyle yapılmaktadır. Bu tedavilerin ikisi de aynı yöntem üzerinden yapıldığı için FAKO yöntemi çok gerekmedikçe ya da hasta özellikle istemedikçe gerekmez.
Dünya üzerinde gelişen teknolojiyle birlikte kataraktı çeşitli ilaçlar ve yöntemlerle tedavi etmeye çalışmış olsalar da tam bir tedaviye ulaşmak mümkün olmamıştır. Ameliyat olmanın dışında herhangi bir işlem tam tedavi yöntemi olmamaktadır.
Katarakt ameliyatı özel ve devlet hastanelerinde yapılmaktadır. Katarakt ameliyatlarının özel ve devlet hastanelerindeki fiyatlandırması oldukça farklıdır. Özel hastaneler her zaman ki gibi hastalarında yüksek miktarda para istemektedir. Bu fiyat farkında medical birçok üründe olduğu gözlere takılan merceklerin kalitesinin önemli bir rolü vardır.
Katarakt ameliyat fiyatları ne kadardır?
SGK, Bakanlığın belirlemiş olduğu miktarı karşılıyor. SGK anlaşmalı özel merkezlerde de herhangi ek ücret alınmadan katarakt ameliyatı olabilirsiniz. Tabi gözleriniz için ekstra özellik ve kalitede olan lensleri tercih ederseniz ek ücret ödemek zorunda kalabilirsiniz. Katarak ameliyatı ücreti her hastanede farklı bir fiyatlandırma ile olmaktadır. Hastanenin kalitesi, doktorunun tecrübesi, kullanılan merceğin kalitesine göre farklılık göstermektedir. Katarakt ameliyatı fiyatı için ameliyat olmak istediğiniz hastaneleri arayarak ya da muayane olarak fiyatları öğrenebilirsiniz.
Devlet hastanelerinde
Muayene katılım payı: 15 TL – zorunlu ücret
Göz muayene fiyatı: 30 TL – en üst muayene sınırı
Katarakt ameliyatı fiyatı: 200 – 350 TL
SGK katarakt ameliyatı olanların ve çocukların gelişimini etkileyen durumlarda lens yardımında bulunuyor. SGK kullanılan lens yani merceklerin ödemesini karşılıyor ama bu işte yükün bir kısmını da vatandaşa bırakıyor. Yetişkin bireylerde 2 yılda bir yapılan lens yardımı, çocuklarda 6 ayda bir olarak yapılıyor. Katarakt ameliyatı fiyatları 2017 yılı itibariyle SGK; Yıllık lenslerde adet başına 170 TL, 2 adet için ise 340 TL yardım yapıyor. Aylık değişimli lenslerdeyse SGK, 6 çift kontak lens için yalnızca 100 TL’lik ödeme yardımı yapıyor. Aldığınız lenslerde herhangi bir fiyat farkı olursa bu farkı kendi cebinizden vermeniz gerekiyor.
Özel Hastanelerde
Özel hastanelerde katarakt ameliyatı fiyatları SGK anlaşmasına bağlı olmayanlarda sabit bir ücret yoktur. Ancak genel olarak mercek kalitesi ve hastanenin kalitesine göre 400 Dolar ve 1000 Dolar arasında değişim göstermektedir. Katarakt ameliyatı fiyatları pek çok insan için maddi külfet demektir.
Dünya üzerinde pek çok insan katarakt ameliyat olmadığı için ilerleyen yaşlarda kör olma riskiyle karşılaşabiliyor. Türkiye’ de katarakt ameliyatlarını devlet karşılıyor mu diye merak eden insanların bu yazıyı okuduktan sonra olayı tam olarak çözdüğünü umut ediyoruz. SGK anlaşmalı hastanelerde ameliyat olan insanların maddi olarak imkanlarını fazla zorlamadığı ve kudretinin yettiği görülmektedir.
Ancak özel hastanelerde takılan merceklerin kalitesinin farklı oluşu ve özel hizmet alması nedeniyle fiyat farkı ortaya çıkmaktadır. SGK anlaşmalı özel hastanelerde bu maddi zararın bir kısmi geri alabilmektedir. Katarakt ameliyatı fiyatları 2016 yılında insanlara yüklü miktarda maddi zarara uğratıyordu. Ancak son yıllarda devletin yaptığı düzenlemelerle yeni fiyatlar insanları bir nebze olsa da rahatlattı. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi büyük şehirlerde göz merkezleri oldukça güzel hizmetler vermektedir.
KATARAKT AMELİYAT ÜCRETİNİN TAM OLARAK BELİRLENMESİ İÇİN AMELİYAT OLMAK İSTEDİĞİNİZ MERKEZ YA DA HASTANEYE MUAYENE OLMALISINIZ.
Katarakt ameliyatında anestezi verilir mi?
Katarakt ameliyatlarında pek çok insan katarakt ameliyatı ne kadar zor düşüncesinden çok anestezi yani narkoz alacak mıyım sorusuna cevap bulmaya çalışmaktadır. Anestezi almadan katarakt ameliyatı olmak mümkündür. Ancak yine de gözlerinize damlatılan bir damla sayesinde ya da göz çevrenize ince bir enjektör yardımıyla enjekte edilen ilaçlar sayesinde lokal anestezi işlemi yapılmaktadır. Lokal anestezi de ise kişi sadece göz etrafında geçici olarak ağrı ve hissiyat kaybı yaşamaktadır. Bu yöntem genel anestezi almak istemeyen ya da genel anestezi almaya müsait olmayan hastalar için uygulanmakta olan bir yöntemdir.
Çocuk hastalarda lokal anesteziye uyum sağlamada sıkıntılar olacağı için genel anestezi yöntemi uygulanmaktadır. Genel anestezi insanların korktuğu kadar zor olan sıkıntılı bir süreç değildir. Bu yüzden tüm göz tedavisi süresince göz doktorunun dediklerine harfiyen uymanız gerekmektedir.
Kaynaklar
- http://sakur.uludag.edu.tr/dosya/FR-HYE-04-314-01.pdf
- http://istanbulsaglik.gov.tr/w/sb/per/belge/katarakt.pdf
- http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/tez/pdf/goz/dr_fatih_horozoglu.pdf
- https://www.dunyagoz.com/Files/pdf/2014-trtr.pdf