Keratokonus Ameliyatı Uygulamaları Hangi Aşamalar Dahilinde Yapılır?

Keratokonus ameliyatı yapılması için öncelikli olarak şiddetinin belirlenmesi gerekir. Hafif ile orta dereceli keratokonus tedavisinde gözlük ya da kontakt lenslerle tedavisi kullanılırken, şiddetli olanlarda ameliyat tercih edilir.

Keratokonus Ameliyatı Uygulaması

Keratokonus tedavisi, durumun ciddiyetine ve durumun ne kadar hızlı ilerlediğine bağlı olarak değişmektedir. Hafif ile orta dereceli keratokonus tedavisinde gözlük ya da kontakt lenslerle tedavi edilebilme olanağı bulunur şiddetli düzeyde görme sorunu yaşayan kişilerde ise daha ileri olan keratokonus ameliyatı uygulaması yapılmalıdır. Keratokonuslu bazı kişilerde kornea yara izi taşır ya da kontakt lens takmayı zorlaştırır. Bu tarz durumlarda da ameliyat gerekli olabilir. Keratokonus ameliyatı cerrahi işlemleri aşağıdaki detayları içerir;

Korneal ekler; bu ameliyat esnasında doktor koniyi düzleştirmek, korneanın var olan şeklini desteklemek,  görüşünü geliştirmek adına korneanın iç kısmına minik, berrak, hilal şeklinde plastik ekler yerleştirir. Korneal eklerin kullanılması normal bir kornea şeklini, keratokonusun yavaş ilerlemesini ve kornea nakil ihtiyacını azaltmaya yardımcı olur. Uygulanan cerrahi ameliyat işlemi aynı zamanda hastanın kontakt lense uyum sağlamasını ve onları tolere etmesini de kolaylaştırabilir. Korneal ekler çıkartılabilir, bundan dolayı bu uygulama bazı zamanlarda geçici bir tedavi olarak da düşünülebilir.

Kornea nakli;

Korneal yara izi, aşırı düzeyde inceltme varsa, muhtemelen bir kornea nakli (keratoplasti) gerekmektedir.

  • Lamellar keratoplasti, kornea yüzey kısmının sadece belli bir bölümünün değiştirildiği kısmi kalınlıkta yapılan bir nakildir.
  • Penetran keratoplasti, tam kornea nakli uygulamasıdır. Bu uygulamada uzmanlar merkezi kornea kısmının tam kalınlığında bir bölümünü olduğu alandan çıkarır. Sonra donör dokusu ile değişim yapar.
  • Derin anterior lamellar keratoplasti (DALK); korneada bulunan iç astar kısmını korur. Tam kalınlıkta bir nakil işleminde oluşabilecek bu kritik iç astarın ret edilmesinden kaçınmaya da yardımcı olur.

UV korneal cross linking (ccl);

UV-Cross linking ameliyatı uygulamasında korneaya riboflavin eşliği ile UVA ışığı uygulanır. Korneanın kollajen moleküllerinin arasındaki çapraz bağlar arttırılmaktadır. Bu sayede korneanın direnci de arttırılır. Bu ameliyattan sonra korna nakli ihtiyacı azalır ve geciktirilir.

Ameliyat Sonrası

Keratoplasti ameliyat uygulamasından sonra iyileşme 1 yıla kadar uzayabilir. Berrak görme için sert kontakt lens takmaya devam edilmesi gerekebilir. Vizyonun tam olarak iyileşmesi, nakil işleminden birkaç yıl sonra ortaya çıkacaktır. Keratokonus sorunu adına yapılan kornea nakli genelde çok başarılıdır ama muhtemel zaman içinde komplikasyonlar arasında kontakt lens takamama, görme yetersizliği, astigmatizm, greft reddi ve enfeksiyon yer alır. Halka tedavisi olarak da yapılan bu ameliyat işlemleri hastaneler de yapılır. Özellikle devlet hastanelerinde soruna ve kişilerin sağlık güvencesine göre yapılması şekillenmektedir.

Eğer ayakta bir hastaysanız ameliyattan sonra belli bir süre hastanede kaldıktan sonra eve dönebilirsiniz. Hastayı eve götürecek bir kişinin olması çok önemlidir. Ameliyat sonrası aşağıda bulunan ve uzman doktorun söyledikleri yapılır. Yapılması gerekenler: 

  • Tarif edilen şekilde göz damlası kullanımı
  • Göz ovulmamalı ya da üstüne bastırılmamalıdır.
  • Eğer gerekli olursa uzman doktor tarafından verilen kesici ilaç kullanımı yapılmalıdır.
  • Egzersiz haricinde kişiler normal günlük aktivitelere devam edebilir.
  • Araç kullanımı ile alakalı olan tüm detaylar uzman tarafından hastaya söylenir.
  •  Doktorun önerdiği şekilde, düzende gözlük veya göz kalkanı takılması gerekir.

Keratokonus Ameliyatı Sonrası Beklenenler

Kornea nakli ayakta tedavi temeli ile yapılır. İşlemin karmaşıklığı dikkate alınarak uygulama 45 dakika ila 75 dakika kadar sürer. Bunun yanı sıra bütün sabahı hastane merkezinde geçirmek gerekebilir.  Hastanede keratokonus ameliyatı sonrası taburcu olurken göze yama ve kalkan kullanımı yapılır. Ertesi gün doktor ofisindeki takip ziyaretine gidilir. Bundan sonra gün içinde karanlık gözlükler kullanılır ve geceleri de gözü koruyacak kalkan kullanımı yapılır. Görüş yaklaşık 3-6 ay kadar bulanık olur. 6 ay dolması ile gözlük veya kontakt lens kullanımına geçilir. 6 aylık süre boyunca anti-rejeksiyon düşüşleri ve antibiyotik damlaları günde yaklaşık 4 kez alınır. Ameliyat olan birçok kişi 3 ila 7 gün sonra doktor izni ile işine geri dönebilmektedir. Kornea nakli % 5 ila% 30 oranında kişi vücudu tarafından reddedilir. Ameliyat sonrasında uzman doktorların söylediği detaylara harfiyen uymak sürecin daha kolay şekilde geçmesine olanak sağlar. Ayrıca ağrılar konusunda sorun yaşayan kişilerin uzmana danışması ve görüş alması gerekir. Bu sayede yanlış bir uygulamanın da önüne geçilir.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle