Keratokonus Hastalığı Körlük Riski Taşır mı? Tedavisindeki Başarı Oranı Nedir?

Göz ile ilgili olan her rahatsızlıkta en korkulan körlüktür. Keratokonus hastalığının tedavisi ve başarı oranları oldukça yüksektir. Körlük riski ise hastalığının durumuna göre değişmektedir.

Keratokonus hastalığı körlük ile sonuçlanması son derece güç bir rahatsızlıktır. Görüş oranını minimal seviyeye indirmesine karşın operasyon esnasında bir problem yaşanmadığı takdirde körlükle sonuçlanmaz.

Keratokonus Görmeyi Ne Kadar Engeller?

Tabi ki Keratokonus hastalığı ile görüş netliği hiçbir zaman eskisi gibi olmayacaktır. Günümüzde göz hastalıkları sık muayene edilmediğinden ötürü kendi kendine gelişim gösterir. İçlerinde en önemli teşhislerden birisi ise Keratokonus olmaktadır.Çünkü şu ana kadar net olarak belirtilerine ve sebeplerine bağlantılı olarak ulaşamadık. Yapılan tıbbi araştırmalar bazı sebepler üzerinde dursa da erken teşhisin gayet güç olduğu kabul ediliyor.

Bilhassa 20 yaşına kadar devam  eden hastalığın gelişim süreci 20-40 yaşları arasında daha da önemli göz sorunlarına davetiye çıkarıyor. Keratokonus nedenleri arasında son derece basit sebeplere rastlanabiliyor. Gözleri ovuşturmak, gözünüzü sıkmak, gözü devamlı kaşımak, göz tembelliği gibi sorunlar tetikleyici riskler arasında değerlendiriliyor.

Keratokonus körlüğe neden olur mu sorusu ise bu sebepten kaynaklanıyor. Farkında olmadan yıllarca süren bu rahatsızlık kornea yapınızı olabildiğince ince bir noktaya getiriyor. Üstelik gözün ön kısmındaki bombe her geçen gün daha da sivrilerek dikkat çekmeye başlıyor. Bu evreden sonra Keratokonus tedavisi yapılarak iyi bir sonuç alınabilir. Yani Keratokonus körlük ile sonuçlanan kati bir hastalık değildir. Ancak ne kadar erken tedavi edilirse o kadar başarılı bir görüş sağlanmaktadır. Görüş netliği müdahale edilmezse 10/1 seviyelerine kadar gerileyebilir.

Keratokonus Hastalığı Tedavi Edilebilir Mi?

Keratokonus tedavisi tabi ki yapılabilmektedir. Türkiye’de hem başarılı cerrahlar hem de tam teşekküllü hastanelerde göz operasyonları büyük bir titizlikle yapılmaktadır. Körlüğe sebep olan birçok göz rahatsızlığı olmasına rağmen kornea şeklinizin koni benzeri bir hal alması sizin görüşünüzü en fazla belirli seviyede geriletir. Ancak erken teşhis ve tedavi ile başarı yüzdesi çok daha üst seviyelere çıkmaktadır.

Zira bu tip göz rahatsızlıkları miyop ve astigmat ile birlikte artış göstererek karşımıza çıkar. Bu durumda da Keratokonus nedenleri arasında diğer göz rahatsızlıklarının önemli bir yer edindiğini söyleyebiliriz. Mikronluk operasyonlarla ortalama 5 dakika içerisinde Keratokonus ameliyatı tamamlanabilir.

Hastalığın en önemli detaylarını ise şu şekilde özetleyebiliriz.

  • Keratokonus tedavi edilmezse 40’lı yaşlara kadar görme düzeyini düşürerek gelişmeye devam eder.
  • Eğer imkân varsa lens ile düzeltilmesi mümkündür. Fakat çoğunlukla cerrahi metotlar ile düzeltme sağlanır.
  • Uygulanan cerrahi metot farklı türlerde olup gözünüzün durumuna ve kornea kalınlığınıza göre seçilerek yapılır.
  • Operasyon sonucunda da Keratokonus körlük ile sonuçlanmaz.
  • Ortalama operasyon masrafları 1.000 € civarında seyretmektedir.

Keratokonus Ameliyatının Başarı Yüzdesi

Keratokonus neden olur sorusunun cevabı bulunduktan sonra tedavi süreci başlar. Kornea kalınlığımız hastalık sebebiyle oldukça düşük çıkacaktır. İncelen tabakanın belirli bir mikronda olması ise ameliyatın gerçekleştirilmesi için yeterlidir. Ancak günümüzde tıbbi gelişmeler sayesinde özel olarak kullanılan riboflavin ile kornea kalınlığı ideal seviyeye taşınabiliyor.

Tedavi Türü Kornea Kalınlığı Başarı Oranı
Kornea Crosslinking Min 400 mikron %90-98
Kornea İçi Halka Tedavisi Min 360 mikron %90-95
Kornea Nakli – – – %70-100

 Keratokonus tedavisi için kornea nakli mecbur kalınmadığı sürece başvurulmayan bir seçenektir. Eğer 360-400 mikron seviyesinden daha da incelmiş bir kornea yapınız varsa son çare olarak görülebilir. Göz sağlığınız yalnızca korneada yapısal bozukluk ile sorun yaşatıyorsa %100 başarı oranı söz konusu olacaktır.

 

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle