Konjenital Glokom Neden Olur ve Tedavi Yolları Nelerdir?

Konjenital Glokom yani göz tansiyonu doğuştan meydana gelmiş sinirlerin tahribatına bağlı olarak ortaya çıkar. Nedenleri ve tedavi yöntemleri hastalığın durumuna göre değişiklik göstermektedir.

Konjenital Glokom doğuştan oluşan göz tansiyonu ve buna bağlı sinir tahribatı olarak tanımlanabilir. Kalıtsal olarak aile fertlerinde göz tansiyonu olanlar risk grubundadır.

Konjenital Glokom Nedir?

Glokom çok ciddi sonuçlara sebep olabilecek göz rahatsızlıkları arasındadır. Erken teşhisi hem tedavi şartlarını iyileştirir hem de görme kaybını minimal düzeye çeker. Ancak ilerlemiş vakalarda cerrahi operasyon dahilinde bile istenilen olumlu sonuçlar görme kusuru açısından alınamayabiliyor. Bu sebeple tanı ve teşhis süreci önem arz ediyor. Konjenital Glokom teşhisi için bu durum çok daha önemli diyebiliriz. Bebeklerde ve yeni doğanlarda rutin göz kontrolleri zaten yapılmaktadır.

Eğer ailede kalıtsal bir glokom hikâyesi söz konusuysa bu durum doktor tarafından bizzat önemsenir. Kalıtsal göz tansiyonu hikâyesine sahip olmayan bebeklerde görülme sıklığı daha azdır. Göz içi basıncının doğum sonrasında başlayan semptomlarla artış göstermesi ve buna bağlı olarak gözde belirli reaksiyonlara rastlanması durumudur. İlk fark edildiği anda müdahale edilmek zorundadır.

Keza görme kaybı, retina yırtığı ve kalıcı körlük gibi ciddi sonuçlarla karşılaşan bebekler olduğunu vurgulamalıyız. Normal insanlarda göz tansiyonu normal değeri 10 mmHg ile 20 mmHg arasında değişmektedir. Tabi ki bu oran yeni doğan ünitesinde veya bebeklerde göz tansiyonu ölçümü esnasında geçerli değildir. Yaş gruplarına göre farklı referans değerleri baz alınır.

Konjenital Glokom Nedenleri

Konjenital Glokom nedir sorusu kadar nedenlerine değinmek gerekiyor. Bilhassa ileriki yaşlarda yaşanan göz tansiyonu vakalarının büyük çoğunluğunda önemli bir etken olan genetik 20 yaştan sonra farkına varılan bir duruma dönüşüyor. Hali hazırda gözle görülür hiçbir belirti göstermeksizin ilerleyebilecek sinsi bir göz hastalığı olması bu durumu tetikliyor.

  • Genetik
  • Ailede sonradan çıkmış göz tansiyonu hikâyesi
  • Çocuğun gelişiminin tamamlanamamış olması
  • Gözde gelişim bozukluğu
  • Esansiyel

Çocuklarda 3-6 arası bu gibi durumların ve gelişim bozukluklarının tanısı konularak tedavi yöntemlerine başlanmalıdır. Bebeklerde glokom teşhisi ile birlikte son derece olumlu sonuçlar alınmaktadır. Fakat göz yapısında ilerledikçe tedavi süreci ve başarı oranı düşebilir. Çünkü uygulanan yöntemlerle gözün görme bozukluğu daha iyi olmaz. Yalnızca kötüye gidiş durdurulur. Bu sebeple 2-3 yıl boyunca devam eden glokom bebeklerde sinir hasarı yaratarak göze büyük ölçüde zararlar verebilir.

Bebeklerde Konjenital Glokom belirtileri arasında göz büyümesi, ışık hassasiyeti, sulanma, kornea’da bulanıklık, şaşılık, görüş kaybı ve gözde düzenli titremeler gösterilebilir. Bu gibi durumları doktorunuz fark etmediğinde hemen kendisine başvurun. Rutin muayene haricinde tam göz muayenesi yaptırarak tetkikler sonucunda çocuğunuzun sağlıklı olduğundan emin olun.

Konjenital Glokom Tedavi Yöntemleri

Konjenital Glokom tedavisi için öncelikle ciddi bir muayene yapılması gerekir. Oluşan reaksiyonların bebeklerde yüksek tansiyon haricinde farklı bir göz probleminden kaynaklanabileceği unutulmamalıdır. Ölçümlenecek göz içi basıncı değeri ise belirlenmiş yaşa göre bebeklerde glokom değerleri kapsamında olmalıdır.

Yaş Aralıkları Değerler (mmHg)
1 Yaş ve altındaki bebeklerde 8.4 – 9.4
1-2  9.4 – 10.2
2-3  10.4 – 11.1
3-4  10.9 – 12.0
4-5  11.6 – 13.1
5-6  12.2 – 14.2

Öncelikle belirli bir göz tansiyonu düşüklüğü ya da yüksekliği varsa ilk olarak medikal muayene baz alınır. Konjenital Glokom tedavisi bebeklerde damlalar ile başlar. Net bir sonuç alınamadığı ya da alınamayacak kadar ciddi bir ilerleme kat edildiyse cerrahi müdahaleye başvurulur. Doktorun tercihine göre aşağıdaki cerrahi yöntemler kullanılabilir.

  • Trabekülotomi
  • Trabekülektomi
  • Tüp İmptantasyonu
  • Gonyotomi

Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle