Lazerle Katarakt Ameliyatı Nedir ve Uygulama Kimlere Yapılır?
Lazer ile yapılacak olan ameliyatlar geleneksel şekilde yapılan katarakt ameliyatı ile aynı sonucunun elde edilmesini sağlar. Uygulama uzman daha kolay ve basit şekilde işlem yapmasını sağlar.
Lazerle Katarakt Ameliyatı
Lazer desteği ile katarakt ameliyatı son dönemlerde gelişen teknoloji sayesinde kataraktları temizlemek adına kullanılmıştır. Bu uygulama geleneksel şekilde yapılan katarakt ameliyatı ile aynı sonucunun elde edilmesini sağlar ama uygulamada farklı bir yöntem kullanır. Göz kataraktlarını parçalamak adına bir femtosaniye lazer kullanılmaktadır. Uzman hekimler OCT (optik koherens tomografi) ismi verilen gözün 3 boyutlu görüntüsü ile cerrahi bir plan oluşturmak için özel bir yazılım kullanmaktadır. Yapılan planda katamaranın tüm düzlemlerde yerine, derinliğine ve uzunluğuna göre detay içerir. Göz bölgesinin eşsiz haritasını ve bu yazılımda oluşturulmuş ayarları kullanarak, femtosaniye lazer gerçekten insizyonları oluşturacak ve katarakt gidermeye yardımcı olur. Lazerden gelecek olan ışık enerjisi doku kenarlarında bozulma ve yakın dokularda en az hasar verilmesine sebep olur. Eski olan lens çıkarılır ve sonrasında yeni lens takılır. Bu uygulamanın iyileşme süresi geleneksel katarakt cerrahisi ile çok benzer durumdadır. Çoğu kişide yapılan uygulama ile net görme deneyimine sahip olunur ve normal günlük aktivitelere oldukça hızlı bir şekilde dönülür.
Lazer desteği ile katarakt ameliyatı yüzey kısmını haritalamak ve mercek ile alakalı bilgi toplamak adına göz üstüne bir kamera ya da ultrason tarzında görüntüleme cihazı yerleştirilir. Uzman lazer ile korneanın kesilmesini ve mercek kapsülünün açılmasını sağlamaktadır. Kataraktı yumuşatmak adına lazerden gelecek enerjiyi kullanır. Sonrasında geleneksel katarakt ameliyatı kapsamında kullanılan ultrason prob cihazı objektifi parçalara ayırır. Lazer ile yapılacak olan katarakt cerrahisi işlemlerinde genelde dikiş gerekmez. Lazer cerrahisi ile yapılacak olan katarak ameliyatı işlemlerinde uzman ağrının hissedilmemesi için göz damarlarına anestezi uygulaması yapar.
Lazer cerrahisi ile katarakt ameliyatı uygulamaları genelde 10 ila 15 dakika aralığında sürere. Göz bölgesinde oldukça büyük bir sorun mevcutsa 30 ila 45 dakikaya kadar tedavisi uygulanabilir. Göz sorunları tedavisi kapsamında yapılacak olan bu uygulama sonrasında genelde komplikasyon meydana gelmez.
Kimlere Yapılır Ve Avantajları Nelerdir?
Lazer cerrahisi yapılacak olan katarakt ameliyatı işlemleri bazı kişilerde uygulanabilmektedir. Özellikle katarakt muayenesi ve konsültasyonu esnasında teşhis edilmiş astigmatizma mevcutsa ve katarak ameliyatı esnasında refraktif hataların düzeltilmesi adına yapılır. Bu durumlarda lazer uygulaması astigmatizmayı tedavi etmek adına, yeniden şekillendirmek adına ve korneada özel insizyonlar oluşturmak için yapılır. Astigmatiği düzeltmek için kullanılan torik IOL ya da çok odaklı bir GİL tarzında implante edilen birinci sınıf lensin seçilmesi yapılırsa lazer ile katarak cerrahisi işlemleri uygulanır. Lazer, katarakt sorunlarının ortadan kaldırılması için gelişen teknolojik işlemleri kullanan göz doktorları mercek kapsüllerini daha net görebilmelerini ve harita üstünde daha iyi merkezlemelerini sağlar. Kapsülü daha net görebilmelerini ve bunları kapsülün içine yerleştirmelerini de sağlamaktadır.
Avantajları
Katarakt ameliyatı uygulamasını yapmak için lazer kullanmak uzmanın daha kısa zaman içinde, çok hassas insizyon yapmasına olanak sağlamaktadır. Tedavisi kapsamında yapılacak cerrahi basamaklarda bulunan doğruluk ve tutarlılığı artırabilmektedir. Bazı durumlarda ise lazer destekli katarakt cerrahisi geleneksel katarakt cerrahisinden daha çok düzeyde astigmat gibi refraktif bir düzeltme sağlar. Bunun yanı sıra yapılan çalışmaların lazer destekli katarakt cerrahisinin geleneksel olan katarakt cerrahisinden daha az düzeyde komplikasyona olanak sağlar. Lazer ile yapılacak olan cerrahi işlemlerde kişi daha net görsel sonuçlara da olanak sağlar. Katarak ameliyatlarında hangi cerrahi işlem uygulanırsa uygulanasın elde edilecek olan sonuç büyük oranda göz doktorunun becerisine ve tecrübesine bağlıdır. Ameliyat yapılmadan önce uzman hekimler hastalarına detaylı şekilde uygulama ile alakalı bilgi verir. Ameliyat sonrası yapılacak olan uygulamalar ve dikkat edilecek olan detaylar konusunda da uzman bilgilendirme yapar. Bu detayların tamamına uyulması halinde kısa süre içinde iyileşme süreci tamamlanır. Bu sayede sağlıklı şekilde yaşama devam etmek mümkün hale gelir.