Şaşılık Ameliyat İşlemleri Öncesinde Neler Yapılır ve Ameliyat Nasıl Yapılır?

Şaşılık ameliyatı uygulamasında nasıl bir tedavi yolu izleneceği konusunda uzman hekimler hastalarına detaylı şekilde bilgi verir. Ameliyatlar ile sorun kısa süre içinde ortadan kaldırılır.

Şaşılık Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Şaşılık çocuklarda ve yetişkinlerde gözlük, prizma, bir gözün bulanıklığı, botulinum toksini enjeksiyonları ve bu tedavilerin bir kombinasyonu oluşturur. Diğer sorunlarda ise göz kas ameliyatı gözleri düzleştirmek adına  gereklidir. Sabit şaşılık türleri taşıyan çocuklarda, normal binoküler görmeyi düzeltmek ya da  buna teşvik etme konusunda şansını artırmak adına erken dönemde cerrahi işlem olarak uygulanır.

Yetişkin kişilerde de gözün hizalanması adına yapılan bu cerrahi işlem kesinlikle kozmetik amaçla uygulanmaz. Ameliyat uygulaması çoğunluğu gözlem küresi dışında bulunan kasların üstünde gerçekleştirilir. Uygulama genel anestezi altında yapılır. Ortalama 30 dakika içinde hızlı bir şekilde tamamlanır. Uygulama tamamen uzman göz doktoru kontrolünde yapılacağı için oldukça güvenilir bir işlemdir.

Ameliyat uygulamasında dikiş olmayacağı için sonrasında çok büyük rahatsızlıklar ortaya çıkmaz. Şaşılıkta erken dönemde yapılacak olan tanı göz tembelliğinin de önüne geçer. Bundan dolayı bu tarz bir sorun ile alakalı şüphesi olan kişilerin beklemeden uzmana başvurması gerekir. Şaşılık şüphesi olsun ya da olmasın her insanın düzenli şekilde göz muayenesi yaptırması gerekir. Lazerle şaşılık ameliyatı uygulamaları riskleri oldukça düşük başarı oranları da yüksek olan ameliyatlardır. Şaşılıkta uygulanacak olan tedavi sorunun nedenine bağlı olarak değişir. Her cerrahi işlemde olduğu gibi bu uygulamada da belli başlı riskler bulunmaktadır.

Ameliyatın nasıl yapılacağı, riskleri, öncesinde ve sonrasında neler yapılması gerektiği konusunda uzman hastalarına bilgi verir. Ameliyat özel hastanelerde yapılacaksa para karşılığındaki ücreti hastaneye göre farklılıklar göstermektedir. Bundan dolayı daha önceden fiyatları konusunda araştırmalar yapılması gerekebilir.

Hazırlığı

Ameliyata girmeden önce en az 6 saat açlık gerekmektedir. Açlık  hastanın yaşamsal fonksiyonları için çok önemlidir. Hasta sağlık sorunları ile alakalı olarak ilaç kullanımı yapıyorsa ameliyat öncesinde mutlaka bu konuda düzenleme yapılmalıdır. Hasta kişilerde bu düzenlemeye uyulması çok önemlidir.

Kişilerin yapması gereken farklı bir konu varsa ve dikkat etmesi gereken bir detay varsa uzman hekim bu konuda detaylı şekilde bilgi verir. Uygulamanın yapılmasından sonraki ilk gecede operasyon yapılan göz bandaj desteği ile kapalı şekilde tutulur. Ertesi gün göz açılır ve uzman tarafından detaylı şekilde pansuman yapılır. Göz bölgesi açıldığında gözdeki morluk, şişlik, kızarıklık tarzındaki görünümler oldukça normaldir. Gözün sağlıklı hale dönmesi 6 haftayı bulur. 

İyileşme sürecinde meydana gelecek olan enfeksiyonlar ve alerjik reaksiyonlar bu sürenin uzamasını sağlar. Cerrahi uygulama sonrasında  antibiyotik içeriğe sahip damlalar gün içinde 4 defa birer damla şeklinde 15 gün boyunca kullanılır. Aksatılmaması ve düzenli şekilde kullanımı çok önemlidir. Hasta kişi hafif ve gözü yormayacak bir işte çalışıyorsa ertesi gün işe başlayabilir. Çocuklar 2 gün sonra okula dönebilirler. 

Yetişkin kişiler ameliyat günü, bir gün sonra araba kullanmamalıdır. Saatler, günler, haftalar veya daha fazla sürebilen iyileşme dönemi içinde nadirde olsa daha uzun sürebilen çift görüş sorunu ortaya çıkabilir. Çift vizyon varsa sürüş gibi aktiviteler konusunda dikkatli olmak gerekir. Yetişkinler ve büyük çocuklar da reçeteli ağrı kesici ilaçlara ihtiyaç duyulabilir. İlaçlar uzmanın dediği düzene göre kullanılmalı ve aksatılmamalıdır.

İlaçlar ile Şaşılık Cerrahisi

Şaşılık cerrahisi nadir şekilde de olsa ciddi kanamalara sebep olur. Bunun yanı sıra bazı cerrahlar ameliyattan bir hafta önce kan inceltici ilaçlar, aspirin, aspirin içeren ürünler, ibuprofen ya da kanamayı etkileyebilecek belirli besleyici takviyeleri alınmasını bırakmayı önerebilmektedir. İlaçları almama riskini değerlendirmek adına bu ilaçların kesilmesi de ilaçları yazan doktor ile görüşülerek ayarlanmalıdır. Bu süre içinde bir ağrı kesici ilaçlar gerekli olursa kullanılabilir. Ameliyat yapılmadan önce hangi kasların şaşılığa neden olduğu, kasların değiştirilmesi, zayıflaması, güçlendirilmesi, taşınması gibi detaylar ile alakalı özel muayeneler yapılır.

Ayrıca gözlerin hizalamasını değerlendirmek adına sensorimotor muayene adı verilen bir muayenede yapılacaktır. Prizmalar şaşılık konusundaki dereceyi ölçmek adına kullanılmaktadır. Bu preoperatif testler uzman hekimlerin cerrahi planı belirlemesi konusunda yardımcı olur. Genelde bu sorunda her iki gözünde ameliyat olması gerekebilir. Bazı durumlarda kesin cerrahi plan özellikle cerrahi anındaki bulgulara dayanarak belirlenir. Tedavi planının nasıl ayarlanacağı konusunda uzmanlar detaylı şekilde bilgi verir.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle