Şaşılık Testi Uygulaması Genel Aşamaları ve Sonuçları

Şaşılık testi, gözünde şaşılıktan şüphe duyulan herkes için yapılabilir. Daha çok küçük yaştaki çocuklarda uygulanması gereken bu test, kesin sonuçlar vererek kısa sürede tedavi sürecine geçilmesini sağlar. Ayrıca şaşılık testinin 3 yaşına kadar her çocukta yaptırılması çok önemlidir.

Şaşılık Durumu ve Test Aşamaları

Şaşılık, bir takım belirtilerle ortaya çıkabilen göz rahatsızlığıdır. Birçok farklı yapıdan oluşan göz, herhangi bir yapının problem görmesiyle beraber göz kusuru olarak karşınıza çıkacaktır. Bu kusurlardan biri de şaşılık problemidir. Görme işlevi gerçekleştirmek için sürekli hareket halinde olan göz bebeği, bazı durumlarla beraber içeriğinde bulunan kasların uzun veya anormal olarak konuşlanması sonrasında şaşılık ortaya çıkmaktadır. Ciddi bir sorun olan şaşılık, görme sorunlarının da habercisi olarak bilinir. Ayrıca şaşılık testi yapılarak bu sorun teşhis edilebileceği gibi ilk doktor muayenesinde de gerekli teşhis konulabilmektedir. Genel belirtileri ise şu şekildedir;

  • Göz bebeklerin koordineli olarak hareket edememesi
  • Belirli aralıklarla çift görme durumu
  • Bulanık görme
  • Göz yanılsamalarının yaşanması
  • Gözlerin sulanması
  • Gözlerin çabuk yorulması

Şaşılık anne karnındaki gelişim sürecinde nedeni tespit edilemeyen problemlerle beraber kendini gösterebilir. Ayrıca genetik olarak şaşılığa yatkın olan kişilerde de bu soruna rastlanabilmektedir. Menenjit veya görme problemleri daha çok 3 yaşına kadar şaşılığa neden olabilirken kısmi felç ya da travma da ilerleyen yaşlardan şaşılığı beraberinde getirebilmektedir.

Şaşılık Testi

Şaşılık testi, şaşılığın var olup olmadığını saptamak için kullanılır. Bariz bir şekilde kayma var ise yapılacak bu testin sonucunda ortaya çıkmaktadır. Günümüzde en çok uygulanan şaşılık testinde hasta ilk olarak dik bir şekilde oturtulur. Daha sonra tek gözü elle kapatılır. Şaşılık problemiyle gelen kişinin burun hizasına bir cisim bırakılır. Daha sonra ilk süreçte 1.5 metre mesafede olan bu cisim, gözde kayma var ise 6 metreye kadar taşınır. Eğer kayma devam ediyorsa artık şaşılık durumu söz konusudur. Bu test her iki göz için ayrı ayrı uygulanabilmektedir.

Bu test ile beraber fotoğrafla şaşılık testi de uygulanabilmektedir. Çocuklar için uygulanan bu testte eğer çocuklar oynatılan fotoğraflarla gözlerini hareket ettiremiyorsa ve ilgili cisme yan olarak bakıyorsa, şaşılık durumundan söz edilebilir. Bunun yanı sıra parlak bir gün ışığına karşı gözlerini kısan ya da kapatan çocuklarda da şaşılık durumu söz konusudur. Tüm bu nedenlerin bir an önce fark edilmesi ve hızlı bir şekilde tedavi süreçlerinin uygulanması gerekir.

Şaşılık testi günümüzde kullanılan en geçerli yöntemdir ve net sonuçlar vermektedir.

Şaşılık Tedavisi Nasıldır?

Şaşılık tedavisinde ilk olarak aşamalı muayeneler yapılır. Eğer göz ya da beyinde meydana gelen bir tümörden bahsediliyorsa ve bu tümörden kaynaklı olarak şaşılık ortaya çıktıysa, hızlı bir şekilde tümörün alınması gerekir. Ayrıca şaşılık durumunun en önemli neden olan göz kaslarındaki uzunluk farkı da bir takım cerrahi müdahaleler ile düzeltilebilmektedir. Kas olarak uzun olanın, göz küresine doğru yapıştığı yer değiştirildikten sonra kısa olması sağlanabilir. Bu sayede her iki gözdeki kas uzunluğu da eşit hale getirilecektir.

Tüm bu uygulamalara rağmen 5 yıl içinde tekrar göz kayması ve şaşılık meydana gelebilmektedir. Bunun sonucunda ise yeniden ameliyat uygulamasına başvurulabilmektedir.

Şaşılık, kesinlikle ertelenmemesi gereken çok önemli bir göz problemidir. Doğuştan ya da sonradan ortaya çıkabilen bu durum için uygulanan testler kesin sonuç verdiğinden dolayı gecikmeden çocuklarınızı göz muayenesinden geçirmeniz gerekir.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle