Bebeklerde Şaşılığı Anlama Yolları ve Tedavi Süreçleri
Bebeklerde şaşılık durumu çok küçük yaşlardan itibaren anlaşılabilir. Elbette herhangi bir şüphe durumunda ilk olarak doktor muayenesi gerekecektir. Ardından da şaşılık türüne göre ameliyat tercih edilebilir.
İçindekiler
Bebeklerde Şaşılık
Bebeklerde şaşılık durumu daha çok ilk 6 aya kadar görülebilir. Çünkü bu süreçte bebeklerin göz kasları yeteri kadar gelişmez ve kaymaya neden olabilir. Bu kayma durumunun uzun sürmesi halinde mutlak surette doktor muayenesine başvurulmalıdır. Fizyolojik bir süreç olduğundan dolayı gözdeki farklı bir hastalıktan kaynaklı olarak da şaşılık görülebilmektedir. Bu anlamda bebeklerde şaşılık nasıl anlaşılır ve bebeklerde şaşılık tedavisi gibi önemli soruların yanıtlarını sizler için veriyor olacağız. Bebeklerin 3 aydan daha büyük olması durumunda basit egzersizlerle şaşılık durumunu öğrenebilirsiniz. Öncelikle elinize alacağınız renkli bir cismi, bebeğin göz hizasında ve göze 20 cm kadar uzaklıkta olarak tutmalı ve bu cismi sağa sola, yukarı aşağı doğru hareket ettirerek vereceği tepkiyi kontrol etmelisiniz. Eğer bebeğin iki gözü de cismi aynı hareketlerle takip ediyorsa, herhangi bir sorun olmadığını anlayabilirsiniz. Çocuklarda şaşılık tedavisine geçmeden önce de mutlaka bir göz muayenesinden geçirilmesi gerektiğini de unutmamalısınız.
Bebeklerde Şaşılık Anlama Yöntemleri
Yukarıda bahsettiğimiz yöntemin yanı sıra çocuklarda şaşılık ile ilgili farklı metotlar da uygulanabilmektedir. Bu durumun yanı sıra bebeklerde yalancı şaşılık durumu da ortaya çıkabilir. Aileler çoğu zaman bebeğin gözünde kayma şikâyetiyle doktora başvurmaktadır. Yapılacak muayenelerin ardından göz kapağının yapısından dolayı şaşılık yaşanıyor gibi görülebilir. Gözün bilyalarına net olacak baktığınızda ise herhangi bir sorunun olmadığını görebilirsiniz. Bu durum zaman içinde düzelir ve yine de tedavi uygulanıp uygulanmayacağına doktor karar vermektedir.
İlk 3 aydan itibaren uygulanması gereken göz muayenesinde bebekler için farklı tedaviler uygulanabilir. Ayrıca şaşılık türlerine göre de işlem yapılabilmektedir.
Tek bir şaşılık türünün olmadığını söylemekle birlikte şimdi bu türlerin hangileri olduğunu inceleyelim.
Dikey Şaşılık
Bu rahatsızlıkta bebeğin ya da çocuğun bir göz bebeği yukarıya doğru veya aşağıya doğru kaymaktadır. Bu gözü aşağı ve yukarı doğru hareket ettiren kasların işlevinden kaynaklı olarak bir bozukluk olabilir.
Yatay Şaşılık
Yine bir göz bebeğinin iç kısma veya dış kısma doğru kayması sonucu ortaya çıkar.
Yakını Görememe Durumu
Bir cismi net görmek için daha çok odaklanmayı gerektiren bu rahatsızlık, içe doğru kaymalara neden olarak şaşılığı da beraberinde getirebilir.
Uzağı Görememe Durumu
Astigmat rahatsızlığı olarak bilinir ve uygun gözlükler kullanılmalıdır.
Numara Tutarsızlığı
Çocukların uygun gözlük kullanmamalarıyla ortaya çıkar ve zamanla göz tembelliğine dönüşebilir.
Bebeklerde Şaşılık Tedavisi
Bebeklerde şaşılık tedavisi bir takım yöntemlerle yapılır. En küçük göz kusurunda bile mutlaka doktor muayenesine başvurmanız gerektiğini unutmayın. Doktorun tedavi süreci tek bir gözle değil daha çok iki göz ile beraber devam eder ve teşhis konulduktan sonra ilgili süreç başlar. Eğer çocuklarda şaşılık durumu tedavinin ardından kalıcı olarak belirlenirse, hemen göz ve gözlük muayenesi yapılır. Sorunun kaynağına göre gözlük tavsiyesinde bulunulabilir. Eğer çocukta göz tembelliği var ise göz kapatma tedavilerine geçilebilmektedir. Ancak günümüzde uzmanlar bu tedavinin tercih edilmemesi gerektiğini vurgular. İlgili tedavide gözlerin bir tanesi kapatılır ancak çocuk bu süreçte rahatsız olacağı için göze uygulanan tedaviyi çıkarma ihtimali oldukça yüksektir.
Bu tedavi daha çok 6 aya kadar sürebilir. Başarısız olması durumunda ise 1 seneye kadar uzanan tedavi süreçleri uygulanmaktadır.
Şaşılık tedavisinde ameliyat sürecine de başvurulabilir. Uygulanacak tüm bu aşamaların ardından sorun yaşanıyorsa 1 yaşa kadar ameliyat yapılabilmektedir. Ayrıca şaşılık ameliyatı korkulacak bir uygulama değildir. Gözün içine girilmeden sadece göz adeleleriyle oynanarak yapılır ve günümüzde oldukça başarılıdır.
Gözdeki hangi adelenin daha çok çekildiğine bakılması için yapılan bu ameliyatta sağ ve sol gözler başarılı bir şekilde kontrol edilmektedir. Şaşılık türlerine göre daha sonraki zamanlarda tekrar kayma yaşanmaması için mutlaka tercih edilmesi gereken bir yöntemdir.
Kaynaklar
- https://www.medscape.com/viewarticle/759741
- http://kidshealth.org/en/parents/strabismus.html
- http://www.strabismus.org/detection_diagnosis_lazy_eye.html
- https://www.aao.org/pediatric-center-detail/strabismus-infantile-exotropia
- https://www.babycenter.com/0_strabismus-and-amblyopia_10890.bc