Şaşılık Tedavisinde Uygulanan ve En İyi Sonuç Veren Yöntemler

Şaşılık çoğunlukla bebeklik döneminde gelişen bir durum olarak bilinse de ileri yaşlarda da görülme olasılığı oldukça yüksektir. Erken tanıda tedavi şansı oldukça artar ve ilerleyişi durdurulabilir.

Şaşılığın Nedenleri

Görme işleminin kusursuz biçimde gerçekleşebilmesi ve görme reflekslerinin doğru çalışabilmesi için gözümüzde çok sayıda kas görev alır. Bu kaslar birbiri ile ilintili olarak çalışır. Bu özellik kişinin bir objeye odaklanabilmesi ve görüntünün iki gözden de orantılı bir biçimde beyne iletilmesi için gereklidir.

Ancak bazı bireylerde her iki gözdeki bu kas sistemleri birlikte hareket etmezler. Bu durumda gözlerden biri bir noktaya odaklanırken diğeri farklı bir noktaya odaklanır. Bu durum halk arasında şaşılık olarak tabir edilir. 

Şaşılığın kesin olarak sebepleri bilinmemekle birlikte en sık görülen sebebinin genetik yatkınlık olduğu bilinir. Ailenin medikal geçmişinde şaşılık vakıalarına rastlanması bireylerde şaşılığa yatkınlığa veya geçici kaymalara neden olabilir. 

En sık görülen sebep genetik yatkınlık olsa da şaşı bireylerin hafife alınmayacak büyüklükte bir kısmı göz tembelliği veya ışığın kırılmasını sağlayan tabakalarda gelişen rahatsızlıklardan dolayı bu durumla karşılaşmaktadır. Doğuştan olabileceği gibi bazı kas hastalıkları veya darbeler sonucunda da görülebileceği bilinmektedir. Bu vakıaların bir kısmında gözlenen problemler annenin gebelik sırasında geçirmiş olduğu hastalıklardan da kaynaklandığı gözlemlenmektedir. Bu nedenle şaşılığın tedavisine geçilmeden önce hastalığın altında yatan sebeplerin iyi analiz edilebilmesi gerekmektedir. 

Gözlük ve Kapama Tedavisi

Şaşılık vakıalarının büyük bir kısmı doğuştan veya erken çocukluk döneminde ortaya çıkar. Bu durumdaki bireylerin gözlerinin kayması genellikle genetik yatkınlık veya doğumsal problemlerden kaynaklı geçici veya tedavi edilebilir durumlardır. Bu hastaların tedavilerinin başarılı sonuçlanabilmesi için mümkün olduğunca erken tanı koyulması önemlidir. Erken tanı ile bu vakıaların büyük bir kısmı gözlük kullanımı ile düzelir.

Kırma kusurlarına bağlı göz kayması problemlerinde en etkili tedavi yöntemi dereceli gözlük kullanımıdır. Bu tedavi genellikle erken teşhis koyulabilen hastalarda yüksek oranlarda başarı sağlamaktadır. Özellikle retina veya korneadaki kırma kusurlarından kaynaklı göz kayması tedavisinde kullanılır.   

Göz tembelliği olan hastaların kayma problemleri büyük ölçüde ameliyatsız bir biçimde düzelir. Bu hastalarda en sık uygulanan yöntem kapama tedavisidir. Düzenli gözlük kullanımının yetersiz geldiği durumlarda kapama tedavisinin başarısı kanıtlanmıştır. Bu tedavide sağlam olan göz kapatılarak hasta olanın çalıştırılması hedeflenmektedir. Tembellikten kaynaklı göz kayması tedavisinde en etkili yöntem olarak bilinmektedir. 

Ortoptik Tedavi

Bu tedaviler göz kaslarının daha iyi çalışmasını sağlayabilmeyi hedeflemektedir. Göz kayması vakıaların büyük bir kısmı kas dokularının genetik veya dış etkenlere bağlı olarak gelişmemiş veya hasar görmüş olması sonucu işlevlerini yeterince yerine getirememesinden kaynaklanmaktadır. 

Son yıllarda ilerleyen teknoloji ile birlikte ortoptik tedavinin kullanımı oldukça yaygınlaşmıştır. Doktorların bu yöntemi tercih etmeye başlaması ile ameliyat gerekmeden tedavinin başarı ile sonuçlandırılabilmesine olanak sağlanmıştır. Bu yöntem ile kas problemlerinden kaynaklı göz kayması sorunlarının büyük bir kısmı düzelir. 

Gizli şaşılık vakılarında da bu yöntemin oldukça başarılı sonuçlar verdiği bilinmektedir. Ortoptik tedavi yöntemleri kapama tedavisi ile birlikte uygulanabilir. Eğer kas sorunları tek gözde ise kapama tedavisi ile birlikte uygulanması başarı oranını arttıracaktır. Ortoptik sistemlerle geliştirilmiş bilgisayar oyunları bu alanda en yaygın kullanılan yöntemler arasındadır. Bunun yanı sıra özel tekniklerle hazırlanmış optik illüzyonlarda kullanılır. Tıptaki son gelişmeler ile birlikte bu yöntemin gelecek vaat ettiği söylenebilir.  

Cerrahi Yöntemler ile Tedavi

Genellikle şaşılık vakıalarının büyük bir kısmı 2 – 6 yaş aralığında gözlük ve kapama tedavisi ile tedavi edilebilir. Ancak bu yöntemlerin başarısız olduğu veya ameliyatsız tedavi için geç kalınmış vakıalarda cerrahi müdahale şarttır. Kişinin estetik görünümünü düzeltmek ve yaşam kalitesini arttırmak için bu yöntem büyük ölçüde olumlu sonuç vermektedir. Hastaların bir çoğu cerrahi müdahaleyi ürkütcü bulsa da tedavinin başarı oranı oldukça yüksektir. 

Cerrahi müdahale özellikle erken tanı uygulanamayan hastaların yaşam kalitelerini yeniden yükseltme şansı doğurduğu için oldukça fazla tercih edilen bir yöntemdir.  

Bu operasyonun çok küçük çocuklara uygulanmasına sıcak bakılmasa da birkaç yaşına gelmiş çocuklara uygulanabilir ve herhangi bir tehlikesi yoktur. Göz tembelliği olan hastalarda bu yöntemde çok yüksek oranlarda başarı sağlanabilmektedir. Ancak cerrahi müdahalenin beklenen sonucu vermediği veya felç sonucu oluşmuş şaşılık durumlarında botoks yöntemi ile de başarı elde edildiği bilinmektedir. 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle