Retina Ameliyatı Nasıl Yapılır, Hangi Ameliyat Seçenekleri Uygulanır

Retina da meydana gelen sıkıntılarla ilgili birçok farklı ameliyat seçeneği bulunmaktadır. Göz son derece hassas bir organ olduğu için doktorun iyi bir teşhis yapması ve buna göre en uygun ameliyatı seçmesi gerekmektedir. Peki retina ameliyatı seçenekleri nelerdir, bu ameliyatlarda ne gibi işlemler yapılır ? Sizin için bu

Retina Ameliyatı

Cerrahi müdahale, retina hastalıklarının ve yırtılmalarının kalıcı tedavisi için tek yöntemdir. Retina ameliyatı hedefleri şunlardır:

  • Retinayı onarmak
  • Görme kaybını engellemek ve görüşü yeniden iyi hale getirmek 

Hemen hemen tüm retina hastalıkları skleral toka cerrahisi, pnömatik retinopeksi veya vitrektomi ile tamir edilebilir. Ancak ameliyatta başarılı olunması isteniyorsa, erken harekete geçmek son derece önemlidir. İlerleyen vakalarda ameliyatın başarı şansı azalmaktadır. Ameliyat için ne kadar beklerseniz, ameliyatın başarısı o kadar azalacaktır. Retina ve göz konusunda uzmanlaşmış bir göz doktoru (oftalmolog) genellikle teşhis konduktan birkaç gün sonra ameliyatı gerçekleştirecektir.

Cerrahiye ne kadar ihtiyaç duyduğunuz hastalığın merkezi görüşünüzü etkileyecek kadar genişleyip genişlemediğine bağlıdır. Retina, merkezi görme işlemini sağlayan maküla altındaki tabaka ile teması kaybederse, göz görme işlemini tam olarak yerine getiremez. Makula ile retina arasında hala bağlantı varken yapılan ameliyatlar daha başarılı olmakta ve büyük oranda görüş kabiliyetini kurtarmaktadır. Eğer makula ile retina arasında ki bağ ayrılmışsa, yine de ameliyattan sonra görüşünüz düzelebilir lakin olasılığı azdır. Doktorunuz retina muayenesinin sonucuna bakarak hastalığın tedavisinde cerrahiye ne kadar ihtiyacınız olup olmadığına karar verecektir.

Retina (Göz) Yırtıklarının Cerrahisi

Retinal yırtıkların tedavisi son derece önemlidir. Bir retinal yırtığın ameliyatına karar vermek için ışık patlamaları gibi belirtilerin olup olmaması önemli faktörlerdendir. Semptomları olan bir arka vitreus dekolmanından (PVD) hemen sonra ortaya çıkan bir yırtık genellikle semptomsuz olanlardan çok daha tehlikelidir ve retina dekolmanına ilerleme olasılığı daha yüksektir. Retinal yırtıkların ne zaman tedavi edileceğine karar verirken, doktorunuz yırtılmış retinanın ayrılma ihtimalini değerlendirir. Yırtığın ayrılma olasılığı yüksekse, tedavi çoğunlukla önerilir. Ancak ayrılma gibi bir durum söz konusu değilse tedaviye ihtiyacınız olmayacaktır.

Cerrahi Seçenekler

Göz de meydana gelen retinal yırtıkları onarmak için kullanılan cerrahi seçenekler şu şekildedir:

  • Pnömatik retinopeksi: Bu ameliyat seçeneğinde, göz doktoru gözün ortasına genişleyebilen bir gaz kabarcığı enjekte eder. Gaz kabarcığı genişleyerek retinaya baskı uygular ve retinayı yatıştırır. Göz doktoru daha sonra retina yırtığını kapatmak için dondurucu bir sonda (cryopexy) veya lazer ışını (fotokoagülasyon) kullanır.
  • Skleral Çökertme Ameliyatı: Göz doktorunuz, gözünüzün dış tabakasına bir parça silikon sünger, kauçuk yada yarı sert plastik bir madde yerleştirerek retinayı rahatlatır. Bu sayede yırtıkların daha da kötüleşmesini önler ve retinadaki katmanları destekler.
  • Vitrektomi: Bu işlem vitröz jelin gözden boşaltılması ile gerçekleştirilir. Vitrektomi ameliyatı göz hekimine, retinaya ve diğer göz dokularına daha rahat erişim imkanı sağlar. Retina dışındaki skar dokusunun soyulmasına, deliklerin onarılmasına, çok büyük yırtıkların kapatılmasına ve retina dekolmanının düzleştirilmesine olanak tanır.

Retinal hastalıklar ve yırtıkları onarmak için birkaç farklı cerrahi seçeneği vardır. Bu ameliyatların yeniden iyi bir görüşün sağlanmasında gösterdiği başarı vaka bazında değişiklik göstermektedir. Retinal hastalığın sebebi, yırtığın nedeni, yeri ve türü hangi ameliyatın en iyi sonucu vereceğini belirlemektedir. Göz hekimi hangi yöntemin uygulanacağını seçerken, bu gibi birçok farklı faktör hekimin seçiminde rol oynar.

İlk ameliyattaki yara dokusu retinanın yüzeyinde büyüyorsa, retinayı tekrar birleştirmek için birden fazla ameliyata ihtiyacınız olabilir.

Bir ameliyatı zorlaştırabilecek bazı durumlar şunlardır:

  • Glokom.
  • Gözün içindeki veya dışındaki enfeksiyon.
  • Önceki ameliyattan kalmış yara.
  • Vitreus jelinde kanama.
  • Korneada izler veya bulanıklık.
  • Göz merceğinin bulanıklaşması (katarakt).

Retinal ameliyatlardan sonra, kısa süre antibiyotik göz damlaları ve kortikosteroid ilaçlar kullanmanız gerekebilir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle