Gece Körlüğü Tedavisinde Son Gelişmeleri ve Farklı Yöntemleri

Gece körlüğü tedavisinde son gelişmeler kök hücresi ve biyonik göz gibi alternatif tedavi yöntemlerini doğurdu. Gelişmeler ise tüm hızıyla sürüyor.

Gece körlüğü tedavisi için ciddi araştırmalar halen daha sürüyor. Son 10 yıldır ciddi bir yol kat edilmesine karşın etkin sonuçlar alınamadığı ise biliniyor. Ancak tamamıyla imkânsız bir durumdan söz etmek için erken.

Gece Körlüğünün Tedavisi Var Mı?

Tavuk karası yani Gece körlüğü tedavi noktasında bazı ayrımlara uğrayabiliyor. Çünkü birçok farklı sebepten beslenebilen bir rahatsızlık olduğunu biliyoruz. Yapılan araştırmalar ise son gelişmeler ile birlikte kök hücre tedavisi gibi farklı metotları doğurdu. Ancak yapılan tüm bu buluşlar tam manasıyla gece körlüğü tedavisi için beklenen sonuçları doğurmuyor. Aynı zamanda genetik bulguların yüksek olduğu hastalarda bu sonuçların çok zor alınabileceği belirtiliyor.

Gece körlüğü tedavisinde gelişmeler her geçen gün hız kazanıyor. Gelinen noktaya baktığımızda ise son durum maksimum %20 oranında iyileşme sağlanacağı yönünde.

Tedavinin Görmeyi İyileştirme Etkisi  
Gece Körlüğüne Biyonik Göz İle Tedavi %10
Gece Körlüğüne Kök Hücre Tedavisi %20

Şu an için araştırmalar daha iyi sonuçlar alabilmek adına sürüyor. Tabi ki bu bağlamda daha geniş bir tedavi skalasının doğacağına eminiz. Ancak anlık olarak gece körlüğü tedavisi çok etkin sonuçlar doğurmadığı için birçok kişi tarafından tercih edilmiyor.

Gece Körlüğü İçin Biyonik Göz Tedavisi

Gece körlüğü biyonik göz yöntemi ile tedavi edilmeye başlandıktan sonra gelişim süreci başlamış oldu. Büyük bir kitlenin tedaviden sonuç almak için tercih ettiği bir seçeneğe dönüştü. Ancak yapılan operasyonlar ve alınan sonuçlar gösteriyor ki %10’un üzerinde bir görme eğilimi kazanmak mümkün olmuyor.

Bu aslında gece körlüğü belirtilerini ileri safhada ve iki gözde yaşayan insanlar için umuda dönüşüyor. Çünkü sıfır noktasına yaklaşmış bir ışık hissiyatı kaybından sonra %10’luk dilim büyük bir başarı anlamına geliyor. Diğer tedavilerden farklı olarak biyonik göz tedavisi dört aşamadan oluşuyor.

  • Gözün retina arkası sarı noktasına yerleştirilen elektrot dizini
  • Gözün beyaz kısımlarına yerleştirilen alıcı ve verici cihazlar
  • Üzerinde kamera bulunan bir gözlük
  • Görüntüyü elektrot diziniyle kamera arasında transfer eden ufak bir cep bilgisayarı

Kişi baktığı nesneye ve ortama kamera yardımıyla tarama sağlıyor. Kameranın taradığı görüntü ise yanında ufak bir çantada taşıdığı bilgisayarın işleminden geçerek gözün akında bulunan alıcılar vasıtasıyla elektrot dizinine aktarılıyor.

Gece körlüğü biyonik göz ile tedavi edilebilir mi sorusunun cevabı hastanın görme eğilimini tekrardan öğrenme durumuna göre değişir. Bazı hastalarda gelinen maksimum nokta %10 seviyesi iken bazılarında daha iyi sonuçlar alınabildiği bilinmektedir.

Gece Körlüğü İçin Kök Hücre Tedavisi

Geentik yönü çok güçlü olan gece körlüğünün tedavisinde kök hücre kullanılmaya başlandı. Henüz oldukça yeni bir girişim olmasına rağmen alınan sonuçlar diğer tedavi metotlarına karşı oldukça başarılı sonuçlar veriyor. Kök hücre tedavisinde doku uyumuna ihtiyaç olmaması ise tedavinin en ilginç ayrıntısı olarak detaylandırılıyor.

Gözün sarı noktasına hücre aktarımı yapılarak gelişmeler sağlanması amaçlanıyor. Yapılan deneylerde başarılı sonuçlar alınması ise tedavinin diğerlerine nazaran daha büyük başarı yüzdesi oluşturacağını kanıtlıyor.

Şu an gece körlüğü kök hücre ile tedavi edildiğinde alınan sonuçlar %20 civarında iyileşme sağlayabiliyor. Üstelik biyonik göz tedavisinde olduğu gibi bazı teçhizatların kullanımına gerek kalmıyor. Ortalama tedavi süresinin 1 yıl olarak belirlendiğini hatırlatmak gerek. Fakat zamanla oluşacak gelişmeler ile birlikte hem tedavi sürecinin kısalacağı hem de %20’lik gece körlüğü tedavisi başarı oranının yükseleceği tahmin ediliyor.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle