Katarakt Ameliyatı Sonrası Gözde Batma Neden Olur?

Katarakt, gözün lensinde oluşan yoğun, bulutlu bir alandır. Katarakt, gözdeki proteinlerin lekenin retinaya net görüntüler göndermesini engelleyen kümeler oluşturmasıyla başlar.

Katarak Ameliyatı

Katarakt, okuma veya araç sürme gibi aktivitelerinizi engelleyen bir sağlık sorunu olarak bilinmektedir. Katarakt ameliyatında, fakoemülsifikasyon olarak bilinen bir cerrahi yöntemle lensin ve parçaların çıkarılması için ultrason dalgaları kullanılmaktadır. Teknolojinin de her geçen gün üst düzeylere çıkmasıyla birlikte, ameliyatlarda başarı oranları neredeyse %100 seviyelerine oldukça yakındır.

Ameliyat, göz içerisinde çok küçük bir kesik ile başlar ve maksimum 30 dakika içerisinde tamamlanır. Operasyon tamamlandıktan sonra hasta, bir süre daha hastane içerisinde göz altında tutulmakta ve ameliyatı icra eden doktor tarafından verilen talimatlar sonrasında hastaneden taburcu edilir.

Ameliyat sonrasında hasta, günlük rutin işlerine devam edebilir.

Kataraktın etkisi

Katarakt göz hatalığı yaşayanlar, bulanıklık, parlama, göz kararması ve gece görmede zayıflık gibi sorunlarla karşılaşmaktadırlar. Bu sorunlar, göz hastalığının başlangıç seviyelerinde ufak çapta görülmekte fakat ilerleyen dönemlerde hem ağrılar hem de göz içerisinde yaşanan diğer sorunlarda artış görülmektedir. Özellikle ilerleyen yaşlarda sıklıkla görülen bu göz hastalığı, tedavi edilmediği sürece görme kaybına kadar gidebilecek riskli seviyelere ulaşabilir. 

Katarakt cerrahisi

Katarakt ameliyatı genellikle bir poliklinik tedavi sürecinden ibarettir ve topikal anestetik (damlalıklar) veya lokal anestezi kullanılarak yapılır. Lokal anestezik, rahat ve kolay bir operasyonu takiben sinirlerin önlenmesi, ameliyat sırasında gözde açılıp kapanma (göz kırpıştırması) göz hareketinin önlenmesi için gözün yanına, altına veya içerisine enjeksiyon yapılmasını gerektirebilir. Böylelikle, ameliyatı daha kolay bir hale gelmekte ve yeni teknolojiyle beraber operasyonlardaki başarı oranı da maksimum seviyelere gelmektedir.

Ameliyatında risk faktörü

Ameliyatlarda risk düşük olmakla birlikte, ameliyatın başarısız olma gibi bir durumu ortaya çıkarsa, görme kaybı gibi ciddi riskler de ortaya çıkabilir fakat önceki senelere baktığımızda, günümüzde katarakt ameliyatlarında ciddi seviyelerde başarılı operasyonlarda ibaret olduğunu görmekteyiz.

Ameliyat esnasında veya akabinde yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı, doktorunuz tarafından bazı komplikasyonlar önerilebilir ve bu komplikasyonların yardımıyla görme kaybı durumu bertaraf edilir. Ameliyatı sonrasında yaşanabilecek sorunlar aşağıda açıklanmıştır;

  • Enfeksiyon
  • Sinir tabakasının merkezinde şişlik ve sıvı
  • Ufak kanama
  • Sıvı kaybı
  • Gözün arka kısmındaki sinir tabakasının ayrılması
  • Gözde batma hissi

Gözde batma hissi

Katarakt ameliyatından hemen sonra göz üzerinde bir ped konulmaktadır. Bu süreç zarfında gözde ağrı ve ufak rahatsızlıklar hissedebilirsiniz. Ayrıca, katarakt ameliyatı sonrasında gözde batma sorunu, ameliyat olanların en fazla şikayet ettikleri konuların başında gelmektedir. Operasyon esnasında yapılan cerrahi müdahaleler nedeniyle, gözde batma durumu sıklıkla yaşanmaktadır.

Katarakt ameliyatı sonrasında gözde batma hissi neden olur sorusunun cevabı ise, tamamen ameliyat süreciyle alakalıdır. Yapılan cerrahi işlemler, gözün son derece hassas bir organ olmasından dolayı göz içerisinde batma sorununu ortaya çıkarmaktadır. Bu sorunun tamamen geçici bir durum olduğunu belirten uzmanlar, gözde batma sorunu yaşayan kişilerin doktor nezaretinde bir takım göz damlaları kullanmalarını tavsiye etmekte ve kesinlikle gözde batma hissi yaşandığında, göz ovuşturma ya da göz kaşıma gibi durumlardan kaçınılması gerektiğini vurgulamaktadırlar.

Katarakt ameliyatı sonrasında gözde batma, ağrı ve bir takım rahatsızlıklar hissettiğinizde, bunu çekinmeden doktorunuza bildirmelisiniz. Doktorunuz, yaşadığınız acıları hafifletmek adına bir takım ağrı kesici ilaçlar ve göz damlaları önerebilirler. Söz konusu ilaçlar yardımıyla, katarakt ameliyatı sonrasında gözde batma hissini ve ağrıları minimize durumuna getirme şansınız olacaktır.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle