Gözde Batma Hissi ve Sulanma Neden Olur Hangi Hastalığın Habercisi
Gözde batma hissi ve sulanma bilgisayar kullanıcılarının kabusu oluyor. Gerek iş dolayısıyla gerekse genel kullanım amacıyla olsa da göz rahatsızlıklarına yol açabiliyor.
Gözde batma hissi hepimizin başına dönem dönem gelen bir durumdur. Genellikle masa başında veya bilgisayar karşısında çalışan ya da oturan insanlarda sık görülür.
İçindekiler
Gözde Batma Hissinin Nedenleri
Gözde batma hissinin yanında her zaman olmasa da sulanma veya göz kuruluğu görülebilir. Bu gibi durumlarda akla ilk gelen şey gözyaşı üretiminin ideal standartlarda olmamasıdır. Çünkü gözümüzü dış etkenlere karşı en net şekilde koruyan katman tamamıyla gözyaşımız ile çevrilidir. Doğal olarak az olması veya aşırı düzeyde var oluşuyla bu noktada sorunlar çıkabilmektedir.
Günümüzde göz batması çoğu zaman için yorgunluk belirtisidir. Bazı kişilerde belirli bir uykusuzluk seviyesinde nükseder. Gözde batma ve sulanma görüldüğünde durumun daha ciddi olduğunun farkına varılmalıdır. Vakit kaybetmeden uzun süreli batmalar için göz doktoruna danışmak doğru karar olacaktır.
- Yorgunluk
Burada asıl önemli nokta göz yorgunluğudur. Bilgisayar, TV veya ışık kaynaklarının yoğun olduğu yerlerde çalışanlar ya da bulunanlar sulanma ve batma sorunları ile karşılaşabilirler.
- Uykusuzluk
Vücudunuzun kaldırabileceği noktaya kadar olan uykusuzluk sorun olmayacaktır. Ancak vücudun uyku sinyalleri arasında gözde batma görülmesi sık rastlanan bir reaksiyondur.
- Gözyaşı
Gözyaşı gözü korumakla görevli olan bir sıvıdır. Çoğunluğu sudan oluşan yapısında çevresel faktörlerin vereceği zararı minimal seviyeye indirecek bir sistem bulunur.
- Göz Kırpma Sıklığı
Çoğu kişi için saçma görünse de gözümüzün yeterli miktarda sıvıyla dezenfekte olması ve batma şikâyetlerinin yaşanmaması için bu duruma dikkat edilmelidir. Gereğinden az gözünü kırpan insanlarda gözde batma sorunu çok daha fazla görülür.
- Çevresel Faktörler
Bazen yoğun bir ışığa maruz kalmak veya tozlu bir ortamda bulunmak buna sebep olabilir. Çıkan kum fırtınası sonrası hissettiğimiz acı ve sulanma hissiyatı bununla aynıdır. Yine alerjenler, yabancı cisimler veya göze temas buna neden olabilir.
- İltihap ve Enfeksiyon
Konjonktivit veya Blefarit oluşumu ile beraber iltihaplar son derece rahatsızlık verici olabilmektedir. Aynı zamanda alınan gribal enfeksiyon tarzı virüsler ve hastalıklar bu tip belirtiler gösterebilir.
Gözde Batma Hissi Hangi Hastalığa İşarettir?
Gözde batma hissi ve sulanması durumunda telaş yapılmaması önemlidir. Öncelik olarak yüzünüzü duru suyla güzelce yıkamanız önerilir. Bu süreç çoğu insanda dakikalar içerisinde geçebilmektedir. Bazı inatçı sebepler doğrultusunda saatlerce sürme ihtimali vardır. Gözleri dinlendirmek bu aşamada birçok belirtiyi ortadan kaldırarak tedavi seansına geçilmesini sağlayabilir.
Basit bir göz semptomu olarak değerlendirilse de birçok fizyolojik rahatsızlığa sebebiyet verebilir. Farkında olmasanız dahi gözünüzdeki bir cisim ya da oluşmuş bir iç enfeksiyon buna sebep olabilir.
Aralarında ciddi göz rahatsızlıklarının da bulunduğu birçok hastalıktan söz etmek mümkündür. Sulanma ile göz batmasının sebep olduğu hastalıklar arasında aşağıdaki teşhislerle karşılaşılabilir.
- Konjonktivit
- Blefarit
- Göz Kuruluğu
- Alerjenler
- Yabancı Cisimlerin Yarattığı Bozukluklar
- Kornea Enfeksiyonları
- Göz Arkasında Kanama
- Göz Kapağı Bozuklukları ve Rahatsızlıkları
- Gözyaşı Üretiminde Düzensizlik
- Üveit
Gözde Batma Ne Zaman Tehlikeli Olur?
Lens kullanımı dahi bu gibi sonuçlara yol açabilir. Doğal olarak gözde batma doktor muayenesi ile ilgili tedavi metodu sonucunda geçirilmelidir. Burada göz kırpma sıklığı sulanmaya sebep olur mu sorusunun cevabını vermekte fayda var.
Dakikada | |
Normalde | 20-30 |
Bilgisayar ve TV karşısında | 7-8 |
Göz Kuruluğu | 4-5 |
Bu denli az göz kırpan kişilerin göz sulanması, göz kuruluğu, konjonktivit, enfeksiyon riskleri çok daha yüksek olur. Bunların belirtileri arasında ise gözde batma görülebilir. Nasıl geçer sorusunun göz doktoruna yöneltilmesi gerektiğini ise unutmayınız.
Kaynaklar
- http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/tez/pdf/goz/dr_deniz_oygar.pdf
- http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/tez/pdf/goz/dr_veysel_aykut.pdf
- http://ailehekimi.medicine.ankara.edu.tr/files/2015/02/Birinci-Basamakta-G%C3%B6z-Hastal%C4%B1klar%C4%B1na-Yakla%C5%9F%C4%B1m.pdf
- http://www.serdarozler.com.tr/goz-hastaliklari/kuru-goz.html
- http://www.batigoz.com/tr/icerik/48/kuru-goz