Göz Kanaması Nedir, Hangi Sorunlardan Kaynaklı Olarak Ortaya Çıkar?

Göz kanması sorunları meydana gelmesi genelde ciddi sorunlardan kaynaklı olarak ortaya çıkmaz. Bu sorunun ortadan kalkması için çoğunlukla ek bir tedaviye gerek olmamaktadır.

Göz Kanaması Nedir ve Neden Kaynaklı Olarak Ortaya Çıkar?

Göz kanlanması nedir, göz kanlanma sorunun diğer adı subkonjonktival kanama olarak da bilinmektedir. Gözün iç kısmında meydana gelen bu sorun kırmızı kan lekesi ya da kızarıklık olarak oluşur. Kanama gözün beyaz kısmında parlak, kırmızı kan oturması olarak görülür. Kanayan bir göz gibi görünen bu durum kişiyi korkutabilirken, subkonjonktival bir kanama genellikle zararsızdır.  Görünen kan genelde basit bir kırık kan damarından kaynaklanmaktadır. Gözün sklera olarak bilinen beyaz kısmı konjonktiva ismi verilen ince, berrak bir doku ile kaplıdır. Konjunktiva ayrıca küçük ince kan damarlarının ağ oluşturduğu göz kapağının iç kısmını da çizmektedir. Burada bulunan küçük kan damarları olabildiğince hassas ve kırılgandır. Kolay şekilde patlayabilir ya da kırılabilir. Bu damarlar kırıldığı zaman kan sızar ve konjunktiva ile sklera arasına yerleşerek kırmızı bir görüntü meydana getirir. Kanayan kan damarı küçük olsa bile gözün bir kısmı oldukça kırmızı görünebilir.  Bunun yanı sıra sızıntı yeteri kadar genişse gözün beyaz kısmı tamamen kan kırmızı görünebilmektedir ve bazı durumlarda kişilerin gözlerinden dışarıya çıkıntı yapabilir. Gözde parlak kırmızı bir kan durumu fark edildiğince aslında subkonjonktival kanama yaşayabilirsiniz demektir. Durum genelde ağrı ya da görme değişikliğine sebep olmaz ama zaman zaman gözün hafif de olsa kaşınmasına neden olur. Göz kırptıktan sonra bazı kişilerde batma hissiyatı meydana gelebilir. Gözde kanlanma ve ağrı birlikte düşünülmemelidir. Göz kanlanması kaç gün sürer, genelde 3 gün içinde ortadan kalkar. Bazı durumlarda bu süre giderek uzayabilmektedir.

Gözde kanlanma sorunu olan kişiler genelde ağrı ve sızı çekmezler. En büyük sorunları gözlerinde meydana gelebilecek olan kaşıntılardır. Bu süreçte gözü ovamamak gerekir. Göz ovulduğu zaman kanama giderek artabilir.

Nedenler

Göz akı kanaması, genelde gözün yaralanması ile oluşur. Gözden kan gelmesi sorunlarının büyük olan nedenleri arasında kanser, gözdeki kan dolaşım bozuklukları ve irisin tahrişi ve iltihabı bulunur. Küçük subkonjonktival kanamalar kuvvetli hapşırıklık ya da öksürükten bile kaynaklanabilir. Yüksek tansiyon ve kan pıhtılaşma mekanizmalarını değiştiren bazı ilaçların kullanılması subkonjonktival kanamalar için diğer risk faktörleri arasında yer alır. Göz kanlanması sorunları aşağıdaki nedenlerden kaynaklı olarak da ortaya çıkabilir.

  • Kabızlık
  • Çeşitli göz enfeksiyonları
  • Ağırlık kaldırma
  • Gözün zorla elle ovulması
  • Sert hapşırma
  • Kusma
  • Travma
  • Sert öksürük

Bazı durumlarda gözden kan gelmesi sorunu hipertansiyon, diyabet, kanama, kan hastalıkları, orak hücre hastalığı ve lösemi gibi sorunlardan kaynaklı olarak ortaya çıkabilir. Bu tarz sorunlardan mutlaka uzman altta yatan nedeni detaylı şekilde incelemelidir. Yapılacak olan bu incelme sonrasında gerekli olan tedavi planlaması yapılır. Yapılan planlama dahilinde gerekli tedavi planına uymak gerekmektedir. Aksi takdirde sağlık açısından sorun yaşamak kaçınılmaz bir hale gelebilir.

Tedavi Süreci

Gözde kanama sorunu oluştuğu zaman kişilerin sakin şekilde davranması çok önemlidir. Subkonjonktival kanamaya bağlı olarak gözdeki görünür kan vücudunuz tarafından yavaşça yeniden absorbe edilmektedir. Çoğu hastada da sorun ciddi bir nedenden kaynaklı olarak ortaya çıkmazsa tedavi edilmezse bile yaklaşık 7 gün içinde ortadan kalkar. Bunu yanı sıra gözde kanama büyükse ortadan kalkması 2 ila 3 hafta sürebilir. Gözde kanama sorunu zaman içinde portakal rengine, pembeye ve beyaza dönerek düzelmeye başlar. Evde tedavi bakımı yapmak için;

Tedavi sürecinde genelde ek bir şey yapmaya gerek bulunmaz. Hafif düzeyde tahriş mevcutsa yapay gözyaşı kullanmak en doğru çözüm olacaktır. İbuprofen, aspirin ve nonsteroid antiinflamatuar  ilaçların kullanımından kaçınmak gerekir. Bu tarz ilaçlar kanamaların giderek artmasını sağlar.  Evde salatalık, gül suyu, soğuk kompres yapmak iyileşme süresinin kısalmasına olanak sağlar. Sorun genelde tedavi gerektirmez. Göz doktoru sürecin hızlanmasını sağlamak ve gözdeki tahrişi azaltmak adına ek ilaç takviyeleri verebilir. Yaralanma travma ile ilgili ise doktor gözün diğer bölümlerine zarar verme ihtimalini ortadan kaldırmak için göz muayene etmesi gerekebilir. Gözde bulunan kanama ile alakalı endişeler mevcutsa bir göz muayenesi yapılması gerekir. Doktor kanamanın potansiyel nedenlerini ortadan kaldırmak için dikkatli tıbbi geçmişi tanımlaması yapılması gerekir. Ayrıca uzman hekimler göz tansiyonu, travma ve diğer sorunların olup olmadığını belirlemek adına göz damlası dökerek büyütür ve inceleme yapar. Gözdeki kan görünümü rahatsız edici olsa bile özellikle acı veya görsel değişiklikler olmazsa sıkıntı yapmaya gerek yoktur. Birçok durumda kırık kan damarları uyku esnasında gecenin bir yarısında elle bir darbeden kaynaklı olarak ortaya çıkabilir. Bununla birlikte bir yılda iki katından fazla subkonjonktival kanama yaşanması endişe kaynağı olabilir. Bu durumda detaylı şekilde muayene için uzman hekime başvurmak gerekmektedir. Hekimler detaylı şekilde muayene yaparak sorun ile alakalı belirlemeler yapar.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle