Göz Sulanması Sebepleri Nedir ? Belirtileri Nelerdir ?

Göz sulanması çok yaygın görülen bir hastalıktır. Bu hastalık bir çok farklı faktöre bağlı olarak gelişebilir. Gözler de sulanma ciddi hastalıkların belirtileri olabileceği gibi sadece alerjik sebeplerden de kaynaklanabilir. Bu yazımızda göz sulanmasının nedenlerini ve tedavilerini anlattık.

Göz Sulanması Nedenleri

Epiphora ya da gözlerin sulanması olarak bilinen hastalık, çoğunlukla net bir sebebe bağlı olmaksızın gözyaşının, gözün yüzeyinden taşması durumudur. Gözün ön yüzeyini sağlıklı tutmak ve net görüş sağlamak için gözyaşı gerekir. Ancak çok fazla gözyaşı görmeyi zorlaştırabilir. Epiphora yani göz de sulanma her yaşta gelişebilir. Bununla birlikte, 12 aydan küçük bebekler ve 60 yaş üstü yetişkinler arasında daha yaygındır. Göz sulanması bir veya iki gözde de görülebilir. Çoğu zaman gözlerde sulanma durumu kolay bir şekilde çözülebilir. Semptomların ciddiyetine bağlı olarak, epiphora  yaşamı zor hale getirebilir. Özellikle aşırı durumlarda araba kullanılması son derece tehlikelidir.

Göz Sulanmasının Nedenleri

Göz sulanması nedenleri nedir ? Epiphora sıkıntısı yaşayan insanların gözleri çok sık sulanır. Gözlerin sulanmasının iki temel nedeni vardır; gözyaşı kanallarının tıkanması veya aşırı gözyaşı üretimi. Göz sulanması neden olur diyorsanız şimdi sırayla bunların her birini inceleyeceğiz.

Tıkanık Gözyaşı Kanalları

Bazı insanlar az gelişmiş gözyaşı kanallarıyla doğarlar. Yeni doğanların sulu gözlere sahip olması nadir görülen bir durum değildir. Genellikle kanallar geliştikçe bu problem birkaç hafta içinde ortadan kalkar. Yetişkinler ve daha büyük çocuklar arasında göz sulanmasının en yaygın nedeni tıkanmış gözyaşı kanallarıdır (veya bu kanalların çok dar olması). Bir hastanın gözyaşı kanalları daralmış veya tıkanmış ise gözyaşları süzülmeyecek ve gözyaşı kesesinde birikecektir. Bu da göz sulanması neden olur. Gözyaşı kesesinde biriken gözyaşı o bölgede ki enfeksiyon riskini arttıracaktır. Burada gözyaşı biriktikçe, savunma mekanizması olarak gözler yapışkan bir sıvı üretecek ve sorunu daha da kötüleştirecektir. Enfeksiyon aynı zaman da burunda da iltihaba neden olabilir. Gözlerin içinde ki dar drenaj kanalları tıkanabilir. Buda şişme ve yara izlerine sebep olur.

Gözyaşlarının Fazla Üretimi

Gözler herhangi bir sebepten dolayı tahriş  olmuşsa normalden çok daha fazla gözyaşı üretir. Bu vücudumuzun bir savunma mekanizmasıdır.

Aşağıdaki durumlar fazla yaş üretimine neden olabilmektedir:

  • Duman
  • Enfektif konjonktivit
  • Alerjik konjonktivit
  • Bir çizik veya biraz kum (küçük çakıl veya kir parçası),
  • Gözlerde yaralanma
  • Trikülaraz: içe doğru büyüyen kirpikler.
  • Ectropion: alt gözkapağının dışarı doğru dönmesi durumu.
  • Bazı hastaların gözyaşı yüksek yağ (lipid) içeriğine sahiptir. Bu durum, gözyaşı sıvısının yayılmasını engelleyerek gözü tahriş eder ve daha fazla üretime sebep olur.

Çok fazla gözyaşı üretiminde gözler kaşınır ve yanar. Ayrıca göz kızarması da meydana gelmektedir. Gözlerin yanması ve kaşıntısı en net belirtiler arasındadır. Gözün yanması, kaşıntısı ve ağrısı çok fazla artmış ise epiphora hastalığına sahip olmanız yüksek ihtimaldir.

Ayrıca sulanan gözlerin daha birçok nedeni vardır. Bunlardan bazıları:

  • Keratit, kornea enfeksiyonu.
  • Kornea ülseri, gözlerde oluşan açık bir boğaz.
  • Arpacık.
  • Saman nezlesi dahil alerjiler.
  • Göz kapaklarındaki bezlerde meibom bezleri adı verilen bir problem.
  • Bazı ilaçların kullanımı.

Tanı Konması

Göz neden sulanır tespit etmek için bazı testler vardır. Epiphora, yani göz sulanmasının tanısı kolay konulabilen bir hastalıktır. Bir pratisyen hekim ya da herhangi bir doktor kolay şekilde hastalığı teşhis edebilir. Mühim olan hastalığın tanısını koyduktan sonra nedenini bulmaktır. Doktor, hastalığın lezyon, enfeksiyon, entropion veya bir ektropiyondan kaynaklanıp kaynaklanmadığını tespit etmelidir. Eğer pratisyen hekim gözün sulanma nedenini açıkça belirleyemezse, hastayı uzman göz doktoruna (oftalmolog) sevk edebilir. Teşhis yapılırken, göz yaşı kanallarında bloke olup olmadığını anlamak için göz kanalına bir sonda sokulabilir. Bloke olduğu tespit edilirse, bloğun tam yerini bulmak için bir boya enjekte edilebilir. Boya, röntgen filminde görülür ve bloke olan yerler tespit edilir.

Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Tedavi seçenekleri epiphora şiddetine ve nedenlerine bağlıdır. Hafif vakalarda doktorlar yalnızca beklemeyi tercih edebilir. Hiçbir şey yapmadan hastanın gelişimini izleyebilir. Epiphora gözlerin kaşıntısı, yanması, ağrısı ve gözlerde çapaklanmaya neden olmaktadır.

Epiphoranın farklı nedenleri ve bu nedenlere bağlı olarak spesifik tedavi seçenekleri vardır:

Tahriş: Gözlerin sulanması enfeksiyonlu konjunktivitten kaynaklanıyorsa, doktor hemen antibiyotik kullanmayabilir. Doktor antibiyotik tedavisine başlamadan önce 1 hafta bekleyebilir.

İçe doğru büyüyen kirpikler: İçe doğru büyüyen bir kirpik ya da göze kaçmış yabancı bir cisim var, doktor buna müdahale edecektir.

Ectropion: Göz kapağının dışa doğru açılması durumudur. Hastanın ameliyat geçirmesi gerekebilir, burada dış göz kapağını yerinde tutan tendon sıkılır.

Gözyaşı Kanallarının Bloke Olması: Gözyaşı kesesinden burun içine yeni bir kanal oluşturan cerrahi operasyon gerekir. Bu gözyaşlarının bloke kısmı atlamasını sağlar. Bu cerrahi prosedüre, DCR (dakriyosistorinostomi) adı verilir. Gözün içindeki kanal (canaliculi) daralmış ancak tamamen tıkanmıyorsa, doktor onları daha geniş yapmak için bir sonda kullanabilir. Kanallar tamamen bloke edildiğinde bir işlem gerekli olabilir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle