Göz Kapağı Kızarıklıkları Nasıl Tedavi Edilir? En Yeni Tedavi Yöntemleri

Göz kapağında meydana gelen kızarıklıklar bir çok kişi tarafından önemsenmez ve tedavi gerektiren bir durum olduğuna inanılmaz. Ancak bu kızarıklıklar ciddi enfeksiyonların belirtisi olarak ortaya çıkabilir.

Göz Kapağı Kızarıklığı

Göz kapağı çeşitli salgı bezlerinin bulunduğu ve gözün hassas yapısını dış etkenlerden korumakla görevli bir dokudur. Bu doku enfeksiyonlara karşı dirençli bir yapıya sahip olsa da güçsüz bir bağışıklık sistemine sahip olan kişilerin bu tip enfeksiyonlara yakalanma riski oldukça yüksektir. Göz kenarındaki kızarıklıkların tedavisinde kullanılan yöntemler sorunun kaynağı ile doğru orantılı olarak uygulanmaktadır. Tedavi yöntemi belirlenmeden önce kızarıklığa sebep olan faktörün nedeninin belirlenmesi gerekmektedir. Bazı enfeksiyonlar ilaç veya damla tedavisi ile tedavi edilebilmekte iken bazı enfeksiyonların tedavisinde cerrahi işlemler uygulanabilir.

 

Enfeksiyonlar kendini genellikle kızarıklık, ağrı, batma ve gözlerde sulanma şeklinde gösterir. Bu belirtilere bir de şişlik eklenirse durum ciddi olabilir. Bazı enfeksiyonlar damla veya antibiyotik tedavisi ile alt edilebilir olsa da bazı enfeksiyonlar çeşitli görme problemlerine, geçici veya kalıcı görme kayıplarına sebep olabilir. 

göz kapaklarındaki enfeksiyonlar doğrudan gözü etkilediğinden oldukça tehlikeli olabilir. Gözün hassas yapısını tahrip edebilecek enfeksiyonlar çeşitli göz hastalıklarına ve görme problemlerine sebep olacaktır. Bu nedenle göz kapağında görülen şişkinlik, kabuklanma, pullanma ve kızarıklık gibi belirtiler baş gösterdiğinde vakit kaybetmeden bir cilt uzmanına veya göz hastalıkları uzmanına görünmek gerekmektedir. bu tip enfeksiyonların tedavi edilebilmesi için erken teşhis oldukça önemlidir. 

Sebep Olabilecek Faktörler

Göz kapağındaki kızarıklıklar bir çok enfeksiyonun belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Bu enfeksiyonlar genellikle dış etkenler ile bulaşır. Bu nedenle bu tip enfeksiyonlardan korunmanın başlıca yolu hijyen kurallarına riayet etmekten geçmektedir. Bazı arpacık çeşitleri de bu tip belirtiler ile ortaya çıkabilir. Göz kapağındaki kızarıklıkların genel sebebi arpacıklardır. Ancak arpacık gibi etkenler ile bile olsa bu tip kızarıklıklar ihmale gelmez. 

Göz kapakları bir çok salgı bezini dokusunda barındırır. Çeşitli nedenlerle bu salgı bezlerinin iltihaplanmasına şalazyon adı verilir. Bu hastalık zamanında önlem alınmazsa ciddi sonuçlar doğurabilir. Şişliklerin ve kızarıklığın büyük ölçüde sebebi bu enfeksiyonlardır. 

Kirpik diplerinde meydana gelen iltihaplanmalar ise halk arasında arpacık olarak adlandırılır. Bu durum da şişlik ve kızarıklığın başlıca nedenleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu enfeksiyonun bir diğer çeşidi ise blefarit adı verilen enfeksiyondur. Bu enfeksiyonda ise şişlik ve kızarıklık bir arada görülür. Entropion adı verilen bir diğer enfeksiyon ise kirpikle göz kapağının içe kıvrılması olarak bilinir. Bu enfeksiyonun bir diğer çeşidi ise Ektropion olarak adlandırılır. Bu çeşidinde ise aynı durumun dışa bükey olarak gelişmesidir. Her iki çeşidi de oldukça tehlikeli bir durumdur ve vakit kaybetmeden tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Bunlara ek olarak Ptozis olarak adlandırılan göz kapağı düşmesi olarak da adlandırılan bir diğer durum ise bazı aşamalarında kızarıklık gibi sonuçlar doğurabilir. 

Tedavi Yöntemleri

Enfeksiyonların tedavisi teşhise göre belirlenir. Bazı kızarıklıkların sebebi yalnızca tahriş kaynaklı da olabilir. Bu nedenle tedaviye geçmeden önce kızarıklığın nedeninin doğru belirlenmesi önemlidir. Kızarıklık ve şişkinliğe sebep olan faktör bir enfeksiyon ise sebep olan faktörün zamanında teşhis ve tedavi edilmesi etkilerin göze zarar vermeden önüne geçilebilmesi olanağını sunar. Bu nedenle erken teşhis bu hastalıkların tedavisinde oldukça önemlidir. 

Arpacık ve benzeri enfeksiyonların tedavisi oldukça kolaydır. Genellikle soğuk kompres uygulamasıyla bu sorun tedavi edilebilir. Ancak bazı ilerlemiş vakıalarda antibiyotik tedavisi de uygulanabilir. Genellikle göz sağlığını tehdit eden bir sonuç doğurmayan bu enfeksiyonlar zamanında tedavi edilmezse istenmeyen sonuçlara sebebiyet verebilir. 

Bazı alerjik reaksiyonlar vücuttaki histamin seviyesinin normal değerlerin üstüne çıkmasıyla ortaya çıkar. Ancak bu durumun tedavisinde koruyucu damlalar yeterli gelmeyebilir. Bu durumda antibiyotik tedavisine başvurularak bu reaksiyonlar etkisiz hale getirilebilir. Bunun dışında entropion ve ektropion gibi vakıalarda ilaçla tedavi yöntemi yeterli gelmeyebilir. Bu durumda cerrahi müdahale gerekebilir. Bu cerrahi müdahalenin işinin ehli bir hekim tarafından steril ortamda ve uygun techizat ile birlikte yapılması oldukça önemlidir. Bunun yanı sıra göz kapağı düşmesi olarak da adlandırılan ptozisin tedavisinde de estetik cerrahi uygulamaları ile tedavi uygulanır. Bu işlemlerin uygulanmasında kullanılan yöntemler ile ilgili her geçen gün yenilikler ortaya çıkmaktadır. 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle