Göz Nezlesi Neden Dolayı Meydana Gelir ve Nasıl Tedavi Edilmelidir?
Göz nezlesi virüslerden, bakterilerden, alerjilerden, göze kimyasal sıçramalardan ve gözde var olan yabancı cisimlerden kaynaklı olarak ortaya çıkabilir. Kısa sürede uzman tarafından bu konuda tedbir alınmalıdır.
İçindekiler
Göz Nezlesi Neden Meydana Gelir ve Nasıl Gelişir?
Göz nezlesi nedir, göz kapaklarının iç yüzey kısımları ile göz bölgesinin beyaz yüzey kısımlarını örten konjonktivit isimli incecik zarda meydana gelen iltihaplanma ya da enfeksiyon oluşmasından kaynaklı ortaya çıkar. Göz nezlesi neden olur;
- Virüsler
- Bakteriler
- Alerjiler
- Gözdeki kimyasal bir sıçrama
- Gözdeki yabancı cisim
- Yeni doğanlarda tıkanmış bir gözyaşı kanalı
Viral ve bakteriyel konjonktivit
Göz nezlesi yani konjonktivit sorunu genelde virüslerden kaynaklı olarak ortaya çıkar. Hem viral hem de bakteriyel konjonktivit, soğuk algınlığı veya boğaz ağrısı gibi solunum yolu enfeksiyonu belirtileri ile birlikte ortaya çıkabilmektedir. Doğru biçimde temizlenmemiş ya da kişilerin kendinin olmayan kontak lensleri kullanması bakteriyel konjonktivit oluşturabilir. Bakteriyel ve viral olarak meydana gelen bu sorun bulaşıcıdır. Enfekte olmuş kişilerin gözlerinden akan sıvı doğrudan ya da dolaylı temas yolu ile yayılırlar. Bundan tek veya iki göz de etkilenebilmektedir.
Alerjik konjonktivit
Alerjik konjonktivit iki gözü de etkileyebilir ve polen tarzında alerjiye sebep olacak olan maddelere de tepki verebilir. Alerjen sorunlara yanıt olarak, kişi vücudunun immünoglobülin E ismi verilen bir antikor üretmektedir. Üretilen antikor, gözlerin ve hava yollarının mukoza astarında bulunan mast hücreleri isimli özel hücreleri, histaminleri de içeren iltihaplı maddeleri serbest bırakmaya yönlendirmektedir. Vücudun histamin salınımı kırmızı ya da pembe gözler de dahil olmak üzere birtakım alerji bulguları ve belirtileri üretebilmektedir.
Alerjik konjonktivit mevcutsa şiddetli düzeyde kaşıntı, yırtılma, gözlerde iltihaplanma, hapşırma ve sulu burun akıntısı yaşanabilir. Çoğu alerjik konjonktivit sıkıntısı alerji göz damlaları ile kontrol edilebilmektedir.
Tahriş sonrası konjonktivit
Gözdeki kimyasal bir sıçrama ya da yabancı cisimden kaynaklı tahriş de konjonktivit ile alakalıdır. Bazı durumlarda temizlemek ve gözü kimyasal nesneden arındırmak isterken tahrişe neden olur. konjonktivit sonrası bulanık görme, salgın, sulanan gözler ortaya çıkar.
Göz nezlesi nasıl bulaşır, ortak havlu kullanımı, ortak kıyafet kullanımı, kendinin olmayan kontaks lens kullanımı sonucunda kolay şekilde bulaşabilir.
Tedaviler ve İlaçlar
Göz nezlesini ne geçirir kapsamın önemli olan semptomların hafifletilmesidir. Doktor yapay gözyaşları kullanmayı, göz kapakları ıslak bir bezle temizlemeyi ve günde birkaç kez soğuk ya da sıcak kompres uygulamayı önerebilmektedir
Kontak lens kullanımı yapılıyorsa, tedavi süreci tamamlanana kadar bunların kullanımlarının bırakılması gerekir. Kullanılacaksa da mutlaka her gece düzenli şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Hastalığı olan kişilerin makyaj yapmaktan kaçınması çok önemlidir. Çoğu zaman hastanın antibiyotik göz damlalarına ihtiyacı olmaz. Konjonktivit sorunlar genellikle viral olduğu için, antibiyotikler yardımcı olmaz. Meydana çıkacak olan sorunların etkinliklerini azaltarak ya da bir ilaç reaksiyonuna neden olarak zarar verebilir. Viral şekilde ortaya çıkan konjonktivit genelde bir gözde başlar. Ardından da diğer göze geçer. Bu sorunun hangi virüsten kaynaklandığını tespit eden uzmanlar buna göre reçete yazar.
Alerjik konjunktivit tedavisi
Göz nezlesi neden olur kapsamında alerjik nedenlerde bulunur. Alerjik nedenlerden kaynaklı olarak ortaya çıkmışsa uzman bazı göz damlalarının kullanılmasını ister. Bu damlalara antihistaminikler ve mast hücre stabilizatörleri tarzında alerjik reaksiyonları kontrol altına almaya yardımcı olan ilaçlar ve anti-inflamatuar damlalar gibi iltihaplanmayı kontrol eden ilaçlar da dâhil edilebilir. Alerjik reaksiyonlar tedavi edilmezse konjonktivit salgını ortaya çıkarabilir. Özellikle bahar dönemi içinde sık şekilde gözlemlenmektedir.
Yaşam Yaşamı ve Ev İlaçları
Göz nezlesi sorunu yaşayan kişilerin öncelikli olarak genel ve kişisel temizliğe dikkat etmesi çok önemlidir. Bunun için özellikle ellerin sık şekilde yıkanması gerekir. Temizlik dışında evde gözlere sıcak ya da soğuk kompres uygulaması yapılır. Kompres yapabilmek için gözler ile eller temas eder. Bu temas esnasında ellerin ve tırnakların temiz olması çok önemlidir. Ilık ya da soğuk kompres yapılması ile alakalı olarak hastaya uzman hekim detay verir. Sıcak ya da soğuk suyun içine temiz havlu batırılmalıdır. Havludaki fazla suyun alınması çok önemlidir. Ayrıca her iki gözde sorun varsa her göz için ayrı havlu kullanımı yapılması gerekir. Bu sayede bakteriler bir gözden diğerine kesinlikle bulaşmaz. Kullanılan havlu hemen ve bekletilmeden yıkanarak dezenfekte edilmelidir.
Kaynaklar
- http://www.seattlechildrens.org/medical-conditions/symptom-index/eye-red-without-pus/
- http://emedicine.medscape.com/article/1191370-overview
- http://www.medbroadcast.com/condition/getcondition/eye-infections
- http://www.nhs.uk/Conditions/Conjunctivitis-infective/Pages/Causes.aspx
- https://www.cdc.gov/conjunctivitis/about/diagnosis.html
- http://www.umkelloggeye.org/conditions-treatments/conjunctivitis-pink-eye