Lazer ile Miyop Tedavisi Uygulamaları Nasıl Yapılmalıdır?

Lazer ile göz sorunlarının ortadan kaldırılması adına yapılacak olan işlemler oldukça sağlıklı ve başarılı sonuçların elde edilmesini sağlar. Bu tedavide cerrahın tecrübesi çok önemlidir.

Lazer ile Miyop Tedavisi Uygulamaları Aşamaları

Lazer uygulaması ile miyop, hipermetrop ve astigmat tarzında göz sorunları kolay ve güvenilir şekilde tedavi edilmektedir. Miyop lazer tedavisi uygulaması ile aydınlık görüş retina içine doğru ışık odaklanacak şekilde göze ışık girmesini sağlamak için  korneayı yeniden şekillendirir. Lazer ile yapılacak olan göz cerrahi işlemleri ağrısız olan bir uygulamadır. Lazer ile uygulama her iki göz içinde 15 dakika içinde tamamlanır. Göz doktoru korneada ince, resel bir kanat oluşturmak adına femtosaniye ya da mikrokeratom lazer adı verilen mekanik cerrahi aleti kullanılmaktadır. Uzman cerrahlar lazer uygulaması işlemlerinde altta yatan korneada erişmek için menteşeli kapağı geri katlar ve bir excimer lazer kullanarak bazı kornea dokularını çıkarır. Yüksek düzeyde uzmanlaşmış olan lazer korneadan mikroskobik düzeyde dokuyu kaldırmak adına serin bir morötesi ışın demeti kullanmaktadır. Bu sayede daha iyi görme için ışığını retinaya odaklar. Ecximer lazer ameliyatı aynı zamanda düzensiz olan korneanın düzgün bir şekle girmesini sağlayarak astigmatı düzenler. Lazer ameliyatı ile korneayı yeniden şekillendirdikten sonra flep kornea dokusunun alınmış olduğu bölgeyi kaplayan yerlerine geri yatırılır. Ardından korneanın doğal bir şekilde iyileşmesi sağlanır. Lazer göz cerrahi işlemleri sadece topikal anestezik damlaları gerektirir. Bandaj ya da dikiş gerekmemektedir.

Tedavi Öncesi ve Ameliyat

Lazerle miyop tedavisi öncesinde uzman doktorlar göz sağlığı ile alakalı ve hastalığı ile alakalı detaylı bir muayene yapar. Korneanın şekli, yapısı, boyutu ve diğer göz hastalıkları konusunda detaylara bakılır. Lazer ameliyatı için uygun aday olunup olunmadığı da bu muayene esnasında belirlenir. Miyop sorunu olanlar için ameliyat başlamadan önce uygulama esnasında oluşabilecek olan sıkıntıların önüne geçmek adına uyuşturma özelliği bulunan göz damlası uygulanır. Hatta uzmanlar ameliyat olanlar rahatlasın diye bazı ilaçlar bile verebilir. Göz lazerin altına yerleştirilir ve göz kapaklarını açık tutmak için kapak spekulumu ismi verilen bir alet kullanılır. Doktor korneayı işaretlemek için bir mürekkep markörü kullanımı yapar. Gözün hareketlerini önlemek, temas kaybın önüne geçmek ve kapağın kalitesini etkilememek adına emme halkası uygulaması yapılır. Korneal flep oluşturulmasından sonra cerrah excimer lazeri ayarlamak için bir bilgisayar kullanımına geçer. Lazer, korneaya ışık puanı gönderirken, gözün bir mikroskopta izlerken kısa bir süre hastanın hedef ışığına bakmasını ister.  Bundan sonra lazer ışığı desteği ile korneayı ağrısı bir şekilde yeniden şekillendirme yapar. Bu uygulamada hasta göz üzerinde hafif düzeyde baskı hissedebilir. Riskleri oldukça az olan ameliyat işlemi genelde 10 dakika içinde tamamlanır.

Lazer ile miyop ameliyatları seçilecek olan hastaneye göre değişkenlik gösterir. Bu tarz ameliyatlarda hastanenin kalitesi, uzmanın tecrübesi ve kullanılacak olan aletler fiyat konusunda etkilidir. Ameliyatı yapacak olan uzmanın araştırılarak seçilmesi çok önemlidir.

İyileşme süreci

Lazer ile cerrahi uygulamalar tamamlandıktan sonra cerrahlar hastalarının belli bir süre hastanede dinlenmesini ister. Dinlenme esnasında kaşıntı ve yanma sorunu meydana gelebilir. Hastanın belli bir süre hastanede dinlenmesinden sonra refakatçi eşliğinde eve gitmesi gerekir. Miyop lazer ameliyatı sonrası araç kullanılmaması gerekir. İyileşme sürecinde bulanık görüşe sahip olunabilir. Yalnız bulanık görüş ertesi gün belli bir düzeyde düzelmelidir. Bulanıklık sorunlarının birkaç gün içinde düzelmesi gerekir. Nadir durumlarda bulanıklık sorunları birkaç haftayı bulabilir. Lazer miyop ameliyatı olan kişilerin çoğunda bulanık görme sorunu kısa süre içinde ortadan kalkar. Uygulama sonrasında 1 hafta boyunca yorucu egzersizlerden uzak durmak gerekir. Çünkü bu göz travmatize edebilir ve iyileşmeyi etkileyebilir. Genel olarak ameliyattan bir gün sonra göz doktor veya lazer cerrahı görmeye geri gidilmesi gerekir. Gidilecek olan ilk muayenede kontakt lens ya da gözlük kullanımı yapılır. Bu sayede araç kullanımı da daha rahat yapar. Yapılacak olan herhangi bir ameliyatta olduğu gibi daima doktorun talimatlarını takip etmek gerekir. Reçete edilen ilaçların tamamı düzenli ve aksatılmadan kullanılması gerekir. Ayriyeten gözleri ovuşturmaktan kesinlikle kaçınmak gerekir. Bu sayede daha sağlıklı bir yaşama adım atmak mümkün hale gelir.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle