Miyop Neden Kaynaklı Olarak Meydana Gelen Bir Hastalıktır?

Miyop gözde var olan vizyon sorunudur. Miyobun meydana gelmesinin belli başlı nedenleri bulunur. Özellikle genetik olan etkenler bu konuda oldukça büyük bir sorun olarak karşımıza çıkar.

Miyop Nasıl Oluşur? – Oluşma Nedenleri ve İlerleme Aşamaları

Yakın mesafede bulunan nesneleri genellikle çok uzakmış gibi dik bir eğri içerisinde görme hissi neticesinde miyop oluşumu meydana gelmektedir. Bunun nedeni ise ışıktan gözlere gelen ışınların retinanın ön kısmında odaklanarak bulanık görüntü görme sebebine neden olur. Bu durumun sebebi tam olarak bilinmemesinin yanı sıra çevresel ve genetik yapıya bağlı olarak meydana geldiği tahmin edilmektedir. Bir insanın normal görebilmesi için gözün görme noktasındaki görüntülere odaklanmasına destek veren iki farklı noktası vardır. Bunlardan birincisine kornea adı verilir ve gözün ön yüzeyinde bulunan açık kısımdır. Bir diğeri ise kristal lens adı verilen, göz içerisinde saydam bir yapıya sahip olup nesneleri görebilmek için ışınları kırarak odaklanmayı sağlar. Sağlıklı görme yetisine sahip olan bir gözde odaklanmayı sağlayan bu kısımlar son derece saydam, pürüzsüz ve dairesel bir yapıya sahiptir. Böylesine kusursuz bir yapıya sahip olan mercek ve kornea göze gelen ışığı gözün arka kısmında bulunan retinaya tamamen odaklı bir görüntü oluşturabilecek şekilde kırılmasını sağlar. Eğer kornea ya da kristal lens düzgün ve kavisli bir yapıya sahip değilse göze gelen ışınların düzgün bir şekilde kırılamamasına neden olur. Bu duruma reaktif hata adı verilir.

Miyop Diğer Nedenler

Diğer miyop sebepler içinde;

  • Uzmanlık (Hiperopi); kornea çok az kavisli olduğu zaman veya gözün normalden daha önden arkaya kısa olduğunda meydana gelir. Etki yakın çevrenin tam tersi olarak ortaya çıkar. Yetişkinlerde hem yakın hem de uzak nesnelerin tamamı bulanıktır.
  • Astigmat; kornea veya lensin bir yönünün diğerinden daha eğri olduğunda meydana gelir. Düzeltilmemiş olan astigmatizm görüşü oldukça bulanıklaştırır.
  • Belirli risk faktörleri yakın gelecekte yaşam kalitesini geliştirme olasılığını artırabilir. Bu risk faktörleri;
  • Aile öyküsü;  Ebeveynlerinden bir tanesinde bu sorunun görülmesi durumunda, durum geliştirme riski artar. Her iki ebeveynde meydana geldiğinde ise risk daha da yüksektir.
  • Okuma; Çok fazla okuma yapan kişilerde miyop riski daha yüksek düzeyde ortaya çıkar.
  • Çevre koşulları; yapılan çalışmalar sonucunda açık havada geçirilen zaman eksikliğinin miyop oluşmasının şansını artırabileceğini ortaya çıkartmıştır.

Çocuklarda Miyop

Çocuklarda miyop nedenleri farklı etkenlerden kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Çocuklarda oluşan miyop nedenleri tam olarak belirlenemese de kalıtsal olarak meydana geldiği anlaşılmaktadır. Özellikle aile geçmişinde bu sorunu olan çocuklarda görülme riski çok yüksektir. Özellikle çocukluk dönemlerinde fazla düzeyde kitap okuyanlarda okumadan kaynaklı olarak meydana gelen yorgunluktan dolayı miyop sorunu oluşabilmektedir. Çocuklarda miyopların nende kaynaklandığı ile alakalı net bir açıklama bulunmaz. Miyopun adıl nedeninin sır olarak kalmasından kaynaklı olarak araştırmacılar detaylı şekilde inceleme yapmaktadır. Miyop sorununu düzeltmek için yıllarca reçete edilen geleneksel gözlükler ve kontakt lensler aslında miyopi riskini artırma özelliğine sahiptir. Hatta birçok çocukta bu riski fazlasıyla oluşturduğu da ortaya çıkmıştır. Yapılan araştırmaların birçoğu miyop kontrol edebilen ve çocuklarda yakın gelecekte görülen ilerlemeyi durduran, yavaşlatan kontakt lensler ya da gözlük geliştirip geliştiremeyeceğini görmek için yeni lens tasarımlarını araştırmaktadır. Yapılan araştırmaların sonucunda detaylı bilgiler edinildiği için kontak lens kullanımları da yapılmaya başlanmıştır. Sorunun düzelmesi ve ilerlemesini durdurmak adına en doğru kararı uzman hekim verecektir.

Belirtileri

Miyop belirtileri aşağıdaki detayları içerir;

  • Uzak nesnelere bakarken bulanık bir görüşe sahip olmak
  • Açıkça görülebilmek adına göz kapaklarını küçültme ya da kısmen kapatma ihtiyacı duymak
  • Baş ağrısı ve göz yorgunluğunu uzun süre boyunca yaşamak
  • Özellikle gece (gece miyopisi) araç kullanırken görme güçlüğü çekerek zorlanmak
  • Yakınlık genelde çocukluk döneminde tespit edilen bir sorundur. Sık şekilde gençlik dönemi boyunca erken okul yılları arasında da teşhis edilebilmektedir.

Bu sorunu yaşayan çocuklar aşağıdaki sorunları yaşayabilmektedir.

  • Devamlı olarak bir nesneye bakarlar.
  • Televizyona, film izlek için, sınıfta tahtayı görmek için yakın şekilde oturak isterler.
  • Uzak nesnelerden habersiz şekilde hareket ederler.
  • Işıklara karşı aşırı düzeyde hassasiyet yaşarlar.
  • Gözlerini sıkı sıkı kısarlar.

Bu tarz sorunları yaşayan çocuklar anne ve babaları tarafından uzana götürülmesi gerekir. Ayrıca 2 senede bir kez çocukların rutin göz muayenesi yaptırılması da gerekmektedir.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle