Miyop ve Hipermetrop Hastalıkları Hangi Açıdan Farklıdır?
Hipermetrop ve miyop sorunu insanlar arasında sık şekilde gözlemlenen göz hastalıkları içinde yer alır. Bu sorunlardan kurtulmak adına kişilerin mutlaka uzman hekim ilen görüşmesi gerekir.
İçindekiler
Miyop ve Hipermetrop Hastalıkları Nedir?
Miyop hipermetrop yani bu iki görme sorunu ışığın retinaya tam olarak odaklanamaması sorunudur. Hem miyop hem hipermetrop bir kişi aynı anda nadir şekilde meydana gelir. Olması gereken 20-20 vizyonu aslında mükemmel olan vizyonu ima etmemektedir. Normal görme anlamına gelen bir değerdir. Göz aslında retinaya tam ışık odaklı meydana geldiği zaman kişiler göz testinde 20-20’den daha iyi sonuçlara ulaşabilir.
İnsanlarda miyop;
Miyop insanlarda sık rastlanan bir sorun olarak karşımıza çıkar. Miyop kısaca uzağı görememe ya da bulanık görme olarak da tabir edilebilir. Görme düzeylerine göre bulanıklık sorunu değişir. Bunun nedeni de gözde bulunan merceğin kırma kusuruna sahip olunmasıdır. Miyop hastalıkları sonucu kırma kusuru kişide ışığın doğru olan noktaya ulaşmasının önüne geçer ve bulanıklığa neden olur. Anne ve babası miyop hastalıkları yüzünden muzdarip olan çocuklarda da miyop bulunur.
İnsanlarda hipermetrop;
Hipermetrop yakını görememe hastalıkları arasında bulunan bir sorundur. Kişide hipermetrop olması 1 metreden kısa mesafelerin bulanık görüldüğü anlamına gelir. Hipermetrop kalıtsal olarak nadir şekilde ortaya çıkar. Göz hastalıkları kapsamında bu sorun genelde gözlükler ile tedavi edilmez. Lazer desteği gibi basit bir işle ile kısa süre içinde ortadan kaldırılır. Gelişen teknoloji sayesinde bu sorun kısa süre içinde ortadan kaldırılır.
Göz hastalıkları kapsamında miyop küçük yaşlarda ortaya çıkarken hipermetrop 35 ila 40’lı yaşlardan sonra yetişkinlerde gözlemlenir. Hem miyop hem hipermetrop sorunu ise kişilerde oldukça nadir şekilde beraber gözlemlenir.
Farkları
Miyop gibi hipermetrop olarak bilinen göz hastalığı da toplum arasında yaygın şekilde gözlemlenir. Bunların meydana gelmesindeki ana sebep nesne ve cisimlerden göze ulaşan ışınların retina bölgesinde değil, retina bölgesinin arkasında var olan sanal bir ortam içinde toplanmasıdır. Etrafta bulunan nesnelerin net bir şekilde gözlemlenmesi adına ışınların retinaya odaklanmış olması gerekir.miyop sorununda retinanın ön kısmına odaklanıp uzakları görmede bulanıklık yaşanır, hipermetropta ise retinanın arka kısmında toplanma yaşanması sonucunda rahatsızlık ve bulanıklık meydana gelir. Bundan dolayı miyop hastalıkları yaşayan kişiler uzağı göremez, hipermetrop hastalıkları yaşayan kişilerde yakını göremez. Hipermetrop yaşayan kişilerin göz bölgesinde batma, ağrı ve yanma tarzında sorunlar meydana gelmektedir. Hipermetrop ile miyop olan kişilerde bu sorunlar genelde kalıtsal olarak meydana gelir. Özellikle hipermetrop sorunu ilerleyen yaşlarda daha sık şekilde ortaya çıkar. hipermetropinin oluşmasının diğer bir nedeni de gözün yapısıdır. Göz normal insan gözünden daha kısa ya da korneası daha düz şekilde olduğundan dolayı ortaya çıkar. Hipermetrop olan kişilerin ve miyop olan kişilerin vakit kaybetmeden uzmana başvurması gerekir. Genelde bu tarz hastalıklarda ciddi ve şiddetli bir durum yoksa gözlük ya da lens kullanımı yapılması istenir. Hastalıkların şiddetleri fazlaysa lazer ile uygulama da yapılabilir.
Uzun Görüş Testleri ve Kısa Görüş Testleri
Uzun ve kısa görüş mesafesinin test edilmesi için hastaların uzman bir göz doktorunu ziyarete gitmesi gerekir. Görüşün test edilmesi için birkaç metre uzakta bulunan bir duvarda görüntülenen küçülen ebatlı harfleri okuma yeteneği test edilir. Kabul edilebilir boyutta olan harfleri okuyamayan kişiler için gözlerin üstüne çeşitli kuvvette merceklerin yerleştirilmesi yapılır. Vizyon yani görüş normale döndüğünde gözlük veya kontakt lensler için bir reçete tekrardan uzman tarafından yazılıncaya kadar gücü ile türünü değiştiren lenslerin denemesi yapılır.
Hipermetropi ve Miyopi Düzeltme;
Gözlerdeki sorunları ortadan kaldırmak adına gözlükler, lensler ve cerrahi işlemleri ile alakalı uygulamalar yapılır. Vitamin A göz sağlığı için gerekliyken doğal olarak kullanılabilecek olan yollar nadir şekilde bulunur. Ayrıca gözlerin güçlenmesi için belli başlı egzersizlerde yapılabilir. Bu egzersizlerin nasıl yapılacağı konusunda uzmanlar hastalarına detay verir. Bu hastalıkların altında yatan bir neden bulunuyorsa uzman öncelikli olarak bu nedeni ortadan kaldırmak için uygulama yapacaktır. Miyop veya hipermetropinin etkilerini tersine çevirmek tedavi kapsamında mümkün değildir. Bu süreçte önemli olan, ilerlemeyi daha ciddi boyutlara ulaştırmamak ve dezavantajlı görme yeteneğini durdurmaktır. Tedavi sürecinde uzmanın söylediği kurallara uyulması da çok önemlidir. Bu sayede miyop ile hipermetrop sorunlarında oluşabilecek olan ilerlemeler meydana gelmez.
Kaynaklar
- https://www.visionexpress.com/eye-health/eye-conditions/myopia-hypermetropia/
- http://www.themidwestcenterforsight.com/myopia-hyperopia-and-astigmatism.html
- https://www.solleye.com/myopia-hyperopia-astigmatism-and-presbyopia.htm
- http://www.hopkinsmedicine.org/wilmer/services/cornea/conditions_we_treat/nearsight.html
- http://www.allaboutvision.com/conditions/astigmatism.htm
- http://www.ijsr.net/archive/v4i8/SUB157086.pdf
- https://www.aoa.org/documents/optometrists/CPG-15.pdf
- http://www.who.int/blindness/causes/MyopiaReportforWeb.pdf