Hipermetrop Astigmat Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Miyop, hipermetrop ve astigmat hastalıkları göze gelen ışığın sorunlu bir şekilde kırılmasıyla oluşur. Hipermetrop astigmat hastalığı ise iki hastalığın birlikte görülmesiyle ortaya çıkan bir durumdur.
Göz hastalıkları denilince aklımıza miyop, hipermetrop, astigmat gelmektedir. Göz rahatsızlığı olan kişilerde astigmat ile birlikte miyop veya hipermetrop hastalığı da görülmektedir.
İçindekiler
Miyop, Hipermetrop, Astigmat nedir?
Miyop, yakını net bir şekilde görebilen bir kişinin uzağı net bir şekilde görememesidir. Uzaktaki cismi bulanık bir şekilde görür ve netleştiremezler. Miyop hastalığı bir odaklanma sorunundan kaynaklanmaktadır.
Hipermetrop, uzağı net bir şekilde gören kişinin yakını bulanık ve net bir şekilde görememesi olarak adlandırılır. Televizyon, kitap, bilgisayar, telefon ve tablet gibi herhangi bir cismi bulanık görmesi kişilerde stres ve derin bir üzüntüye sebep vermektedir.
Astigmat, gözlerinden rahatsız olan bir kişinin şekilleri eğik ya da bulanık görmesi olarak adlandırılmaktadır. Şekillerin eğik ve bulanık görülmesi gündelik yaşantısında kişilere büyük sorunlar yaşatmaktadır. Hastanın günlük hayatında kişileri karıştırma ve kitap okuyamama gibi çeşitli sorunlarla karşılaşmaktadır. Astigmatta kişi hem yakını hem de uzağı net göremez. Bunun nedeni yatay ve dikey eksenlerde ışığın farklı kırılmasından dolayı kaynaklanır.
Sıralı ve kısa bir şekilde açıklayacak olursak;
Miyop
- Miyop olanlar yakını net bir şekilde görebilirken, uzağı bulanık görür.
- Miyop kişilerde görüntünün göz içinde ışığı retina tabakasının önünde oluşturması sonucu oluşur.
Hipermetrop
- Hipermetrop olanlar ise yakını bulanık görebilirken, uzağı net bir şekilde görür.
- Hipermetrop kişilerde ise göz içinde ışık retina tabakasının arkasında oluşturması sonucu oluşur.
Astigmat
- Astigmat olanlar şekilleri bulanık bir şekilde görür.
- Astigmat olanlarda ışık göz içinde retina üzerine saçılarak odaklanması sonucu oluşur.
Hipermetrop ve astigmat hastalığının birlikte görülmesiyle hipermetrop astigmat rahatsızlığı oluşur.
Hipermetrop astigmat tedavisi nasıl olur?
Hipermetrop astigmat olanların hastalıkta tedaviden önce bilinmesi gereken en önemli şey bir göz doktoruna tedavi olmanızdır. Göz doktorunun tavsiyesi olmadan herhangi bir işlem yapmayınız. Günümüzde lazer tedavisi ile göz rahatsızlıkları tedavi edilir.
Hipermetrop astigmat olanların tedavisinde kullanılan yöntemler birçok kişi tarafından bilinen tedavi yöntemleridir. Genel olarak kullanılan 3 yöntem vardır. Gözlük kullanma, lens kullanma ve ameliyattır. Aslında gözlük kullanma ve lens kullanma bir tedavi şekli değildir.Ancak birçok insan tarafından tercih edilir. Sadece kişinin normal yaşantısında cisimleri rahat bir şekilde görmesini ve hastalığın ilerlemesini engelleyen yöntemlerdir. Göz rahatsızlığı olan kişilerin ömürlerinin geri kalan kısmında gözlük ya da lens takması gerekmektedir. Göz hastalıkları tedavisinde üretilen yeni ilaçlar hastalığın daha fazla ilerlemesini engellemekten başka bir işe yaramamıştır.
Hipermetrop astigmat tedavisinde kullanılan en önemli yöntemlerden birisi olan ameliyat sayesinde insanlar gözlük ve lense bağımlı kalmadan hayatını normal bir şekilde devam ettirebilmektedir. Ameliyat hipermetrop astigmat rahatsızlığında kesin çözüm olarak görülse de bazı hastalarda kesin çözüm değildir. Lazer ameliyatlarından başarı oranı her geçen gün bir hayli artmaktadır.
Lazer tedavisi bir çözüm müdür?
Astigmat sorunu tedavisinde lazer tedavisi 1980 yıllarından bu yana uygulanan bir tedavi yöntemidir. Günümüzde pek çok insan tarafından lazer tedavisi tercih edilir. Lazer tedavisi sayesinde pek çok kısa bir süre içinde bıçak yarası almadan tedavi olabilmektedir. Bu yöntem her insana uygulanan bir yöntem değildir. Hasta kişinin kornea tabakasının uygun kalınlık ve koşullarda olması gerekmektedir.
Lazer tedavisi genel olarak 18 yaşından büyük kişilere uygulanan bir yöntemdir. Hastanın göz korneasının uygun kalınlıkta olması en önemli koşullardan birisidir. Lazer tedavisi olacak olan kişide diyabet, romatizmal hastalıklar ve göz tansiyonu gibi hastalıkların olmaması gerekmektedir.
Lazer tedavisinden isteyen her insan faydalanamaz. Uygun koşullar sağlandığı takdirde göz doktorunun onay vermesi durumunda lazer tedavisi sağlanır.
Göz tedavisinde eskiden olduğu gibi fiyatlar yüksek değil. Rekabetin artması ve teknolojinin gelişmesiyle göz hastalıklarının tedavisinde fiyatlar çok uygun seviyelere inmiştir. Bunun yanında gözlük ve lens fiyatları da bir hayli uygun olarak sağlanmaktadır.
Kaynaklar
- http://www.dicle.edu.tr/Contents/294f44c4-e333-4d56-b728-f41af7f38bcb.pdf
- http://www.anadoluissagligi.com/img/file_1633.pdf
- http://uskudar.edu.tr/file/optisyenlik/Gorme-Optigi-ve-Refraksiyon.pdf
- http://www.istanbulsaglik.gov.tr/w/tez/pdf/goz/hatice_erolur_ozkok_tez.pdf