Retina Altında Sıvı Birikmesi (Retina Ödemi) – Nedir, Neden olur?

Retina ödemi veya makula ödemi gözde ki kan damarlarının sıvı sızdırması ile meydana gelir. Bu hastalık daha çok diyabetli kişilerde görülmektedir. Kan damarlarının sıvı sızdırmasıyla retina da ödem meydana gelir ve bu ödem görme kayıplarına neden olur. Tedavi edilmezse kalıcı görme kaybı (körlük) ile sonuçlanabilir.

Retina Ödemi

Retina ödemi, makula ödemi olarak da bilinen bir hastalıktır. Gözün makula parçasının şişmesi ve kalınlaşması sonucu bu hastalık meydana gelir. Makula, retinanın merkezinde bulunan çok küçük bir alandır. Işığın hassas dokusunu algılayan bir yapıdır, gözün arkasında bulunur. Işık ışınları retinaya odaklanır ve beyine ulaşıp orada yorumlanır. İşte makula bu işlevlerden sorumludur. Makula da ödem meydana gelmesi veya retina ödemi, retina içindeki kan damarları sıvı sızdırdığı zaman gelişir. Makula şiştiğinde düzgün çalışmaz. Bu hastalıkta görme kaybı hafif veya şiddetli olabilir, birçok durumda görme sıkıntıları yaşanır. Retina ödemi, genellikle diyabetik retinopatinin bir komplikasyonudur ve diyabetlilerde görme kaybının en yaygın şeklidir. Özellikle tedavi edilmezse kalıcı görme kayıplarına sebep olabilir.

Nedenleri

Makula ödeminin birçok nedeni vardır. Retinada hasar gören kan damarları az miktarda kanın da dahil olduğu sıvıları retinaya sızdırmaya başladığında ödem meydana gelebilir. Bazen retina içinde yağ depoları da sızıntı yapabilir. Bu sızıntılar makulanın şişmesine neden olmaktadır ve ödem oluşturmaktadır. Bu sızıntının en büyük sebeplerinden birisi diyabettir. Katarakt ameliyatı da dahil olmak üzere birçok göz ameliyatı kan damarlarında tahrişe yol açabileceği için retina ödemi geliştirme riskini artırabilir. Katarakt cerrahisi sonrası gelişen retina ödemi, kistoid makula ödemi (CME) olarak adlandırılır.

Diğer makula ödemi nedenlerinden bazıları şunlardır:

  • Yaşa bağlı makula dejenerasyonu.
  • Üveit.
  • Retina ven tıkanıklığı.
  • Radyasyona bağlı olarak retinanın küçük damarlarında tıkanma meydana gelmesi, maküler telanjiektazi.
  • Bazı ilaçların yan etkileri.
  • Retinoskiz veya retinitis pigmentosa gibi belirli genetik bozukluklar.

Semptomları

Retina veya diğer adıyla makula ödemi genellikle ağrısızdır ve hastalık gelişirken birkaç semptom gösterebilir. Belirtileri kendinizde gözlemlemiş iseniz, bu belirtiler gözlerdeki kan damarlarının sıvı sızıntısı yaptığı gösteriyor olabilir. Bu sıvının retina arkasında birikmesi ödem sebebidir. Makula altında birikmiş ödem bulanık veya dalgalı merkezi görmeye sebep olur ve bu hastalıkta renkler buğulu görünür.

 

  • Bulanık merkezi görme. (Örneğin, düz çizgilerin dalgalı gözükmesi veya sürekli meydana gelen görüntü bozuklukları.
  • Görüşünüz pembemsi olabilir. Bir yere baktığınızda pembe tonlarının hakim olduğu bir görüntü görebilirsiniz. Eğer bu pembemsilik sürekli oluyorsa retina ödeminin önemli bir işaretçisidir.
  • Parlak ışığa veya renk parlamalarına karşı aşırı hassaslaşma.

Retina ödemi semptomlarınız varsa hemen bir oftalmoloji uzmanına görünmelisiniz. Tedavi edilmediği takdirde, maküler ödem şiddetli görme kaybına ve hatta körlüğe neden olabilir.

Tanı Konması

Göz muayenesi sırasında, göz doktorunuz göz bebeğinizi genişletip retinanızı inceler. Maküla ödemi retina dokusu katmanları içinde gerçekleştiğinden, doğru teşhise yardımcı olmak için flüoresein anjiyografi veya başka bir adıyla optik koherens tomografi (OCT) denen bir teste girebilirsiniz. Floresan anjiyografi görüntüleri göz doktorunuza herhangi bir kan damarının sızıntı yapıp yapmadığını ve kaçak olup olmadığını gösterir. OCT, retinayı fotoğraflamak için özel bir kamera kullanılır. Retinanın kalınlığını ölçer, aynı zamanda şişliğin ve sıvının nerede olduğunu bulma konusunda çok hassas bir alettir.

Tedavi

Göz doktorunuz diyabet veya retinal ven tıkanıklığı nedeniyle maküla ödemi tanısı koyarsa, maküla şişmesini azaltmak için fokal lazer tedavisi sıklıkla kullanılır. Bu lazer cerrahisi formuyla, göz doktorunuz retina çevresinde sıvı sızıntısı yapan alanlara çok küçük lazer darbeleri uygular. Tedavinin asıl amacı makulanın düzgün işleyişine müdahale eden ve sızıntı yapan kan damarlarını kapatarak görüşü düzeltmektir. Bazı durumlarda, görme kaybı lazer tedavisi ile iyileşebilir.

 

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle