Retina Yırtılması Ameliyatı Kaç Saat Sürer ve Nasıl Tedavi Edilir?

Retina yırtılması sorunlarının ortadan kaldırılması için cerrahi işlem uygulaması yapılır. Bu uygulamaların ne kadar süreceği ve nasıl yapılacağı konusunda uzman hastasına detay verir.

Retina Yırtılması Ameliyatı Ne Kadar Sürer ve Aşamaları

Retina yırtılması sorunlarının ortadan kaldırılması için cerrahi işlem uygulaması yapılır. Yapılacak olan ameliyat işlemlerinde asıl amaç görme kaybının önüne geçmek ve sorunları ortadan kaldırmaktır. Retina yırtılması skreal toka cerrahisi, pnömatik retinopeksi ya da vitrektomi ile tamiri yapılır. Göz bölgesinden meydana gelen bu sorundan kurtulmak için kısa sürede uzmana başvurulması ve tedavi sürecine başlanması gerekir. Ameliyat uygulaması için kişi fazla beklerse görme kaybı bir o kadar fazla düzeyde ortaya çıkar. Sorunun tanısı koyulduktan birkaç gün sonra ameliyat uygulaması yapılır. Retina yırtılması ameliyatı işlemleri kaç saat süreceği göz bölgesindeki görüşün yayılış ve geniş olmasına bağlı olarak değişir.  Ne kadar süreceği konusunda genelde uzman hekimler hastalarına detaylı şekilde bilgiler verecektir. Göz bölgesinde yapılacak olan uygulamalar sayesinde;

  • Retina göz ameliyatı sonrası vizyonda net şekilde kurtulma olacaktır.
  • Ameliyat yapılmazsa sorun yaşanmaya devam edilir. Bundan dolayı net vizyon elde etmek mümkün hale gelir.

Uzman hekimler yapacakları tetkikler ve testler sayesinde göz bölgesinde ne kadar sorun olacağı konusunda detaylı şekilde tanı koyacaktır. Bu tanı dahilinde gerekli tedavi planı hazırlaması yapılır.

Retina yırtıkları konusunda yapılacak olan tedavilerde gözyaşı ayrılmasına sebep olursa faydalı olur. Semptomlar retina yırtılması sıkıntılarında genelde kendini belli etmez. Bundan dolayı erken dönemde tanı koymak oldukça zordur. Göz bölgesindeki retinada meydana gelen yırtıkların ne zaman tedavi edileceğine uzman karar verirken, yırtılmış retinanın ayrılma ihtimalini değerlendirir. Gözyaşı ayrılma olasılığı yüksekse, tedavi çoğunlukla onarılabilir düzeydedir. Bu sayede dekolman ve görme kayıpları kısa süre içinde onarılabilir. Gözyaşı ayrılması duru ortaya çıkmazsa tedavi sürecini planlamaya ihtiyaç olmayabilir. Bu ameliyatın ücretleri yapılacak olan özel hastaneye göre farklılıklar gösterir.

Cerrahi Seçenekler ve Aşamaları

Cerrahi seçenekler

Retina yırtılması sorununu onarmanın yaygın yöntemleri arasında şunlar bulunur:

Pnömatik retinopeksi; retina yırtılması ve dekolmanı sorunlarında kullanılan bir uygulamadır. Bu uygulamada göz doktoru gözün orta kısmına bir gaz kabarcığı enjekte eder. Gaz kabarcığı müstakil alanda yüzen ve hafifçe duvarına retinanın duvar kısmını bastırır. Uzman göz doktoru daha uygulama sonrası retinadaki gözyaşını mühürlemek adına dondurucu bir sonda ( yani cryopexy) ya da lazer ışını (fotokoagülasyon işlemini ) kullanır.

Skleral çökertme uygulaması; uzman göz doktoru hastaların dış katmanı üzerinde silikon sünger, kauçuk, ya da yarı sert plastik bir parça yerleştirmesi işlemi yapar ve bunu göze diker. Bu sayede retinada çekmesi rahatlatılır, gözyaşlarının daha da kötüleşmesinin önüne geçilir ve retinadaki katmanlar desteklenir.

Vitrektomi; gözdeki virtöz jelin gözden çıkartılması işlemidir. Vitrektomi göz doktoru retinaya ve diğer dokulara daha iyi erişmeyi sağlar. Retina dışında bulunan skar dokunun soyulması, deliklerin onarılması işlemi, çok büyük gözyaşlarının kapatılması işlemi ve retina dekolmanının düzleştirilmesi işlemi yapılır.

Yırtıklar konusunda yapılacak olan diğer işlemler arasında;

  • Yoğun bir ışık demetlerinin göz içerisinde dolaştığı ve retinada bulunan gözyaşı çevresinde minik yanıkları ortaya çıkaran lazer fotokoagülasyon uygulaması. Yanıklar sıvının retina altına girmesini önleyen yara izlerini meydana getirir.
  • Cryopexy yani dondurucu işlemleri, göz doktoru retinanın gözyaşı çevresinde dondurulası ve kapatılması adına sonda kullanmış olduğu bir durumdur.

İyileşme Süreci

Uzman hekim tarafından yapılacak olan ameliyat işlemlerinden sonraki ilk gün oldukça kritik olan bir gündür. Özellikle de cerrahi işlem sonrasındaki ilk 24 saatlik süre içinde hastanın kesinlikle baş bölgesini kaldırmaması ve yüz üstü şekilde durmaması gerekir. Bundan dolayı hasta verilen narkozun etkisi tam anlamı ile ortadan kalkmadan ve hastanın kendisinin uyanmasını beklemeden hasta kesinlikle uyandırılmaz.

Genelde bu cerrahi işlemleri olan kişiler bir gün boyunca hafif düzeyde sersemlikler hissedebilir. İşle sonrasında yüz üstü şekilde yatmanın esprisi göz bölgesine sıkılan gazın retinanın ta üstüne etki etmesini sağlayacak şekilde durmasıdır. Yani hasta yüzüstü dururken bu uygulamada kullanılan gaz havaya kalkar. Gözün tam olarak arka kısmında bulunan retinaya baskı yani tampon görevi yapar. Gözün ak olan bölgesinden 3 adet iğne ile işlem yapılmasından ve arka kısmının lazer desteği ile de olsa dikiş atılmasından kaynaklı olarak sızı, ağrı ve acı tarzında durumlar meydana gelmez. Genelde ilk günde sonrasında da hastaların beklediğinden az düzeyde ağrı olur ya da hiç ağrı olmaz.

Cerrahi uygulamanın yapılmasından sonra dinlenme odasına alınan hastalar genelde 1 gün boyunca hastanede kalır. Özellikle 1 gece boyunca baş bölgesini kaldırmadan durulması dikişlerin doğru şekilde tutması adına olanak sağlar. Eve çıkan hasta yine yüzüstü yatış durumunu bir süre daha devam ettirmelidir. Hastaya kullanılması için ilaç ve damlalar verilir. Bunların düzenli bir şekilde kullanılması gerekir.

Özellikle merhem komplikasyonların oluşmasının ve mikrop kapılmasını önler. İyileşme süreci içinde göz bölgesinde kanlanma ya da farklı bir durum oluşursa mutlaka uzman hekime başvurmak gerekir.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle