Şalazyon Nedir, Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Şalazyon pek çok insanda ayrım yapmadan var olabilecek bir hastalık türüdür. Şalazyon hakkında detaylı bilgilendirmeyi makalemizde sizler için paylaşıyoruz.

Şalazyon, hemen her yaşta insan görülebilen bir göz hastalığıdır. Şalazyonu tanımlamak gerekirse; göz içinde bulunan salgı bezlerinden birisinin tıkanması, iltihaplanması ya da şişmesi sonucu oluşan şişkinlik anlamına gelmektedir. Şalazyon hastalığı arpacık hastalığıyla karıştırılan bir hastalık türüdür. Arpacık gözdeki salgı bezlerinde oluşan iltihaplanma anlamına gelirken, şalazyon ise bu salgı bezlerinin iltihaplanması sonucu oluşan kistlerle meydana gelen bir hastalıktır. 

Şalazyon hastalığın nedenleri

  • Enfeksiyonlar
  • Bakteriler
  • Herhangi bir hastalığın belirtisi olarak görülme
  • Hijyenik olmayan ortam
  • Tüberküloz
  • Nadiren cilt kanseri
  • Akne rosacea (Gül hastalığı olarak bilinen yüz bölgesinde kızarıklaşma sonucunda ve kılcal damarların genişlemesiyle birlikte kişinin yüzünde iltihaplı ve kızarık sivilceler oluşmasıdır.)
  • Sebore (Kişinin derisinin aşırı derecede yağ salgılamasıyla oluşan bir hastalıktır.)

Şalazyonun en büyük nedeni ile hijyenik olmayan ortamdaki bir enfeksiyon kaynağının doğrudan gözünüze ya da dolaylı yoldan ellerinizle gözünüzü ovalamanız sonucu gözünüzün enfeksiyon neden olabilir.

Şalazyon

Şalazyon hastalığının belirtileri

  • Gözde şişkinlik
  • Işıklı bir ortamda gözüne dokunulmuş hissi uyandırma
  • Işıklı ortamda gözünü açamama
  • Ortam içerisinde görme sıkıntı yaşama
  • Bulanık görme
  • Göz yaşarması
  • Nadiren gözlerde ağrı hissi

Şalazyonun en büyük belirtisi göz kapağındaki şişliktir. Bu şişlik enfeksiyona bağlı olsa da herhangi bir şekilde ağrı yapmaz. Genellikle ağrı yapmakta olan şişlikler arpacık olarak adlandırılır. Şalazyonlar ise nadiren ağrı yaparlar. 

Şalazyon belirtisi olan kişi bulunduğu ortamda sanki gözüne birisi dokunuyormuş hissine kapılır. Bu his kişinin normal bir şekilde işlevini yerine getirememesini sağlar. Bunun yanı sıra bulunduğu ortamdaki ışık kişiyi rahatsız eder ve kişi ışıktan gözlerini kaçırmaya ya da gözlerini kapatmaya çalışır. Işığa karşı reaksiyon göstermenin yanı sıra kişi görme bozuklukları yaşamaya başlar. Ayrıca göz yaşarması da kişiyi rahatsız eden bir diğer etkendir.

Şalazyonun Tedavisi

Şalazyon hastalığı pek çok insanı korkutan bir hastalık olsa da tedavisinde en az hizmet alınan hastalıklardan birisidir. Bu hastalıkta kişinin kendisine bakmasına ve gözlerinin temizliğine dikkat etmesi en önemli hususlardan brisidir. 

Göz kapağı temizliğine dikkat etmek sadece şalazyon hastalığı geçiren kişi için gereken bir yöntem değildir. Aynı zamanda tüm insanların gözlerine gereken özveriyi göstermesi lazımdır. Sabahları uyandığınızda yüzünüzü yıkamanızın yanı sıra göz kenarlarının temizlenmesi gerekir. Bunun yanında en çok dikkat etmeniz gereken şey ise el hijyenidir. Enfeksiyon riski olan bir ortamda çalışıyorsanız ellerinizi sürekli olarak bol su ve sabun ile temizlemeniz lazımdır. Şalazyon hastalığına yakalanan bir insanın daha önce bu hastalığı geçirmemiş insana nazaran tekrar şalazyon geçirmesi daha yüksektir. Bu yüzden hastalıktan kurtulduktan sonra kendinizi ömür boyu serbest hissetmeyin. 

Şalazyon için doktorunuza başvurduğunuzda muhtemelen size beklemenizi ve 1 ay içinde hastalığın kendiliğinden geçeceğini söyleyebilir. Ancak bazı durumlarda size tedavi ve öneriler sunabilir. Bu yüzden her zaman doktora gitmenizi tavsiye ediyoruz.

Şalazyonda kullanılan tedavi yöntemleri;

İlaçlar; şalazyon hastalığı için uzman ya da göz doktoruna başvuru yaptığınızda sizi muayene ettikten sonra steroid göz damlaları ve bazı antibiyotik ilaçları verebilir. Bu ilaçları göz doktorunuzun tavsiye ettiği biçimde kullanmanız büyük bir önem taşımaktadır. Zaten zamanla geçecek diye kullanmamazlık ya da sorumsuz davranmanız ilerleyen zamanlarda kötü sonuçlara yol açabilir.

Ameliyat; Şalazyonda ameliyat son çözüm olarak tercih edilmektedir. 1 aydan fazla bir süre içerisinde şişkinlik ya da kist ortadan kaybolmamışsa göz doktorları kisti almak için cerrahi müdahalede bulunabilir. Cerrahi müdahalede bulunması için gözlerinizde bulunan şalazyonun görmenizde kusur ortaya çıkarması ya da asitgmat gibi hastalıklara yol açması lazımdır. 

Evde Bakım; Şalazyonda en önemli hususların başında hastanın evde kendisine uygulayacağı bakımdır. Sıcak bir kompres (bez) yardımıyla göz kapağınıza çok bastırmadan uygulamaya çalışınız. Bu işlemi 10 – 15 dakika süreyle günde 4 – 5 defa yapmanızı öneriyoruz. Bu kompresler yardımıyla gözünüzün içerisinde bulunan iltihaplı sıvı tıkanmış olan salgı bezlerinden dışarı akabilir ve kitlenin boşalmasını sağlar. 

Şalazyonun içerisinde bulunan sıvıyı boşaltmak için göz kapağınızdaki şişliğe hafifçe masaj yapmanız önerilebilir. Bu masajı yapmadan önce ellerinizi güzelce yıkamanız gerekmektedir. Ayrıca duş alırken gözlerinizi yakmaması içinde bebek şampuanı ile saçlarınızı yıkamanız önerilir. 

Şalazyona masaj yaparken ya da kompres ile üzerine baskı yaparken aşırı şekilde bastırmayınız. Şalazyondan kurtulmak için patlatmak ya da sıkıştırmak gözlerinizin enfekte olmasına ve daha kötü sorunlar ortaya çıkmasına sebebiyet verebilir. 

Şalazyonun bitkisel tedavi yöntemleri 

Şalazyonun tedavisinde bitkisel yöntemlerde kullanılmaktadır. Ancak bunları doktorlarınız sizlere önermedikçe yapmayınız. Sarımsak, aloe vera, maydanoz, yeşil poşet çay, hint yağı, elma sirkesi ve akasya yaprakları ile yapılan bitkisel tedavi yöntemleri de vardır. Ancak bunların tıbbi olarak sizlere yalnızca doktorlarınız önerebilir. Bu tür bitkisel yöntemleri kesinlikle kulaktan dolma, resmi olmayan ve herhangi bir uzman tarafından önerilmedikçe kullanmayınız.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle