Şalazyon Hastalığı Nedir Ve Ameliyatı Nasıl Yapılır
Şalazyon rahatsızlığı çok sık görülmektedir. Özellikle çocuklarda bu hastalık ciddi sorunlara da sebep olabilmektedir. Şalazyonun ne olduğu ve nasıl tedavi edildiği hakkında son derece ayrıntılı bir yazı yazdık.
İçindekiler
Şalazyon Nedir
Şalazyon, göz kapağında oluşan kırmızı, yumuşak bir yumrudur. Aynı zamanda halk arasında göz arpacığı olarak da bilinir. Kirpiklerin yanında ki yağ bezelerinin iltihaplanması ile bu hastalık meydana gelir. Şalazyon, sivilceye de çok benzemektedir. Bu kistler özellikle çocuklarda çok fazla görülmektedirler. Pek zararları yoktur. Çocuklar da tekrar tekrar kist gelişirse göz kapaklarının kenarında, hafif bir irritasyon olan blefarit ortaya çıkabilir. Bu hastalık genellikle alt ya da üst göz kapağında küçük ağrısız bir yumru olarak başlar. Ancak enfekte olursa büyür ve daha acı verici bir hale gelir. Morluklar oluşabilir. Ağır vakalarda, göz kapağı çok fazla şişer ve göze baskı uygulayarak görme yetisinde düşüşe neden olur.
Nasıl Anlaşılır
Şalazyon rahatsızlığınız olduğundan şüpheleniyorsanız dikkat etmeniz gereken şeyler şunlardır:
- Gözde kızarıklık veya acı var mı ?
- Çok bulanık mı görüyorsunuz ?
- Göz kapağında şişlik ve belirgin bir kızarıklık var mı ?
Şalazyon Rahatsızlığı Nasıl Tedavi Edilir ?
Şalazyon ya da diğer adıyla göz arpacığı genellikle kendi kendine tedavi olmaktadır. Çoğu kist zamanla kaybolur, ancak bu süreç bazen haftalarca sürebilmektedir. Ağır olmayan durumlarda bir doktor müdahalesine bile gerek kalmaz. Günde 2 ila 4 defa, 5-10 dakika arpacığa sıcak kompres uygulayarak bu alanda birikmiş yağı yumuşatabilirsiniz. Bu şekilde şalazyonun iyileşmesini hızlandırabilirsiniz. Ancak 1 ay geçtikten sonra şalazyon da bir iyileşme belirtisi görülmezse, iyileşmesi için doktorunuz size cerrahi müdahale veya ilaç tedavisi önerecektir. Ameliyat genellikle önerilmemektedir. Bunun sebepleri ise şunlardır:
- Kist zararsızdır ve zamanla kaybolacaktır.
- Cerrahi operasyon kistin yeniden gelişmesini engellemez.
- Kistin yeniden gelişme olasılığı %20’dir.
- Enfeksiyon veya yara izi gibi ender ama ciddi cerrahi riskleri vardır.
- Ameliyat lokal anestezi ile yapılmasına rağmen, çocuklar için genel anestezi lazım olmaktadır.
Ayrıca çocuklarda tedavi yönteminin belirlenmesi için aşağıda ki koşullar dikkate alınır:
- Çocuğunuzun yaşı, genel sağlık durumu ve tıbbi geçmişi
- Hastalığın derecesi
- Çocuğunuzun spesifik ilaçlar, işlemler veya terapilere toleransı
- Durumun şu an ki gidişatı
- Görüş ve tercihiniz
Şalazyon Ameliyatı Nasıl Olur ?
Şalazyon ameliyatı genellikle lokal anestezi ile yapılır. Ameliyatı ayakta olursunuz. Lokal anestezi verildikten sonra doktor, göz kapağınızın açık kalması için gözünüze bir kelepçe takacaktır. Bu kelepçe ile göz kapağınız açık kalacak ve işlem rahat bir şekilde gerçekleştirilebilecektir. Daha sonra cerrah şişliğin olduğu yere ufak bir kesik atacak ve göz arpacığını özel bir alet ile çıkartacaktır. İnsizyonun (cerrahi kesi) yeri şişlik boyutuna bağlıdır. Eğer küçük bir yumruya sahipseniz göz kapağının iç kısmından bir kesi atılarak ameliyat gerçekleştirebilir. Bu durumda dikişe ihtiyacınız olmayacaktır.
Ancak şalazyonun boyutu büyük ise göz kapağının önünden bir kesi yapılacaktır ve bu durumda dikişe ihtiyaç olmaktadır. Ancak geliştirilen yeni teknikler ile artık bu bölgeye klasik dikiş atılmamaktadır. Çözülebilir dikiş denilen sistem uygulanmaktadır.
Bu dikişlerin alınmasına gerek kalmayacak, dikiş kendiliğinden eriyecektir. Doktor göz arpacığını aldıktan sonra kelepçeyi çıkaracak ve basınç uygulayarak kanamayı kontrol edecektir.
Fiyatı Ne Kadar?
Şalazyon ameliyatının fiyatı değişkenlik göstermektedir. Net bilgi için hastanenize veya doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. Ayrıca internet üzerinden bu ameliyatı olanlar ile de görüşebilirsiniz.
Ameliyat Sonrası Ve İyileşme Süreci
Ameliyattan sonra iyileşme süresi genellikle son derece kısadır. Ağrıyı engellemek için reçetesiz ağrı kesiciler kullanabilirsiniz. Ancak yine de doktorunuza sormakta fayda vardır. Zaten doktorunuz size enfeksiyonu önlemek için bir ilaç yazacaktır. Ayrıca doktorunuz inflamasyonu önlemek için size steroid damla veya merhem verebilir. Ameliyattan sonra doktorunuzun size söylediği talimatlara sıkı sıkıya uymalısınız ve verilen ilaçları da önerilen sürede kullanmalısınız. Ameliyat sonrası şişmeyi azaltmak için soğuk kompresleri de kullanabilirsiniz.
Gözünüzün hijyenine dikkat etmelisiniz. Eğer lens kullanıyorsanız, ameliyat sonrası 1 hafta süreyle kullanmamanız sizin yararınıza olacaktır. Bu önlemler enfeksiyon kapmanızı engellemeye yardımcı olacaktır. Şalazyon ameliyatı güvenli ve sıkıntısız bir ameliyattır. Ciddi komplikasyonlar çok nadir olarak görülür. En yaygın komplikasyon, göz arpacığının tekrarlaması olmaktadır. Çok nadir olarak kanama, morarma ve enfeksiyon görülür. Bu tarz durumlarda acilen doktorunuza danışınız.
İğne Tedavisi
Göz arpacığı tedavisinde bir diğer yöntem ise iğne ile tedavidir. Bu tedavi esnasında doktor, etkilenen bölgeye anti-inflamatuar ilaç (genellikle kortikosteroidler) enjekte edecektir. Bu tedavi iltihaplanmayı azaltmaya ve zaman içinde şişliğin boyutunu azaltmaya yardımcı olacaktır. Şalazyon birkaç hafta içinde düzelmezse, doktorunuz başka bir iğne yapmayı tavsiye edebilir. Bu güvenli bir tedavi yöntemidir. Ancak koyu cilt rengine sahip insanlarda bu tedavinin komplikasyon yaratma ihtimali daha fazladır. Bu yüzden doktorlar koyu cilt rengine sahip insanlara enjeksiyon ile tedaviyi önermezler.
Epidemiyoloji |
Tedavi |
Semptomlar |
Göz kapağında ki en yaygın inflamatuar lezyonudur |
Sıcak kompresler ve göz kapağı hijyeni |
Genellikle ağrısızdır ancak lezyonun büyük bir boyuta ulaşması durumunda göz kapağında şişme ve rahatsızlık meydana gelebilir. Çok büyük boyutlu lezyonlar acıya sebep olabilir. Göz kapağında morluklar meydana gelir. |
İyi huylu göz kapağı lezyonlarının %13.4’ü şalazyondur |
Triamsinolon enjeksiyonu İnsizyon ve drenaj |
Astigmatizma ve görsel bozulmaya neden olabilir |
Kaynaklar
- http://www.chop.edu/conditions-diseases/chalazion
- http://www.med.umich.edu/1libr/Ophthalmology/comprehensive/ChalazionTreatment.pdf
- http://www.moorfields.nhs.uk/sites/default/files/chalazion.pdf
- http://webeye.ophth.uiowa.edu/eyeforum/cases/193-chalazion.htm
- https://healthcare.utah.edu/moran/ophthalmology/corneal-disease/chalazion.php