Göz Bozukluğu Olan Kişiler Baş Ağrısı Yaşar Mı?

Görme merkezi doğrudan beyin ile bağlantılı olduğundan ve gözün yapısında çok miktarda sinir dokusu olduğundan görme problemi yaşayan kişilerin gözlerindeki sorunla ilişkili olarak baş ağrısı şikayetleri yaşadığı tespit edilmiştir.

Göz Bozukluğunda Baş Ağrısı

Baş kadın ve erkek hastalarda farklı oranda görülmektedir. Bu şikayetlere sebep olan faktörler yaşın ilerlemesiyle birlikte artmaktadır. Ancak genel olarak periyodik baş ağrılarının sebepler göz ile ilgili sorunlardır. Ancak bilinçsizce ilaç kullanımı ağrıyı kısa süreliğine hafifletse de uzun vadede bir çözüm sunmayacaktır. Hatta bu tip ilaçların doktor kontrolü dışında alınması sebep olan faktörleri tetikleyebilir. 

Gözdeki sinirlerin büyük çoğunluğu retina tabakası ile ilişkilidir. Bu tabakada toplanan sinir uçlarında normalin üstünde bir baskı oluşması baş ağrısı olarak kendini gösterebilmektedir. Ancak yine gözle ilişkili olarak bir çok problem ve kırma kusurlarının bir çoğu bu ağrıları tetikleyici faktörlerdendir. 

Bu tip şikayetleri olan hastaların bir nöroloji uzmanına muayene olmaları, uzmanın sevketmesi halinde de oftalmoloji uzmanına gerekli tetkileri yaptırması önemlidir. Bazı hastalıklar ilk belirti olarak ataklar halinde baş ağrıları yapabilmektedir. Bu tip hastalıkların başlangıç aşamasında teşhis edilmesi tedavi olanağını ortaya çıkarmaktadır. Hastaların bu tip şikayetleri önemsememesi ve bilinçsizce ilaç kullanarak tedavi etmeye çalışması sorunu tetikleyen faktörün ilerleyerek kalıcı hasarlar bırakmasına davetiye çıkaracaktır. 

Sebep Olan Oftalmolojik Hastalıklar

Genellikle bu ağrıların migren veya stres kökenli olduğu düşünülerek hastalar tarafından önemsenmez. Ancak yapılan araştırmalar neticesinde bu tip şikayetleri en çok tetikleyen faktörlerden birinin de oftalmolojik sorunlar olduğu tespit edilmiştir. Hastaların büyük bir çoğunluğu yorgunluk veya strese bağlı ağrılar için doktora başvurmaktan kaçınır. ancak bu tip ağrılar ciddi görme kusurlarının habercisi olabilir. 

Göz kaynaklı baş ağrılarının büyük bir çoğunluğunu sinüzit ağrıları oluşturur. Bu tip ağrılar göz çukurlarına dolan mukozanın sinir uçlarına baskı yapması sonucu ortaya çıkar. Ancak hastalar bu durumu önemsemez ve tedavi için geç kalırlarsa geçici veya kalıcı görme kayıplarına kadar uzanan ciddi problemler ile karşılaşabilirler. 

Göz yuvasının üst tarafında konumlanan frontal sinüz ve göz yuvasının alt kısmında konumlanan maksiller sinüz iltihaplanmaları şiddetli baş ağrıları ile karşılaşmanıza sebep olabilir. Bunun yanı sıra göz migreni adı verilen ve zamanında tedavi edilmezse sinirlerde kalıcı hasarlara yol açan hastalığında en önemli belirtisi bu tip ağrılardır. Bunlara ek olarak korneadaki sivrileşme ve diğer kırma kusurları sonucunda görme işlevinin rahatça sağlanamaması bu tip şikayetlere yol açabilir. Glokom yani göz tansiyonu da sinir uçlarına şiddetli baskı yapan hastalıklardan biridir ve ilk verdiği belirtilerden biri de bu tip ağrılardır. Glokom gibi sorunların ilerlemesi tedavide başarı oranını azaltır ve kalıcı görme kayıplarına yol açabilir. 

Uygulanan Tedavi Yöntemleri

Bu şikayetler için uygulanacak tedavi yöntemleri hastalığı tetikleyen faktörün tespit edilmesinin ardından şikayetlerin seyrine ve sıklığına bağlı olarak belirlenir. Öncelikle bu tip şikayetleri olan hastaların ilgili bölümlerin uzman hekimlerine başvurmaları gerekmektedir. Her baş ağrısı nörolojik problemlerden kaynaklanmayacağı gibi oftalmolojik problemlerden de kaynaklanmamaktadır. Burada şikayetleri tetikleyen faktörlerin doğru tespit edilmesi tedavide başarı oranını doğrudan etkileyecektir. 

Genellikle kırma kusurlarından kaynaklı hastalıkların tedavisinde dereceli kontakt lens veya gözlük kullanımı tercih edilmektedir. Bunun yanı sıra hastaların bazılarına lazer ile tedavi de uygulanabilmektedir. Burada tedavi şeklini belirleyen en önemli faktör hastalığın kaynağı ve ne kadar ilerlemiş olduğudur. 

Gözlük veya lens kullanımına uygun olmayan hastalar için genellikle cerrahi müdahaleye baş vurulur. Özellikle göz sinirlerini etkileyen sinüzit vakıalarında hastalığın cerrahi müdahale ile tedavi edilmesi sonucunda %90’a varan başarı oranları sağlanabilmektedir. 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle