Baş ve Göz Ağrılarının Birbirini Etkileme Durumları ve Tedavi Yöntemleri

Baş ve göz ağrısı çoğu zaman birbirini etkileyebilmektedir. Göz ağrısı daha çok başa vurarak farklı rahatsızlıklara davetiye çıkarabilir. Bu yüzden göz ya da sürekli devam eden baş ağrılarında bir hekime başvurmakta fayda var.

Baş ve Göz Ağrılarının Birbirine Etkisi

Doktorlara başvurarak nedensiz yere baş ağrısı çektiğini söyleyen pek çok hasta bulunmaktadır. Bu kişilerin bir hekime başvurma oranları ide yüzde 90 gibi büyük bir rakama denk gelmektedir. Baş ve göz ağrılarının birbirine olan etkisini anlatacağımız bu yazımızda ayrıca baş bölgesinde görülen ağrıların nasıl göze etki ettiğini de tüm ayrıntılarıyla aktarıyor olacağız. Öncelikle baş ağrılarının hangi türlerinin daha çok görüldüğünü ve görülme sebeplerini paylaşmamız gerekiyor. Hastaların tariflerine göre adlandırılan bu hastalıklar daha çok gerilim baş ağrıları, küme baş ağrıları, migren, ruhsal nedenli baş ağrıları, kronik baş ağrıları ve yapısal bozukluklara bağlı olmayan baş ağrıları şeklinde incelenebilmektedir.

Gözden kaynaklı olarak yaşanan baş ağrılarının birçoğu miyop, astigmat ve hipermetrop hastalardır. Ayrıca bu hastalıkları kendilerine kondurmak istemene hastalar, gözlük kullanımı gerçekleştirmediği için şiddetli baş ağrıları yaşayabilmektedir. Bunun yanı sıra tercih edilen gözlüklerin uzun süre kullanılmaması da baş ağrılarının şiddetli olmasına neden olabilmektedir. Ayrıca göz içindeki ani basıncın yükselmesine bağlı olarak mide bulantıları, bulanık görme ve baş ağrısı görülebilmektedir. Şimdi baş ağrılarının diğer nedenleriyle ilgili konu başlıklarını sizlerle paylaşalım.

Gerilim Baş Ağrıları

İlgili hastalar tarafından sıkışma, basınç ve yanma olarak tarif edilmektedir. Kusma ve bulantı gibi durumlar görülmez ancak kısa süreli olarak kendini hissettirir. Ağrı kesicilerle anlık olarak tedavi edilebilir.

Migren

Yapılan araştırmalarda erkeklerin yüzde 10’luk, kadınların ise yüzde 20’lik kısmında ortaya çıkan bu ağrı, nöbetler halinde gelir. Saatlerce süren bu ağrı ayrıca günlerce sürebilmektedir. Hastanın gündelik yaşamı olumsuz yönde etkilenir. Göz ağrıları migrene neden olmaz ancak ağrıların şiddetini artırabilmektedir.

Küme Baş Ağrıları

1 saat kadar süren bu ağrılar aniden kesilebilir. Göz bölgesinde de görülür ve daha sonra başa vurabilir. Ayrıca gözde kanlanmayla beraber burun akması ve burun bölgesinde şişme gibi durumlar söz konusudur.

Ruhsal Sebepli Baş Ağrıları

Herhangi bir fiziksel nedenlerle ortaya çıkmayan ve psikolojik olarak ortaya çıkabilen durumlardır. Kısa sürede tedavi edilebilir. Ayrıca psikoterapi alınarak da ağrıların şiddeti azaltılabilmektedir.

Bu hastalıklar daha çok gözden kaynaklı olmamakla beraber, kendiliğinden ortaya çıkabilmektedir. Göz bölgesindeki rahatsızlıklardan olan astigmat ve miyop, baş ağrılarını tetikleyici olan diğer etkenlerdir.

Miyop ve astigmat, belirtilerinin ilk görüldüğü andan itibaren tedavi edilmesi gereken hastalıklardandır. Çünkü ilerleyen süreçte ciddi ağrılara neden olabilen bu rahatsızlıklar, daha sonraki süreçlerde baş ağrılarını tetikleyebilmektedir. Göz doktorunun uyguladığı basit tetkiklerle beraber astigmat ve miyop rahatsızlıklarının ortaya çıkabildiğini ve bu anlamda anlık tedavi süreçlerinin başlatıldığını söyleyebiliriz.

Göz ağrılarının genişleyerek baş bölgesinde şiddetli ağrılara dönüşmesi ve daha sonra farklı hastalıkları tetiklememesi için yapmanız gereken ilk şey, bir tetkik sürecine başlamaktır. Kısa sürede yapacağınız bu uygulamalarla beraber göz ağrıları için ilk önce gözlük kullanımına başlayacak ve bu süreci devam ettirerek daha sağlıklı bir şekilde yaşamınızı sürdürebilirsiniz. Unutmayın, göz ağrıları baş ağrılarını aniden tetikleyebilir ve farklı sorunları da beraberinde getirerek farklı ağrıların devam etmesine neden olabilir. Her konuda olduğu gibi her türlü baş ve göz ağrısında da mutlaka ilk tetkiklerin yapılması gerekir.

 

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle