Göz Kayması Olanlar Lens Kullanabilir mi, Lensle Düzelir mi?

Göz kayması hastalığının iç ve dış olarak iki türü vardır. Lens ile iç kayma tedavisi mümkündür ama dış kayma için mutlaka cerrahi operasyon gerekir.

Göz kayması için lens takılır mı sorusunun diğer göz kusurlarıyla doğrudan alakalı olduğunu söylemek mümkün. Öncelikle refraktif kusurlar lens ile çözümlenebilen sorunlardır. Fakat şaşılık lens kullanarak düzelen bir rahatsızlık değildir.

Göz Kayması İçin Lens ve Gözlük

Genel anlamda göz kayması lens ile tedavi edilir mi sorusunun cevabı nettir. Bu tıpkı diğer görme kusurlarında olduğu gibi düzeltme amacıyla kullanılan bir üründür. Gözlük ve lensler görme kusurunu ortadan kaldırarak oluşan vizyon eksikliğini tamamlayan araçlardır. Kontakt lens kullanımı doğrudan görme netliğinizi arttırır. Fakat bu iyileşme olarak değil düzeltme olarak algılanmalıdır. Zira gözden çıkarıldığında tekrar aynı sorunla karşılaşılır.

Lens göz kaymasını engeller mi sorusu ise çoğu göz hekimi tarafından içe ve dışa kayma olarak iki farklı grupta incelenir. Dışa kaymalarda cerrahi müdahale haricinde hiçbir tedavi şekli kaymayı engellemez. İçe kaymalar için prizmatik gözlük kullanımı bir nebze işlevsel sonuçlar doğurabilir. Fakat tüm bunlardan ziyade egzersiz tedavisinin etkin sonuçlar gösterdiği bilinir.

Göz kayması olanlar lens kullanımı ile bunu önleyemezler. Fakat miyop tanısı ile birlikte göz kayması olanlar için miyop kusurunu örtecek bir lens kullanımı mümkündür. Fakat gözde kayma eylemi devam eder. Dolayısıyla bu gözde lens kayması ile de sonuçlanabilir. Ancak prizma camlı gözlükler hastalığın tedavisi için etkilidir. Daha konforlu bir kullanım için kırılma kusurlarına bağlı olarak lens tercih edebilirsiniz.

Göz Kayması Nasıl Düzelir?

Göz kaymasını lens engeller mi dediğimizde net olarak hayır cevabını almak mümkündür. Diğer görme kusurlarıyla tamamıyla farklı bir boyuttan söz edebilmek mümkündür. Göz kaymasında teorik olarak fizyolojik bir sorundan bahsedebiliyoruz. Çünkü göz küresinin çevresinde yer alan kaslar burada zayıflayarak işlevini yerine getiremiyor. Doğal olarak yapılan cerrahi müdahale dahi bu kaslara yapılıyor.

Lens ise retina ve kornea üzerinde yaşanan kırılma kusurlarını tedavi etmek amacıyla gözlük ile aynı görevi gören konforlu bir alternatiftir. Tedavisinin mümkün olmaması buradan kaynaklanır. Göz kaymasını önleyen lensler ise şu an için pek mümkün görünmüyor.

  • Göz Egzersizleri yaparak göz kaymasını önlemek mümkündür.
  • Göze Enjeksiyon yöntemiyle tedavi uygulanabilir.
  • Göze Cerrahi Müdahale yapılarak operasyonla tedavi edilebilir.

Bunlar haricinde prizma gözlükler kullanılarak dahi göz kayması yalnızca önleme aşamasında etkili bir sonuç verir. Ancak tedavi için egzersiz ve ameliyat şarttır. Öncelikli olarak egzersiz programlarına yoğunlaşmak gerekir. Kaymayı önler niteliğe sahip olan en doğal tedavi şekli egzersizler olarak tanımlanmaktadır.

Göz Kayması Tedavi Süresi Ne Kadar?

Gözümüzdeki kayma lens ve gözlük haricinde nasıl düzelir diye araştırmalar sürüyor. Bu noktada yapılan tüm araştırmaların çıktığı iki ortak kapı var. Eğer yaşınız gençse, çocuklarda göz kayması tedavisi söz konusuysa durum çok daha avantajlı oluyor. Küçük yaşlarda gözün gelişimiyle doğru orantılı olarak iyileşme kat edilebilir.

   
Egzersizleri Aylarca veya Yıllarca devam edebilir.
Cerrahi Müdahale 30 dakikalık ameliyat sonrası 1-2 ay iyileşme süresi vardır.

Burada göz kayması ameliyatı çok daha mantıklı bir seçenek gibi geliyor. Fakat gözde kaymayı engelleyen lens ve gözlük olmadığı için bu durumun daha avantajlı göründüğünü hesaba katmak gerek. Önceliği kesinlikle egzersiz ile doğal yollardan tedaviye vermeliyiz.

Gözde kaymayı önleyen egzersizler 1-4 yaş arası teşhis edilen göz kaymalarında son derece etkili bir rol oynar. Aynı şekilde 18 yaşına kadar bu egzersizlerle %90’a varan oranlarda kaymanın önlendiği kanıtlanmıştır. Eğer işlevsel bir sonuç alınamazsa doktorunuzun uygun gördüğü cerrahi müdahale uygulanır.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle