Göz Nezlesi Sorunlarına Ne Tarz Uygulamalar İyi Gelir?

Göz nezlesi sorunlarının ortadan kaldırılması için evde uygulamalar yapılabileceği gibi uzman tarafından bazı ilaçlarda reçete edilebilir. Özellikle ilaçların düzenli ve aksatılmadan kullanılması gerekmektedir.

Göz Nezlesine Ne İyi Gelir ve Neler Kullanılmalıdır?

Göz nezlesi yani konjonktivit sorunları olan kişilerde gözdeki bir soğukluk evde tedavi edilebilmektedir. Aslına bakarsanız konjonktivit sorunu çoğu zaman yaklaşık olarak 7 ila 10 gün içinde tıbbi müdahale olmadan kendi başına ortadan kalkar.

Göz nezlesi olan kişiler kontakt lens kullanımı yapıyorsa çıkartmalıdır. Gözlerdeki sorun tamamen temizlenene kadar gözlük takılması daha uygun olacaktır. 24 saat boyunca belirti bulunmuyorsa, kontak lensler tekrar takılabilir. Yeni bir kontak lens çifti kullanmak en iyisidir ama bu seçeneğe sahip olmayan kişilerin kontak lensleri kullanmadan önce sterilize etmesi gerekir.

Gözlere dokunmaktan kaçının. Kesinlikle ovmayın veya elleriniz ile çizmeyin. Gözlere dokunulduğunda enfeksiyon yayılır ya da kötüleşme konusunda daha çok riski taşınır. Çoğu zaman hastalar diğer gözlere de dokunduğu için alerji ya da bakteri yayılma yapar. Özellikle gözleri soğuktan korumak gerekir. Ellerin sık sık yıkanması oldukça önemlidir. Eller bulunan kirler, bakteri ve virüsler büyük sorunların yaşanmasına neden olur.

Göze sıcak veya soğuk bir sıkıştırıcı kompres uygulaması yapılması gerekir. Ilık veya soğuk kompres uygulamasının hangisinin yapılacağı konusunda uzmanlar hastalarına detay verebilir.  Genelde gözde nezle sorunu olan kişilere sıcak kompres uygulaması yapmak daha iyi gelir. Sıcak kompres şişme ve kızarmaya iyi gelir. Soğuk kompres uyuşukluğa ve yaşanılan yanmaya yardımcı olur. 

Gözün düzenli bir temizlenmesi gerekir. Temiz pamuğu steril su ile ıslatmak gerekir. Gözün köşesinden başlayarak hafif hafif silmek gerekir. Her daim temiz pamuk kullanmak çok önemlidir.

Gözde bulunan sorunun önüne geçmek için damla kullanmak gerekir.

Testler ve Tedaviler

Göz nezlesi yani konjonktivitin farklı türleri bulunur. Bunlara tanı koyulabilmesi için tıbbi geçmiş ve ayrıntılı bir göz muayenesi gerekir. Göz doktoru bakteriyel konjonktivitten şüpheleniyorsa, göz kapaklarını da detaylı şekilde inceler. Viral ve alerjik konjonktivit sorunu teşhisi için özel testlere ihtiyaç duyulmaz.

Bakteriyel veya Viral Konjonktivit Tedavi

Bakterilerden kaynaklı olarak ortaya çıkan bulaşıcı konjonktivit genelde antibiyotik göz damlaları veya merhem ile tedavi edilir. Virüslerin sebep olduğu diğer bulaşıcı sorunlar antibiyotikler ile tedavi edilemez. Vücudun bağışıklık sistemi ile savaşmak gerekir. İkincil bakteriyel enfeksiyonların gelişmesinin önüne geçmek adına bazı antibiyotikler uzman tarafında reçete edilebilir. Yapay gözyaşı suları ve ılık kompresler gözün rahatlamasına yardımcı olur.

Alerjik Konjonktivit Bozuklukları Tedavi

Konjonktivit yani göz nezlesi alerjik ve kimyasal formlardan kaynaklı olarak ortaya çıkmışsa öncelikli olarak alerji veya iritasyonun nedeni ortadan kaldırılmalıdır. Örneğin; alerjik reaksiyona sebep olan bir hayvansa uzak durmak gerekir. Bu tarz önlenmelerin dışında uzmanlar göz damlaları kullanımı için reçete yazabilir. Bunlarında düzenli ve aksatılmadan kullanılması gerekir.

Tedavi Sürecinde Dikkat Edilecek Detaylar                

  • Makyaj tarzında enflamasyona sebep olabilecek ürünlerden uzak durmak gerekir.
  • Özellikle çarşafları, yastık kılıflarını ve yüz havlularını sık şekilde yıkamak gerekir.
  • Özellikle sabun ve kozmetik ürünlerinin seçimlerinde dikkatli olmak gerekir.
  • Göz damlası seçimlerinde koruyucu özelliklere dikkat etmek gerekir.
  • Ellerin sık şekilde yıkanması ve kirli eller ile gözlere dokunulmaması çok önemlidir.
  • Ortak havlu, yastık kılıfı ve kıyafet kullanmaktan kaçınmak da çok önemlidir.

Göz nezlesi belli başlı belirtilere neden olur. Bu belirtiler aşağıda belirtilmiştir. Meydana çıktığı zaman vakit kaybetmeden uzman hekimlere başvurmak gerekir.

  • Gözlerinde ağrı
  • Bulanık veya çarpık görme
  • Kötüleşen görme
  • Vizyonda kaymalar
  • Bir şeylerin gözün içine sıkıştığını hissetmek
  • Göz kaslarını hareket ettirememe

Şişmiş bir göze neden olan belirli koşullar tıbbi yardım gerektirir. Sadece bir doktor göz kapağınızın neyin şiştiğini teşhis edebilir. Ancak, aşağıdakiler arasındaki herhangi bir farkı not ederseniz yardımcı olabilir:

  • Gözdeki nezleden önce veya sonra gelen belirtiler
  • Gözlerde ağrı varlığı
  • Tanımlanabilir bir yumru veya genel şişlik
  • Göz kasınızı hareket ettirememe veya görme değişiklikleriniz

Bazı insanlar doğru bir tanı ve antibiyotik yardımı alabilmek için derhal tıbbi tedavi almayı tercih ederler. Nezle tıkanmış gözyaşı kanalı veya başka bir şişme nedeninden kaynaklı olarak birkaç hafta sonra ortadan kalkmazsa vakit kaybetmeden bir doktora gözükmek gerekir. Bu sayede gerekli ve en doğru tedavi sürecine başlamak mümkün hale gelir.

 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle