Göz Tansiyonu Testinin Aşamaları, Sonuçları ve Yapılışı

Kaç tür göz tansiyonu vardır? Bu rahatsızlık ilerleyen aşamalarda körlüğe neden olur mu? Hastalığın aşamaları ve testleri nelerdir? Test sonuçlarının tanımı hakkında bilgiler.

Göz tansiyonu görme kaybına yol açabilen ve dünya üzerinde %2 oranında görülen bir rahatsızlıktır. Tedavisi net bir biçimde olmasa da etkileri sabitlenerek ilerlemesi durdurulabilir.

Göz Tansiyonu ve Glokom Testleri

Göz Tansiyonu ve Glokom aynı noktayı ifade eden iki benzer ifade olarak görülüyor. Aslında birbiriyle oldukça bağıntılı olan bu iki göz rahatsızlığı ayrı ayrı değerlendirildiğinde daha açık sonuçlar ortaya çıkar. Göz tansiyonu göz içi sıvısında yaşanan basınç artışıdır. Bu basınç artışı tehlikeli seviyelere geldiğinde ise göz sinirlerinde tahribat oluşur. İşte bu tahrip olan göz sinirleri ile Glokom teşhisi konur.

Yapılan göz tansiyonu testi bize göz içi sıvı oranını ve gözümüze oluşan basıncın mmHg cinsinden değerini gösterir. Glokom testi ise oluşabilecek sinir yıpranmalarına bağlı olarak aynı test esnasında yapılır. Mevcut testin yapılabilmesi için göze temas eden Tonometre isimli cihaz kullanılır. Bir süre önce ise göze temas ettirmeden Göz tansiyonu ölçümü yapabilen Tonometre cihazları üretildi.

Artık hastanelerde göz tansiyonu testi tamamıyla göze temas etmeyen daha sağlıklı araçlarla yapılmaktadır. Glokom riski taşıyan hastalarda göz basıncının değerine bağlı olarak tedavi önerileri sunulur. Temel anlamda gözün görüş açısının sürekli olarak daraldığı ve zamanla tamamıyla ufalarak görme kaybına yol açtığı söylenebilir. Aynı zamanda Glokom teşhisi için OCT istenir ve tanı konulabilmesi için optik biyolojik hücreler incelenir. Dokularda oluşan deformasyonun histopatolojisi ile morfometrisi incelendiğinde Glokom testi için önemli somut detaylar elde edilmiş olur.

Göz Tansiyonu Test Sonuçları Ne Anlama Geliyor?

Göz içi basıncı testleri yapıldıktan sonra göz tansiyonu veya glokom teşhisi konularak hasta için en uygun tedavi seçenekleri derlenir. Birbirinden farklı göz tansiyonu sonuçlarına rastlanabilir.

Öncelikle her göz tansiyonu yüksekliği Glokom teşhisi ile sonuçlanmaz. OCT değerlerine göre ideal çıkan göz tansiyonu değerinde bile Glokom olma riski doğabilir.

   
Normal bir insanda göz içi basıncı oranı 10-20 mmHg
Göz içi basıncı düşüklüğü <10 mmHg
Göz içi basıncı yüksekliği 20-22 mmHg
Oküler Hipertansiyon >22 mmHg
Glokom Şüphesi 20-40 mmHg

OCT neden yapılır sorusu ise çoğunlukla bu aşamada gelmektedir. Gözün tüm patolojik değerlerini ve sinir tahribatını ölçümlemede kullanılan bir tomografi türüdür. Aynı zamanda göz tansiyonu testi yapılır ve sonuçlar uzman doktor tarafından karşılaştırılarak tanı ve teşhis sürecine geçilir.

Göz Tansiyonu Türleri ve Aşamaları

Göz tansiyonu tüm muayenelerin ardından belirli standartlara göre teşhisi koyularak tedavi edilir. Ancak göz içi basıncı tedavisi ya da Glokom tedavisi sanıldığı gibi iyileşme belirtisi göstermez. Bu sorun çoğunlukla genetik sebeplere dayanmaktadır. Doğal olarak göz içi basıncı olağan seviyede sabit tutulmaya çalışılır. Eğer başarılırsa tedavinin olumlu sonuç verdiği düşünülür. Tabi ki bu aşamada tedavi koşullarının ömür boyu uygulanma zorunluluğu doğabilir.

Tüm Glokom testleri %90 oranında bu teşhis ile sonuçlanır.Sıvının yeterli boşaltılamaması ve göz içi basıncını yükseltmesiyle oluşan dar açılı bir Glokom türüdür.

  • Açı Kapanması Glokom

Gözün sıvısının tahliye edilememesi sonucunda oluşan nadir görülen türdür. Çoğunlukla kalıtımsal ya da sonradan oluşmuş bir anatomik kusur gözlenir.

  • Glokom

Normal glokom ya da standart glokom olarak adlandırılan teşhis ise göz tansiyonu normal iken basıncın yüksek çıkmasıyla ortaya çıkar.

  • Genetik Glokom

Kalıtımsal olan Glokom için bebeklik ve çocukluk dönemlerinde teşhisi konulan türdür. Bazen küçük yaşta konulamaz ve ileride rahatsızlık daha ciddi boyutlarda ortaya çıkar.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle