Göz Tansiyonu Hastalığı Tedavisinde Neler Yapılması Gerekmektedir?

Göz tansiyonu sorunu göz içinde bulunan basıncın yükselmesinden kaynaklı olarak ortaya çıkar. Bu sorun tedavi edilmezse görme ile alakalı kayıplar meydana gelmeye başlar.

Tansiyon Tedavisi Yöntemleri

Göz tansiyonu göz içinde bulunan basıncın yükselmesi ile ortaya çıkar. zaman içinde tedavi edilmezse glokom isimli hastalığa neden olur. göz tansiyonu belli başlı belirtileri ile kendini ortaya çıkartır. Bu belirtiler ortaya çıktığı zaman hastanın mutlaka uzman hekime başvurması gerekir. sağlıklı şekilde yaşayan bir kişinin de senede bir kez mutlaka göz sağlığı için kontrole gitmesi gerekir. gözdeki basınç oluşmasından kaynaklı olarak uzman hekimler detaylı şekilde muayene yapar. İlerleme olmayan glokom sorunlarında gözdeki basıncı düşürmeye yardımcı olması için doktor damlalar tavsiye eder. Damlalar hasta tarafından düzenli şekilde kullanıldığı sürece yüksek basınç düzene girer. Aksi halde göz içi basıncında optik sinir hasarı ve kalıcı görme kaybı yol açabilecek bir artışa neden olabilir. Bu sorunlardan kaynaklı olarak glokom hastalığı da meydana gelir. Tıbbi tedavinin asıl hedefi glokom görme kaybına sebep olmadan basıncı azaltmaktır. Medikal tedavi glokoma yakalanma riski en yüksek olduğuna inanılan insanlar için ve başta optik sinir hasarı bulgusu olanlar için başlatılmaktadır. Glokom nasıl tedavi edilir kapsamında yapılacak olan tedavi genelde kişisel olarak değişir. Kişilerin özel durumuna bağlı olarak dalalar, ilaçlar ile tedavi edilebilir veya sadece gözlemlenebilir. Doktor tıbbi tedavinin yanında gözlem ile akalalı artı ve eksi düşüncelerini hasta ile tartışacaktır.

  • Uzman doktorların bazılar 21 mm Hg’den daha yüksek şekilde meydana gelen göz içi basıncını topikal ilaçlar ile tedavi eder. Bazı doktorlar optik sinir hasarı meydana gelmediği sürece tıbbi şekilde tedavi etmez. Uzman doktorların bazıları da optik sinir hasarının yüksek düzeyde olması sebebiyle basınçların 28 ila 30 mmHg’den daha çok olup olmadığını tedavi etmektedir.
  • bulanık görme ya da ağrı tarzında belirtileri artarsa, gözün içi basıncı arttıysa göz doktoru muhtemelen tıbbi tedaviye başlar.

Periyodik Olarak Değerlendirme

  • Göz tansiyonu nasıl tedavi edilir kapsamında basınç 28 mm Hg ya da daha yüksekse, ilaçlar ile tedaviye başlanır. İlacın alınmasından 1 ay sonra tedavinin basıncı azaltıp azaltmadığını gözlemlemek için göz doktorunu ziyaret etmek gerekir. damlalar tedaviye cevap verdiyse takip ziyaretleri her 3 ila 4 ayda bir planlanır.
  • Glokom tedavisi kapsamında göz içi basıncı 26 ila 27 mm Hg aralığındaysa basınç ilk ziyaretten 2 ila 3 hafta sonra yeniden yapılır. İkinci ziyarette de ilk ziyarette olduğu gibi baskı 3 mm Hg’nin altında çıkarsa takip ziyaretleri 3 ila 4 ayda bir şekilde planlanır. İkinci ziyarette baskı düşük düzeydeyse takip ziyaretleri arasındaki var olan süre uzar. senede en az bir kez görme alanı testi yapılmalıdır ve bu testte optik sinir incelenir.
  • Glokom tedavisi, gözdeki basıncı 22 ila 25 mm Hg aralığındaysa basınç 2 ila 3 ay içinde yeniden kontrol edilmektedir. İkinci ziyaret yapıldığında baskı ilk ziyarette olduğu gibi halen 3 mm Hg değeri aralığındaysa sonraki ziyaret 6 ay sonra yapılır. Görme alanı testi ve optik sinir muayenesi bu süreçte yapılır. Testler ise en az yılda bir kez tekrarlanır.

İlaçlar ve Cerrahi İşlem

Glokom tedavisi ve glokom krizi tedavisi kapsamında ideal ilaç, etkili şekilde göz içi basıncını düşürmelidir. Ayrıca yan etkilere sahip olmaması gerekir. glokom tedavisinde kullanılan ilaçlar genelde ilaçlı göz damlaları şeklindedir. gözdeki tansiyon belirtileri ve tedavisi kapsamında göz doktoru ilacın gözdeki basıncın düşürülmesi konusunda ne kadar etkili olduğunu görmek adına tek gözdeki göz damlalarını kullanmak için kullanabilir. Etkili olmuşsa doktor büyük ihtimalle iki gözdeki göz damlaları kullanır. glokom nedir nasıl tedavi edilir sürecinde damlalar verildikten sonra düzenli şekilde göz doktoru ziyaretleri de yapılır. ilk takip genelde 3 ila 4 hafta sonra yapılır.

Genelde 1 ila 2 ilaç ile göz içinde bulunan basınç düşürülemiyorsa yüksek göz tansiyonu yerine erken primer açık açılı glokom riski meydana gelmiş olabilir. Bu durumda göz hekimi tedavi planındaki uygun olan sonraki adımları geçerek ilerleme yapar.

Cerrahi işlem

Lazer ve cerrahi tedavi yüksek tansiyonu tedavi etmek için genelde kullanılmamaktadır. Çünkü bu terapiler ile ilgili ilişkili olan riskler, yüksek tansiyonundan glokomatöz hasar geliştirme gerçek riskinden daha yüksektir. Bunun yanı sıra göz ilaçları kişi tolere edemiyorsa lazer cerrahisi bir seçenek olabilmektedir. Tedavi ise kesinlikle uzman hekimle detaylı bir şekilde konuşulmalıdır. Optik sinir hasarı miktarı düzenli şekilde uzman hekim tarafından kontrol altında tutulmalıdır. göz tansiyonu tedavi edilmezse ne olur, bu sorun en doğru şekilde tedavi edilmezse göre kayıplarına yol açar.  Bundan dolayı belirtiler meydana geldiği anda beklemeden uzman hekime başvurulmalı ve tedavi için gerekli olan sürece başlanmalıdır.

Tedavi sürecinde mutlaka uzman hekimlerin söylediklerine dikkat etmeli, ilaçların ise düzenli şekilde kullanılması gerekir. Bu sayede sorunlardan ve hastalıklardan korunmak mümkün hale gelir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle