Göz Tansiyonu Olan Kişiler Nasıl Beslenmeli Ve Nelerden Uzak Kalmalıdır?

Göz tansiyonu sorunu olan kişiler özellikle tedavi sürecinde beslenme konusunda dikkatli şekilde davranmalıdır. Bu sayede tedavi sürecini daha sağlıklı bir şekilde atlatmaları mümkün hale gelir.

Göz Tansiyonuna Ne İyi Gelir ve Glokoma İyi Gelen Yiyecekler

Göz tansiyonu hastalığı yani glokom sinsice insan vücudunda zarar meydana getiren bir sorundur. Göz tansiyonu sorunu kendi belli başlı belirtiler ile ortaya çıkartmadığı için zararların oluşmasına neden olur. Bundan dolayı da erken dönemde tanı koyulması oldukça önemlidir. Zaman içinde kronikleşme özelliği bulunduğundan dolayı görme kayıplarına sebep olabilmektedir. Göz tansiyonu yani glokom sorunu olan birçok kişi tanı konusunda geç kaldığı için görme kaybı yaşar. Glokom da görüntüleri beyne aktaran sinirlerde zararlar meydana geldiği için tedavisi olmayan görüş kayıpları ortaya çıkar. Bundan dolayı insanların göz ile alakalı olarak senede bir kez kontrole gitmesi gerekir. Ayriyeten göz tansiyonuna iyi gelen yiyecekler tüketerek sorunların meydana gelmesinin önüne geçmesi gerekir. Glokoma iyi gelen besinler ve yapılması gerekenler arasında;

  • Kesinlikle düzenli şekilde ta buğday ekmeği tüketilmesi gerekir.
  • Düzenli şekilde soğan ve sarımsak tüketilmesi gerekir.
  • Düzenli olarak 2 tatlı elma sirkesini, 1 su bardak ılık suyun içine karıştırılmalıdır. Bu karışım tok karına tüketilmelidir.
  • Düzenli şekilde közlenmiş soğan tüketilmesi fayda sağlayacaktır. Közlenmiş soğanın çıkan kırmızı suyu oldukça faydalıdır.

Faydalı Diğer Besinler

Biberiye ve papatya; bu ikili sıcak suyun içinde demlenmesi için bekletilir. Demlenen karışı içinde bulunan biberiye ve papatya el yardımı ile sıkılır. Ezilen bu bitkilerin içine un eklenir ve sirke ile yoğrularak merhem kıvamına getirilir. Merhem ile alın bölgesi 1 saatte bir kez ovulur.

Bakla; haşlanmış olan bakla iyice ezilir. Ardından un ve tuz ile yoğrulur. Yoğrulan karışımın içine zeytinyağı eklenir ve iyice karıştırılır. Bu karışımın lapa halinde olması çok önemlidir.  Lapa haline getirmek için un eklemesi yapılmalıdır. Bu karışım gün içinde iki kez göz üzerine koyulur ve göz bir bez yardımı ile sarılarak bekletilir.

Domates; Taze domateslerin sıkılarak suyunun içilmesi tavsiye ediliyor. Bir ay boyunca aksatmadan her gün öğlen öğünlerinden yaklaşık bir saat öncesinde taze sıkılan domates suyu tüketilmelidir. Glokoma iyi gelen besinler ve sebzeler içinde en faydalısıdır. Glokom hastaları nasıl beslenmeli kapsamında taze şekilde hazırlanması çok önemli olan bir detaydır.

Çörek Otu; çörek otu derin bir kabın aktarılır ve su ile ıslatılır. Bu şekilde 3 gün boyunca bekletilir. Ardından suyu süzülen çörek otu kurutularak toz haline getirilir. Toz az miktarda burundan içeriye çekilir. Hatta hazırlanan tozun içine az miktarda çörek otu yağının damlatılması da oldukça faydalıdır.

Karabaş otu; göz tansiyonu olanlar nasıl beslenmeli kapsamında 1 su bardağı kaynar suyun içine 4 ila 10 gram karabaş otu bitkisi koyulur. Bu şekilde 10 dakika boyunca bekletilir ve gün içerisinden 3 kez içilir.

Sarısabır; sarısabır eritilerek göz bölgesine sürme yapılır şekilde sürülür. Göze iniş olan kanın ortadan kaldırılmasını sağlar ve gözdeki iltihaplara karşı oldukça faydalıdır.

Göz Tansiyonunu Tetikleyen Yiyecekler

Aşağıda bulunan besinleri glokom sorunu olan kişiler kesinlikle yememeli ve tüketmelidir. Bu besinler gözdeki tansiyonu tetikleyen zararlı olan besinlerdir. Bundan dolayı dengeli beslenmeli ve zararlı olan yiyecekler ve içeceklerden uzak kalınmalıdır.

  • Aşırı düzeyde tuz tüketiminden uzak durulması gerekir. Tuz yerine yemekleri tatlandırıcı olan baharatları kullanmak iyi bir tercih olacaktır.
  • Tatlı yiyecekler aşırı düzeyde tüketilmemelidir. Şeker alımının fazlalığı zaman içinde kalp sorunlarının yaşanmasına da neden olur.
  • Katı yağlardan uzak kalınmalıdır. Katı yağlar göz tansiyonu olan kişilerde oldukça olumsuz sonuçlara neden olur.
  • Abur cubur olarak bilinen her türlü gıdanın tüketilmesi yasaktır. Bu besinler genel sağlık içinde oldukça zararlıdır.
  • Tedavi esnasında özellikle kırmızı et tüketimine ara verilmesi gerekir.
  • Sigara her türlü hastalıkta soruna yol açtığı gibi bu hastalıkta da sorunların tetiklenmesini sağlayacağı için kullanımı bırakılmalıdır.
  • Bakır ve çinko içeriği yüksek olan besinleri tüketmek zararlıdır. Bu tarz besinlerden uzak kalmak gözdeki basıncın ortadan kalkmasına yardımcı olur.
  • Glokomda kafein içerikli olan yiyecekler ve içecekler tüketilmez.
  • Asitli içecekler genel sağlık için oldukça zararlıdır. İçeriğinde bulunan meyan kök sodyum tutulmasına neden olurken gözün içindeki basıncın yükselmesini de sağlar.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle