Lazer Tedavisi ile Göz Tansiyonu Nasıl Yapılır? Glokom Yan Etkileri Nelerdir?

Göz tansiyonu için lazer tedavisi oldukça tercih edilen ve çok kısa süren bir ameliyat türüdür. Glokom için normal ameliyatta ise lokal anestezi uygulanır ve tansiyona neden olan sıvı boşaltılarak operasyon sonlandırılır.

Göz Tansiyonu lazer ameliyatı ile kontrol altına alınabilir. Oldukça kolay ve ağrısız bir operasyon ile dakikalar içerisinde glokom hastalığından kurtulmanız mümkündür.

Glokom Lazer Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Glokom ameliyatı öncesinde birçok kişiye medikal tedavi seçeneği sunulur. Tabi ki tedaviden önce gerekli taramalar ve tetkikler eksiksiz biçimde yapılır. Retina, kornea, göz içi sıvısı, basınç değeri, görme kusurları ve gözünüzün sağlık durumu ön planda tutulur. Tümüne yönelik kompakt bir tedavi seçeneği tercih edilir. Eğer medikal tedavi ile sonuç istendiği gibi olmazsa ameliyata karar verilir.

Göz tansiyonu lazer tedavisi ile sonuçlandırılabilecek bir rahatsızlıktır. Yinede cerrahi müdahale tercih edilerek farklı bir operasyon uygulanabilir. Doktorunuzun önerisine ve gözünüzün durumuna bağlı olarak iki yöntem için benzer başarı oranlarından söz etmek mümkündür.

  1. Glokom Lazer Tedavisi

Göz tansiyonu ameliyatı için lazer tekniği kullanılacağı zaman operasyon ortalama 2 ile 5 dakika aralığında sürer. Gözümüzde sürekli üretilen sıvının emildiği oluşumlar vardır. Bu oluşumlara uygulanacak olan lazer ışınları ile baskının minimal seviyeye inmesi sağlanır. Yani göz içi basıncı lazer ışınları aracılığıyla 6-20 mmHg ortalamasına indirilir. Herkes lazerle göz tansiyonu tedavisine uygun değildir.

  1. Glokom Ameliyatı

Göz tansiyonu tedavisinde kullanılan bir diğer cerrahi metot ise farklı seçenekler ile uygulanabilmektedir. Non-penetran ya da Trabekülektomi gibi seçenekler doktorunuzun size tavsiyeleri doğrultusunda seçilmektedir. Lokal anestezi ile gözünüz uyuşturulur. Bebeklerde, çocuklarda, engellilerde ise genel anestezi uygulanır. Gözün beyaz kısmından açılacak bir kanal ile göz içi basıncını arttıran sıvı tahliye edilir.

Glokom Lazer Ameliyatının Yan Etkileri Nelerdir?

Glokom lazer ameliyatı olanlar belirli yan etkileri bir süre gözlemleyebilirler. Bunlar arasında birçok farklı komplikasyon gelişebiliyor. Damlalarla başlayan medikal tedavi çok büyük ölçekte operasyon sonrasında da devam etmektedir. Doğal olarak glokom ameliyatı olanlar etkileri ve yan etkileri ile bilinçlendirilerek operasyona alınırlar.

Bu aşamada göz tansiyonu lazer ile düzeltildikten sonra görülen yan etkiler kişiden kişiye değişebilmektedir. Bazıları standart olarak geniş bir kitlede gözlemlenmiştir. Bazılarında daha farklı oranlarda veya daha az şiddetli yan etki görmek mümkündür. Tamamıyla göz sağlığınız, operasyonun gerçekleştiği hastanenin yeterliliği ve doktorunuzun uzmanlığı ile ilgili bir durumdur.

  • Geçici olarak görme bozukluğu
  • Bulanık görme
  • Kısmi ve geçici körlük
  • Gözde şişkinlik
  • Göz sulanması
  • Gözlerde kızarıklık
  • Kaşınma ve ovalama ihtiyacı

Glokom ameliyatı sonrası yan etkileri kadar göz bozukluğunuz ile ilgili bilmeniz gereken detaylar vardır. Lazer operasyonu sonrasında göz kusurunuzun ilerlemesi durmuş olacaktır. Fakat görme kaybınız kalıcı olarak gözünüzde yer edinecektir. Doktorunuz bu bilgiyi ameliyat öncesinde size belirtmektedir.

Göz Tansiyonu Lazer Ameliyatı Sonrası İyileşme Süresi

Göz tansiyonu lazer ameliyatı fiyatları hastane ve doktorunuzun niteliğine göre değişkenlik gösterebiliyor. Haliyle hastanenin teknik donanımı ve doktorunuzun uzmanlığı dahilinde iyileşme dönemi veya yan etkileri görme ihtimali doğrudan ilişkilendirilebiliyor.

Geçmişten günümüze göz tansiyonu olanlar lazer ameliyatı olabilir mi sorusu sık sık gündeme gelmiştir. Aynı şekilde Katarakt ameliyatı ile birlikte yapıldığını ve daha uzun bir iyileşme evresinden sonra Katarakt rahatsızlığınızdan da kurtulduğunuzu belirtmek gerekiyor. İyileşme süreci kişisel anlamda değişken iken operasyon türüne de bağlıdır. Başarı oranları ise aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

   
Medikal Tedavi %20 (Glokom durumuna göre)
SLT Lazer %40-50
Glokom Cerrahisi %70

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle