Göz Tansiyonu Yükseldiği Zaman Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Göz tansiyonunun sürekli yükselmesi tahribata neden olabilir. Bu yüzden glokom yükselmesi esnasında Doktorunuzun tavsiye ettiği tedavi yöntemini zamanında yapmanız gerekmektedir.

Göz tansiyonu yükselince nelere dikkat edilmesi gerektiği her glokom hastasının bilinçli olduğu bir husustur. Özellikle tedavi süreci başladıktan sonra hastaya tüm bilgiler net şekilde sunulmaktadır. 

Göz Tansiyonu Yükselince Nasıl Düşürülür?

Glokom hastalarının son derece korktuğu faktörlerden birisi olası yükselme durumunda neler yapacağıdır. Çünkü halk arasında yaygın kanı göz tansiyonunun çıkması ile körlük dahi meydana geldiği yönündedir. Bu çok ilerlemiş vakalarda görülmüş bir hadisedir. Fakat her glokom hastasının başına gelecek bir durum değildir. Yalnızca Göz tansiyonu olanlar ne yapmalı konusunda yeterli bilgiye sahip olmak gerektiğini söylemek gerek.

İlk olarak Göz tansiyonu için ne yapılır sorusuna değinirken muayene ve teşhis konusunun önemine vurgu yapalım. Keza sinsi bir biçimde hızla ilerleyerek ciddi bir sonuç doğurabilir. Yani yüksek çıkma durumunu ekarte edebilmek için kişi düzenli olarak göz muayenesi yaptırmalıdır. Bu farklı yaş aralıklarında değişkenlik gösterebilir. Fakat ortalama olarak miyop olanlarda her yıl, miyop olmayanlarda ise 2 yılda bir muhakkak doktor gözetiminden geçmek gerekir.

Değerleri normal çıkan birinin tam göz muayenesi yine yüksek çıkıp çıkmamasının altında yatan sebepleri bizlere gösterebilir. Diğer görme kusurları, retina incelmeleri, yırtık ve dekolman teşhisi ile çok daha sağlıklı bir teşhis mümkün olabilir. Eğer erken teşhis edilirse kişi dilediği anda göz tansiyonu için ne yapılır sorusuna tedavi olarak cevap alabilir. Medikal, lazer ya da cerrahi metotları ile dikkat etmesine gerek kalmadan görüş kaybını minimal seviyede tutup bu rahatsızlıktan kurtulabilir.

Göz Tansiyonu Yüksekliği Riskli Mi?

Burada da yalnızca glokom değerleri veya referans aralıklarından söz etmek mümkün değildir. Genel geçer olarak kabul edilse de kişi sahip olduğu gözün durumuna bağlı olarak risk altında olabilir. Basit bir örnekle insanların göz tansiyonu yükseldiğinde dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır. Yapılması gerekenler ve yapılmaması gerekenler olarak göz sağlığına daha da dikkat etmek gerekir. İlaç veya gözlük gibi alternatif çözümlerin öncesinde doğrudan teşhis ve uygun tedavi yolu belirlenmelidir.

  Değerleri (mmHg)
Normal 10-20
İdeal 17
Ortalama 12-15
Risk Grubu 18-24
Tedavi Edilmesi Gereken 25 ve üzeri

Ancak bu tabloya nazaran bazı hastalarda 16 mmHg değerler ile cerrahi müdahale edilmesi şart koşulabilir. Yine hayatı boyunca 23 mmHg ile ciddi bir sağlık sorunu yaşamadan hayatına devam eden insanlar görmek mümkündür.

Göz tansiyonu için ne yapılmalı nelere dikkat etmeli sorusunun cevabı aslında rutin muayeneden geçiyor. Çünkü risk faktörü glokom hastaları için Miyop gibi görme kusurlarıyla bağdaşıyor. Retina kalınlığının veya kusurlarının dahi göz içi basıncına etki ederek nelere sebep olabileceğini sık sık görebiliyoruz.

Göz Tansiyonu Yüksek Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Kişi ne kadar farkında olursa olsun doktorunun önerdiği tedavi seçeneğini harfiyen uygulamak zorundadır. Göz tansiyonu yükselince bilhassa aşağıda yer alan maddelerin dikkatli bir biçimde göz önünde bulundurulması gerekiyor. Aksi halde kısmi ya da devamlı görme kaybı gibi ciddi rahatsızlıklar tetiklenebilir.

  • Kullanılan damlaların düzenli takibi
  • İlaçların yaptığı yan etkiler çıkınca mutlaka doktora başvurmak
  • Rutin olarak göz muayenesi olmak, gözlük verildiyse düzenli kullanmak
  • Kalıtsal olarak hipertansiyon, glokom, diyabet hikayesine sahip olanların ekstra göz muayenesi olması.
  • Göz damlalarının damlatma aralıklarını minimum 5 dakikaya çekmek
  • Diğer sağlık problemleriniz ve kullanacağınız ilaçlarda glokom için bir yan etki olup olmayacağının kontrolü.

 

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 3,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle