Yüksek Tansiyon Göz Kanamasına Sebep Olur Mu?
Vücudumuzda düzenli olarak gerçekleşen kan dolaşımı esnasında damarlarda meydana gelen aşırı basınç yüksek tansiyon olarak adlandırılır. Peki yoğun bir şekilde damarlardan oluşan göze bu durumun etkileri nelerdir?
İçindekiler
Yüksek Tansiyonun Oluşumu
Vücudumuzda kilometreler uzunluğunda damar tabakaları vardır. Bu damarlar içerisinde kan dolaşımı geçekleşir ve organlarımızın besin ihtiyacı karşılanır. Bu dolaşım sırasında vücuttaki bütün organlar besin ve oksijen ihtiyacını karşılayarak yenilenir. Ancak bazı etkenlere bağlı olarak kan akışı sırasında damar çeperlerine fazlaca basınç uygulanabilir. Bu durum damarların deforme olmasına ve işlevlerini yeterince yerine getirememelerine sebep olur. Bu durum halk arasında yüksek tansiyon olarak bilinir.
Tansiyonun en zararlı çeşidi hipertansiyondur. Yoğun bir şekilde damar yapılarının kapladığı göz ise bu hastalıktan oldukça ciddi hasarlar alabilir. Sonucunda kalıcı görme kaybına bile sebep olabilen bu durum göz kanamalarına da sebep olur.
Hipertansiyon vakıalarında kan basıncı kronik bir şekilde yükseklik gösterir. Bu durum damar yapıları üzerinde süregelen bir basınç demektir. Bu durum genellikle orta yaş ve sonrasında toplumun %20’lik bir kısmında baş göstermektedir. Doktor gözetiminde düzenli takip sağlanarak ve düzenli ilaç kullanımı ile bu hastalık kontrol altında tutulabilmektedir.
Yüksek Tansiyonun Göz Damarlarına Etkileri
Yüksek tansiyonun ve kronikleşmiş hali olan hipertansiyonun göz damarlarının çeperlerine uyguladığı baskı oldukça tehlikelidir. göz damarlar doğrudan beyne bağlı olduğundan bu basınç artışı sebebiyle damarlarda oluşabilecek bir çatlak veya yırtılma kanamalara sebep olabilir. Bu durum gözü olumsuz etkilediği gibi beyin kanamalarına da sebep olabilir.
Yüksek tansiyon göz kanlanmasına sebep olabileceği gibi bu kanamanın boyutu kontrol altına alınamazsa kalıcı beyin hasarlarına da sebep olabilir. Bu durumun önlenebilmesi için özellikle orta yaşı geçmiş bireylerin uzman gözetiminde tansiyon değerlerini düzenli olarak ölçtürmesi gerekir. Kan basıncı yükselince göz damarlarında kanlanma yapar ve bu durum görme kayıpları ile sonuçlanabilir.
Göz kanlanması bir çok sebep ile birlikte gelişebilir. Bunlardan en yaygın olanları alerjik reaksiyonlar veya tahriştir. Ancak her göz kanlanması bu gibi basit ve geçici sebepler ile olmaz. Hipertansiyon hastalarında kılcal damarların deformasyona uğraması ile kanlanma vakıaları baş gösterebilir. Bu durumda derhal bir uzmana başvurulmalı ve doğru teşhis sağlanıp tedavi edilmelidir. Damarlarda meydana gelebilecek zedelenmeler göz dokusunu bozabilir bu da çeşitli göz hastalıklarını beraberinde getirebilir. Zamanında teşhis ve tedavi edilmeyen hastalar zamanla kalıcı görme kaybı yaşayabilir.
Göz Kanamasının Belirtileri ve Tedavisi
Çok sık bir sinir ve kılcal damar ağından oluşan göz yapısında sıklıkla kan transferi gerçekleşir. Bu transfer sırasında kan basıncı olması gerekenden fazla olursa bu durum damar çeperlerinde çatlak ve yırtılmalara sebep olur. Böyle bir durum ile karşılaşmamak için belirtileri iyi analiz etmeli ve geç olmadan önlemimizi almalıyız.
Kanamanın görmeye ciddi etkileri vardır. Her kanama gözümüzün dışında meydana gelmez. İçeriden oluşan kanamaları fark etmek oldukça zordur. Ancak bu durum bazı belirtiler gösterir ve bir uzmana görünme vaktinin geldiğini haber verir.
Kanama durumunda en sık görülen belirtiler görmede bulanıklık, puslu görme, uçuşan cisimler görme, gözün ışığa duyarlılığında değişiklik ve görüş açısında gölgelenmeler olarak ortaya çıkar. Tedavi aşamasında hastalığın altında yatan sebeplere bağlı olarak ve hastanın yaşı göz önünde bulundurularak en doğru tedavi yöntemi belirlenir. Eğer yüksek tansiyona bağlı bir kanama söz konusu ise öncelikle tansiyon kontrolü ele alınmalıdır. Ardından kanamanın boyutuna göre lazer ile tedavi veya gözün beyaz kısmına uygulanan iğne yöntemi ile tedavi uygulanabilir. Tedavinin ardından görme kalitesindeki kazanım hastanın yaşına bağlı olarak değişkenlik gösterir.
Kaynaklar
- http://www.dicle.edu.tr/Contents/888a5133-1ee4-49a5-9abe-09df89ee5ee5.pdf
- http://www.turkailehekderg.org/wp-content/uploads/2014/06/c14-s02-04.pdf
- http://gozsagligi.todnet.org/yuksek-tansiyon-hipertansiyon-hastaliginin-gozdeki-etkileri-nelerdir-takibi-ve-tedavisi-nasil-yapilir/
- http://sakur.uludag.edu.tr/dosya/FR-HYE-04-314-15.pdf