Göz Tansiyonu Baş Ağrısı ve Baş Dönmesi Yapar mı?
Göz tansiyonu, göz içi basıncının sık sık yükselmesi sonucunda göz sinirlerinin zarar görmesidir.Kendisini hastalığın son aşamasında belli eden sinsi bir hastalıktır. Geç kalındığında görme sinirlerinde büyük tahribata yol açar.. Bu gibi durumlarda mutlaka uzman hekime görünmek gerekir.
Göz Tansiyonu Kimlerde Görülür
Halk arasında göz tansiyonu ya da Karasu hastalığı olarak bilinen hastalığın bilimsel ismi Glokom`dur. Göz tansiyonu göz içi basıncının normalin üzerinde olan kişilerde oluşur. 40 yaşın üzerinde ki kişilerde daha sık görülür.
Glokom hastalığı olup olmadığı nasıl anlaşılır diyebilirsiniz. Glokom Baş Ağrısı Yapar mı? Geçmeyen baş ağrısı durumunda Glokom’dan şüphe edilebilir mi? Göz tansiyonunun daha çok kimlerde görüldüğünü sıralayalım. Eğer bu kriterlere uygun durumlarınız varsa rutin göz kontrolleri yaptırmanız gerekir.
Ailesinde göz tansiyonu olan kişilerde daha sık görülür. Bu durumda bu hastalık 40 yaşında başlar diyebilirsiniz. Fakat yinede genetik faktörler varsa muayene belli aralıklarla yapılmalıdır.
- Şeker hastalığı ve guatr olan hastalarda göz tansiyonu riski yüksektir.
- Ciddi göz yaralanmalarında ve iltihapları sonrası Glokom görülebilmektedir. Yaralanma ve iltihap göz içi basıncını yükselteceğinden mutlaka uzman kontrolü gerekir.
- Uzağı iyi göremeyen miyop hastalarında gözdeki tansiyonu görülme riski iki kat artmaktadır.
- Kortizon kullanan hastalarda glokom hastalığı görülebilmektedir.
Glokom hastalığı göz içi sıvısının boşalamaması sonucu göz içi basıncının artması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bazı hastalıklar sonucu ortaya çıkabildiği gibi genetik faktörler de bu hastalığa sebep olabilmektedir. Şeker hastalığı, Guatr, Miyop hastalıkları Glokoma sebep olabilmektedir. Uzun süre ve yüksek dozlarda kortizon kullanmak neden olabilmektedir. Ayrıca göze alınan darbe ve yaralanmalar olmuşsa gözdeki basıncını artırarak glokoma sebep olabilir. Bu durumlardan biri veya bir kaçı sizde de varsa mutlaka düzenli olarak göz kontrollerinizi yaptırmalısınız.
Göz Tansiyonu Belirtileri Nelerdir
Baş Ağrısı Yapar mı? Baş Döndürür mü?
- Sabahları göz tansiyonu baş ağrısı yapar.
Diğer belirtileri:
- Geceleri ışıklar ve ışıkların etrafında halkalar görme olur.
- Zaman zaman bulanık görme hali baş gösterir.
- Televizyon izlerken ya da kitap okurken gözde ağrı olur.
Tedavisi
Tedavi edilebilen bir göz hastalığıdır. Öncelikle ilaç tedavisi uygulanır. Eğer göz içi basıncı ilaç ile düşürülebiliyor ise ömür boyu ilaca devam edilir. Fakat ilaç ile iyileşme olmadığı görülürse son çare ameliyattır. Cerrahi müdahalede gözün beyaz kısmına gözle görülmeyecek kadar küçük bir delik açılır ve göz içi sıvısının boşaltılması sağlanır. Genellikle ameliyat kesin çözüm olur. Uzman doktorlar tarafından yapılan başarılı bir ameliyat sonrası göz tansiyonu sorunu bir daha yaşanmaz. Açılan küçük deliğin kişiye asla zararı olmayacaktır. Aynı işlem lazer ile de yapılmaktadır. Lazer ile göz içine küçük kesiler atılarak göz içinde biriken ve atılamayan sıvının boşalması sağlanır.