Göz Tansiyonu Zararları Nelerdir, Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Göz tansiyonu sorunu birçok sorunu meydana getirir. En büyük sorun hastalığın erken dönemde teşhis edilmemesidir. Erken dönemde teşhis edilmediği için görme kayıplarına neden olur.

Göz Tansiyonu Zararları

Göz tansiyonu göz içinden meydana gelen yüksek basınçtan kaynaklı olarak göz sinirinde zarar oluşmasına neden olur. Sinir hücrelerinden zarar gelmesinden kaynaklı olarak zaman içinde görme ile alakalı kayıplar meydana gelmeye başlar. Tansiyonun göze etkisi tedavi edilmezse görme ile alakalı olan sorun %100′e ulaşır. Gözde meydana gelen bu sorun farklı tiplerde oluşur. Tansiyonun etkileri belirti ortaya çıkartmadığından dolayı genelde görüşte kayıplar meydana geldiği zaman sorunun farkına varılır. Görüşte kayıplar oluşmuşsa geri dönüşü olmayan sağlık sorunları ile karşılaşılmaya başlanır. Göz tansiyonu zararları çoğunlukla 40 yaşından sonra sağlığı etkilemektedir. Hastalık ile alakalı sorun yaşamamak adına mutlaka her yıl düzenli şekilde göz muayenesi yaptırmak gerekir. Normal zamanda göz içinde meydana gelen oluşumların beslenmesi adına gözün içinden devamlı olarak sıvı oluşur. Göz içindeki sıvı devamlı olarak belli başlı kanallar ile gözün dışına atılmaktadır. Glokom göz içinde bulunan sıvıyı dışarıya boşaltacak kanallarda yapısal şekilde tıkanıklık oluşmasından meydana gelir. Sıvı boşalmadığı zaman direnç meydana gelir. Bundan kaynaklı olarak da gözün içinde basınç meydana gelir. Göz tansiyonu kör eder mi, basınç düzene sokulmadığı zaman görme kaybı meydana gelecektir. Glokom yani göz tansiyonu sorunu riski altında en çok aşağıdaki duruda olan kişiler etkilenir.

  • Sigara kullananlar
  • Aile geçişinde glokom öyküsü olanlar
  • İleri yaşta olanlar
  • Gözde yaralanması olanlar
  • Uzun süreçli kortizon tedavisi görenler
  • Miyop
  • Hipertansiyon
  • Şeker hastalığına sahip olanlar

Glokom hastalığı ancak klinik şekilde yapılan muayeneler sonucunda ortaya çıkar. Sorun körlük yarattığından dolayı erken dönem içinde tanısının koyulması oldukça önemlidir. Göz tansiyonu zararları nelerdir kapsamında mutlaka belli dönemlerde klinik muayene yaptırılması gerekir.

Glokom Hastalığın Yan Etkileri

Görme sinirine zarar veren glokom hastalığının en büyük yan etkisi göz içinde meydana gelen basınçtır. Sağlıklı bir kişide göz içi basınç sınırının ortalaması 20- 22 mmHg düzeyindedir. Basınç bu değerin üstüne çıktığı zaman sinirin beslenmesi ve damarları baskı altında kalır ve görüşte sorun meydana gelmeye başlar. Glokom hastalığında görme bozukluğu yaşamamak adına önemli olan göz tansiyon sorunun ortadan kaldırılmasıdır. Hastalığın tedavisinin ve basıncın düşürülmesin farklı yolları bulunur. Bunlar göz damlaları ilaçları kullanımı, cerrahi tedavi ve lazer tedavisidir. Tansiyonun yükselmesine ya da görüş kayıplarının ilerlemesine neden olan sorunlarında ortadan kaldırılası çok önemlidir. Hastalığın tedavisinde önemli olan diğer bir detayda muayenelerin aksatılmamasıdır. Randevular kaçırılmadıkça ve yapılacak olan tedaviler aksatılmadıkça hastaların rutin günlük yaşamalarına devam etmeleri kolay hale gelir. İnsanların görme alanları baktığı çevrede görmesi gereken alandır. Gözde tansiyon sorunun olması ile görme alanında daralmalar meydana gelir.  Bunun belirlenmesi için görme alanı testi yapılır. Bu testin yapılmasında kullanılan alet oldukça yararlıdır. Buna rağmen bu muayene türünde hastaların uzmanın tüm söylediklerine dikkat etmesi gerekir. Yapılacak olan testte hastaya sürekli olarak bir alana bakması söylenir. Bu alanda bulunan ve yanıp sönen ışıkların görülüp görülmediği ile alakalı detaylara dikkat edilir. Görülüp görülmediğine dair bir düğmeye basılmalıdır. Düğmeye yanlış basılması ya da gözün sık şekilde oynatılması hataları ortaya çıkartır. Test sonucu basılı bir doküman olarak alınır. Bu testin sonucu tanı koyma konusunda yardımcı olur. Uzman hekimler tedavi ile alakalı olan planlamaları da bu süreçten sonra detaylı şekilde yapacaktır.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle