Glokom Göz Hastalığı Tedavisi Kapsamında Ameliyat Nasıl Yapılır*

Glokom göz ameliyatı işlemleri kişide bulunan sorunun büyüklüğüne göre değişkenlik gösterir. Ameliyat sonrasında mutlaka uzman hekimin söylediklerine dikkat ederek yol almak gerekmektedir.

Glokom (Göz Tansiyonu) Ameliyatı

Glokom yani göz tansiyonu ameliyatı işlemlerinin 3 farklı şekli bulunur. Bunlar;

Gözlerdeki sıvı drenajını arttıracak cerrahi işlem;

Glokom ameliyatı kapsamında yapılacak olan bu ameliyatlar sıvının gözlerden boşaltılması kapsamında uygulanır.

  • Trabekülektomi, sıvının göz dışına akması için bir parça doku çıkarmak adına küçük bir kesi yapılır.
  • Glokom ameliyatı işlemlerinde tüp şant uygulaması, sıvının boşaltılmasına izin vermek için göze bir tüp yerleştirilmesi için bir kesi içerir.
  • Lazer trabeküroplasti, sıvının gözün dışına akmasına izin verecek bir açıklık oluşturmak adına dokuyu yakılır.
  • Lazer sklerostomi, sıvının boşaltılmasına izin vermek adına gözün beyaz kısmını çıkarılır. Bu tür ameliyatlar nadiren yapılır.

Drenaj açısının kapanmasını önlemek adına cerrahi işlem;

Bu uygulama gözün akışkan olan akışını sağlayan gözün iris bölümünde yeni bir açılım yapmayı içermektedir. Ani şekilde ve uzun süreli kapalı açılı glokom tedavisinde sık şekilde kullanılırlar. Bu uygulama aynı zamanda drenaj açısında darlık olan hastalar kapalı açılı glokomu da önler. Bu sayede bulanık görme, göz tansiyonu, görme kaybı gibi sorunlarında önüne geçilir. Göz tansiyonu sorunun önüne geçmek için ameliyat uygulamasında kesme aleti kullanılır. Lazer iritodomi kullanımı yapılır. Lazer iridotomi cerrahi iridektomi yerine genelde yapılabilir. Karmaşık veya şiddetli glokoma sahip kişilerde cerrahi iridotomi yapılması gerekebilmektedir.

Gözdeki sıvı miktarını azaltmak için cerrahi işlem;

Gözün sıvı üretmekte olan kısmını yok etmek adına uygulanır. Glokom ameliyatı sonrası iyileşme süresi içinde yara dokusu meydana geldiği zaman uygulanır.

Çocuklarda glokom uygulaması;

  • Goniotomi, sıvının gözün dış kısmına akmasına izin vermek adına trabeküler ağda bir açıklık meydana getirilir.
  • Trabekülotomi, sıvının gözün dışına akmasına izin vermek adına bölgede bir parça doku kaldırır.

Göz tansiyonu ameliyatı kaç saat sürer, yapılacak olan uygulamaya göre değişkenlik göstermektedir. Glokom ameliyatı sonrası dikkat edilecek olan noktalar konusunda uzmanlar hastalarına detaylı bilgiler verecektir.

İyileşme Süresi ve Sonuçları

Göz tansiyonu ameliyatı sonrası dikkat edilecek olan noktalar bulunur. Bunlara dikkat edildiği sürece iyileşme süreci daha sağlıklı bir şekilde atlatılır. Glokom ameliyatı sonrası bulanık görme birçok kişide meydana gelir. Bulanık görme geçici bir durumdur ve devam ederse mutlaka uzman hekime başvurulması gerekir.

Gözü dış yaralanmadan korumak;

Ameliyat edilmiş olan gözün görme gücü yoksa ameliyat edilmiş göz kapalı değildir. Bunun yerine delikli bir göz kalkanı yerleştirilir.

Hijyen sağlama ve enfeksiyonu önleme

Hasta yüzünü temiz tutmalı ve göze kesinlikle dokunmamalıdır. Hastalar iyileşme sürecinde banyo yapabilir ve duş alabilir. Öne eğilip ameliyat edilen göze dokunmamaya özen gösterilmelidir. Postoperatif antibiyotik göz damlası 2 ila 6 ay süreyle günde 4 ila 6 saatte, 4 ila 6 kez kullanılmak üzere reçete edilir.

Ameliyatla ilgili iltihapları azaltma

Ameliyat sonrası kızarıklıklar ve şişlikler olabilir. Anti-inflamatuar göz damlası ilk birkaç gün içinde 1 ila 2 saat kullanılmak için reçete edilir. Ameliyat sonrası göz damlası doktor tarafından tavsiye edildiği için belli bir süre kullanılmalıdır.

Acı kontrolü

Glokom cerrahisi işlemelerinden sonra göz ağrısı sık görülen bir durumdur ama genelde hafiftir. Steroidal olmayan anti-inflamatuvar ilaçlar ve asetaminofen tarzında analjeziklerle düzeltilir.

glokom göz tansiyonu ameliyatı fiyatları yapılacak olan hastaneye, hastadaki şiddetine ve uzmanın tecrübesine göre değişkenlik göstermektedir. Bundan dolayı daha önceden bu konuda detaylı araştırma yapılmalıdır.

Komplikasyonlar

Ani görme kayıpları; görme keskinliğinde meydana gelecek olan azalmalar ameliyat sonrası ortaya çıkabilir, ama kademesiz iyileşme göstermeli ve hızla kötüleşmemelidir. Görmenin hızla bozulması acil bir duruma işaret ede. Bundan dolayı acil şekilde uzman hekime başvurulması gerekir. Ani merkezi görme kayıpları özellikle ameliyat sırasında çok ağır hastalığı bulunan kişilerde ortaya çıkabilir. Uzmanlar görme kaybı hastalığın ciddiyetine ve postoperatif inflamasyona bağlı olarak kademeli ya da hızlı şekilde tedavi sürecine geçer.

Koroidal ayrılma sorunu da meydana gelebilir. Artmış transmural basıncına bağlı olarak serumun supra-koroidal boşluğa geçmesinden, genelde trabekülektomi sonrası glob hipotoniden kaynaklanmaktadır Değişken düzeylerde ağrı ve oldukça ciddi görme kaybıyla birlikte ortaya çıkar.  Bu sorun sonrasında kalıcı görme kaybına yol açmaması için acil şekilde uzman tarafından tedavi edilmelidir

 

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle