Glokom Damlası Çeşitleri Nelerdir, Göz Tansiyonu Damlası Nasıl Kullanılır?
Glokom damlası çeşitleri kullanımı hakkında en doğru bilgiyi tabi ki Doktorunuz verecektir. Hastalığın türüne ve kişiye göre göz tansiyonu damlası kullanımı farklılıklar gösterebilmektedir.
Göz tansiyonu damlası tabi ki tedavi sürecinde olmazsa olmaz bir alternatiftir. Fakat glokom riskini ortadan kaldırarak görme bozukluğunu tedavi etmediğini söylemeliyiz. Yalnızca mevcut durumunu koruyarak ilerlemesinin önüne geçer.
Göz Tansiyonu Damlası Nedir?
Glokom tedavisi için göz damlaları isimleri farklı doktorlar ve farklı hasta hikâyeleri için değişkenlik gösterebilir. Her ilaç grubunda olduğu gibi gözün durumu, diğer göz rahatsızlıkları ve teşhis süreci ile ilişkilendirilebilecek farklı tedavi seçenekleri vardır. Eğer göz tansiyonu tedavisi için medikal yöntemler tercih edildiyse oral yolla alınan ya da göze damlatılan alternatifler arasından seçim yapılır. İstenilen değere düşmemesi halinde doktorunuzun tercihine kalır.
- Oral İlaçlar
Göz tansiyon damlası etki göstermediğinde başvurulan karbonik anhidraz inhibitörü sıkça kullanılabilir. Fakat genel ağırlık göz damlalarındadır.
- Beta Bloker
Kalp veya solunum rahatsızlığınız yoksa göz içi basıncını düşürmenin en kolay yolu olan sıvı üretimini azaltmak amaçlanır. Glokom damlası içinse Beta bloker son derece sık kullanılır. İçeriğinde Timolol ya da Betaksolol bileşenlerine rastlanır.
- Karbonik Anhidraz İnhibitörü
Göz damlası olarak çok sık tercih edilmese de Dorzolamid ve Brinzolamid içeriğiyle gözün iç sıvısının üretimini düşürmeye yaramaktadır.
- Prostaglandin
Bimatoprost ve Latanoprost bileşenli Prostaglandin göz tansiyonu damlası en sık görülendir. Açık açılı glokom için kullanılır ve oldukça etkilidir.
- Alfa Adrenerjikagonist
Sıvı üretimini düşürdüğü gibi herhangi bir tedavi metodunda tahliyeyi kolaylaştırdığını söylemek mümkündür. Brimonidin ile Apraclonidine bileşenleriyle üretilir.
- Kolinerjik ve Miyotik Damlalar
Yalnızca gözden fazlalık sıvının tahliyesi için kullanılır. Karbakolun ve Pilokarpin gibi örneklerini görmek mümkündür.
Göz Tansiyonu Damlaları Nasıl Kullanılır?
Öncelikle göz tansiyonu damlası kullanımı yalnızca doktorunuzun size önerdiği kadarıyla mümkün olmalıdır. Birçok kişinin bilinçsizce kullandığı damlalar vesilesiyle görme bozukluklarında artış yaşadığını söylemek gerek. Doktorunuz ise muayene ile beraber sizde teşhis edilen glokom türüne göre tedavi rotasını belirler. Herkesin yaşadığı glokom türü aynı olmadığı gibi herkesin gözünün kaldırabileceği göz içi basınç değeri farklıdır.
Glokom Türü | Görülme Sıklığı |
Açık Açılı | %85-90 |
Kapalı Açılı | %5-15 |
Size sunulan tedavide kombine damla kullanımı tercih edilebilir. Doktorunuzun tavsiyesi üzerine iki veya daha fazla damla damlatmak zorunda kalabilirsiniz. Yine uzun vadeli bir medikal tedavi olacağından dolayı bazı durumlara vakıf olmanız gerekir. Glokom göz damlaları ile tedavi edilirken görülebilecek yan etkiler bunların başında gelir. Günlük hayatınızı dahi etkileyebilecek etkilerle karşılaşabilirsiniz.
Göz tansiyonu damlaları kullanılırken bazı faktörlere vurgu yapmak gerekir. Kirpik üzerinde emilim sürecini hızlandırmak ve maksimum verim alabilmek için uygun pozisyonu öğrenmelisiniz. Yine kirpik haricinde göz yaşı kanallarını asla kapatmamanız gerekir. Bunun için tıkanıklıkları önlemeye yönelik pozisyonlar gereklidir. Her iki damla arasında en az 5 dakika beklemek ise hem kirpik emilimi hem de ilaçların bireysel anlamda etkilerini görmek adına yararlı olacaktır.
Tabi ki Glokom için damla kullanımı esnasında dikkat edilmesi gereken bazı durumlarda yok değil. En basitinden göz damlası yan etkileri ile hastaneye gitmenize sebep olabilecek unsurlara rastlayabilirsiniz.
- Yorgunluk
- Halsizlik
- Tükenmişlik Hissi
- İktidarsızlık
- Gözde kızarıklık
- Gözün sulanması
- Bulanık görme
- Gözde yanma
- Kaşınma veya ovma isteği
Başka birisinin kullanarak iyi geldiğini söylemesi üzerine glokom göz damlası kullanmak çok büyük bir risktir. Sizin retina inceliğiniz veya göz tansiyonu değeriniz başkasınınkiyle aynı olmayacaktır. İlaç kullanım şekli, türü ve verilen göz damlası isimleri tamamen kişiye göre değişiklik gösterebilir.
Kaynaklar
- http://www.dicle.edu.tr/Contents/bc1e4883-67fa-4620-aff3-c8f8b4cc0509.pdf
- http://www.cengizakarsu.com/index.php?view=article&catid=36%3Agoez-hastalklar&id=50%3Aglokom&format=pdf&option=com_content&Itemid=67
- http://www.atesveates.com/pdf/glokom_hastasinin_el_kitabi.pdf
- http://www.sukrubayraktar.com/goz-tansiyonu-tedavisi.asp
- http://gozsagligi.todnet.org/glokom/sss.html