Göz Tansiyonu Nasıl Ölçülür, Normal Değer Aralıkları Nedir?

Göz tansiyonu ölçümü için birden çok teknik bulunmaktadır. Gözle temas eden veya etmeyen tonometre ile ölçülür. Değerleri ile ilgili bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz.

 Göz tansiyonu ölçümü nasıl yapılmalıdır sorusu artık daha fazla merak ediliyor. Keza evde göz tansiyonu ölçmek için çıkarılan taşınabilir tonometre oldukça yaygınlaştı.

Göz Tansiyonu Ölçümü Nasıl Yapılır?

Göz tansiyonu ölçümü yapmak için tonometre isimli cihaz kullanılır. Bu cihaz iki farklı türde üretilmiştir ve kullanım şekilleri ayrıdır. Her iki koşulda da gün içerisinde değişen değerler sebebiyle devamlı farklı sonuçlar alınabilir. Haliyle hastanelerde ölçümler tekrarlanabilir.

  1. Gözle Temas Eden Tonometre

Göze temas eden tonometre ile ölçüm öncesinde göze farklı damlalar damlatılmaktadır. Bu hem doğru sonucu almak adına hem de olası bir enfeksiyon riski açısından önemlidir. Damlanın anestezi etkisi vardır. Doktorunuz gerek gördüğü takdirde sarı boya ile gözünüzü boyayabilir.

  1. Gözle Temas Etmeyen Tonometre

Daha sık kullanılan bir cihazdır. Öncesinde göze hava püskürtülür ve ölçme işlemi bu şekilde yapılır.

Tonometre ile göz içi basıncı ölçülerek hangi değerlerde olduğu görülür. Gözümüzün içinde sürekli olarak devir daim olan bir sıvı üretimi vardır. Bu aynı zamanda emilim ile beraber olduğu için çoğu zaman düzenli şekilde sonuçlar alınır. Fakat üretimin çok olduğu ya da emilimin az olduğu dönemlerde göz tansiyonu riski doğar. Kişiden kişiye değişen normal değerleri olduğunu unutmamak gerekir.

Göz Tansiyonu Normal Değerleri Kaç Olmalı?

Göz tansiyonu değerleri kaç olmalı sorusu çok sık duyulur. Ancak bu aşamada net rakamları kati suretle söylemek mümkün değildir. Bazı kişilerin retina veya kornea sağlığı daha kötü olduğundan göz içi basıncının çok yüksek olmaması daha önemlidir. Fakat yinede evde göz tansiyonu ölçen cihazın adı tonometre ile kendiniz dahi ölçüm yapabilmektesiniz. Her koşulda da +-5 olarak belirtilen bir oynama normal kabul edilir.

Normal değerleri baz alındığında Göz tansiyonu sonuçları 10-20 mmHg civarında çıkmalıdır. Çoğunlukla normal bir göz yapısında 17 mmHg oldukça ideal olarak adlandırılır. Kısaca değerlerden söz edersek şu şekilde bir tablo ortaya çıkarabiliriz.

  • Normal değerleri: 10-20 mmHg
  • İdeal değer: 17 mmHg
  • İlerlemiş değer: 18-24 mmHg
  • Riskli değer: 25 mmHg ve üstü (Tedavi gerektirir)

Tabi ki bu noktada retina kalınlığı, kornea çeperi, göz içi basıncının yükselme ve düşüşü büyük önem taşımaktadır. Gün içerisinde değişkenlik gösterdiği gibi ölçüm tekniği ya da farklı cihaz ile değişken sonuçlar elde edilebilir. Hatta bazı göz tansiyonu değerleri kişinin sağlığına göre normalden yüksek olmalı diyebiliriz. Normal değerler bazı insanlarda 17 mmHg seviyesinde iken bazı insanlarda 21 mmHg olarak ölçümlenebilir.

Göz Tansiyonu Ölçümü Hangi Sıklıkla Yapılmalıdır?  

Göz tansiyonu nasıl ölçülür sorusunun yanıtını hastanelerde, göz kliniklerinde ve evde olarak üç ana grupta toplayabiliriz. Ancak belirli yaş ve risk faktörlerine bağlı olarak düzenli göz tansiyonu ölçümü yapılması gerektiğini söylemeliyiz. Değerleri kaç olmalı sorusunun en net cevabı ise nitelikli bir tetkik sonrasında hekiminizden öğrenebilirsiniz.

   
Normalde 20 Yaş sonrasında 2 Yılda 1 kez
Miyoplarda 20 Yaş sonrasında Yılda 1 kez
Kalıtsal Göz Tansiyonu Olanlar 30 Yaş sonrasında Yılda 1 kez
Kalıtsal Göz Tansiyonu Olmayanlar 40 Yaş sonrasında 2 Yılda 1 kez

Bebeklerde göz tansiyonu ölçüm aleti kullanılarak kontroller aksatılmadan yapılmalıdır. Aynı zamanda gözde büyüme, kayma, şaşılık, görme kusurları gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasında son derece önemlidir. Rutin kontroller sayesinde retina ve kornea yapısında kalıtsal rahatsızlıkların ilerlemesi olup olmadığı gözlemlenebilir. Gözde tansiyon ölçme cihazının adı tonometre olarak tanımlanır. Fiyatları ise evde ölçüm yapabilmek için gayet makuldür.

 

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle