Katarak Oluşumu Nasıl Gelişir ve Gelişiminde Neler Meydana Gelir?

Katarakt ilk zamanlarda hastaların görüşleri ve bakış açıları konusunda zorluk ortaya çıkartmaz. Zaman ilerledikçe, yaş ilerledikçe ve hastalık ilerledikçe birçok sorunu ortaya çıkartırlar.

Katarakt Başlangıcı Nasıl Anlaşılır ve İlerler?

İlerleme Gösteren Katarakt

Katarakt nasıl oluşur, bir katarakt meydana geldiği zaman ilk zamanlarda küçük şekilde başlar. İlk bakıldığında görüş üstünde çok az düzeyde etkisi bulunur. Gözde bulutlu bir parçaya bakmak ya da dışarıdan resim izlemek gibi, görüşün biraz bulanık olduğunun farkına varılır. Gözde meydana gelen katarakt güneş ışığından rahatsız olmasını sağlayabilir, bir lamba çok parlak görünebilir veya ışıklar göz kamaştırıcı görünebilir. Katarak olan kişiler ilerlemesi ile zaman içinde renklerin daha soluk gözüktüğünü fark edebilmektedir. Sahip olunan katarakt türü, yaşanılan semptomları, ve ne zaman ortaya çıkacağını etkiler. Katarakt ilk geliştiği zaman “ikinci görüş” olarak adlandırılan yakın görüşlerde geçici bir gelişme kaybı da sağlayabilir. Katarakt ilk zamanlarda belirti ortaya çıkarmaz. İlerleyen zamanlarda görüş konusunda sıkıntılar yaşanmasına neden olacaktır. Göz içinde bulunan lens net görme için ışığı retinaya odaklayan bir kamera merceğine çok benzemektedir. Aynı zamanda gözlerin odağını ayarlar. Kişilerin etrafındaki her şeyi açık şekilde görmesini ve uzaklardaki şeyleri görmesini sağlar. Göz objektifi su ve proteinden meydana gelir. Lens görüşü net şekilde tutacak ve ışıktan geçmesine izin veren bir şekilde düzenlenmiştir. Yaş ilerledikçe bazı protein bir araya toplanır ve lensin küçük bir alana bulutlu şekilde meydana gelmesini sağlar. Yaşın ilerlemesi ile gözün merceklerinde sorun yaşanma ile alakalı sorunlar karşılaşılır. Yaş ilerlemesinin yanı sıra kataraktın risk faktörleri aşağıda bulunmaktadır;

  • Aile geçmişi öyküsü
  • Yüksek düzeyde miyop
  • Aşırı düzeyde alkol tüketimi
  • Hormonlarda değişimler
  • Göz ameliyatı
  • Gözlerde yaralanma ve iltihaplar
  • Kolesterolü düşürmek adına kullanılan ilaçlar
  • Sigara kullanmak
  • Şişmanlık
  • Yüksek tansiyon
  • Diyabet
  • Mor ötesi radyasyon

Lekelemeyi güçlendirmiş olan bir katarakt oluşumu kataraktın insan lensindeki oksidatif değişikliklerine neden olabilir. Yaş ilerledikçe kişilerin katarak oluşumunun önüne geçmesi adına beslenmesine dikkat etmesi gerekir. Antioksidan açısından zengin olan meyve ve sebzeler bazı katarak türlerinin önlenmesi konusunda yardımcıdır.

Katarak Görmeyi Nasıl Engeller?

Yaşa bağlı olan kataraktlar görüşü iki şekilde etkileyebilir:

Protein kümeleri retinaya ulaşmakta olan görüntünün netliğini azaltmaktadır. Objektif çoğu zaman su ve protein içerir. Protein toparlandığı zaman objektifi bulutlar ve retinayı da ulaşan ışık azaltır. Bulanıklık, bulanık görme yaratacak kadar şiddetli hale gelebilmektedir. Çoğunlukla yaşa bağlı katarakt protein kümeleşmesinden kaynaklanmaktadır. Bir katarakt küçük durumda olduğu zaman bulanıklık merceklerin yalnızca küçük bir bölümünü etki altına alır. Görüşte herhangi bir değişiklik fark bile edilmeyebilir.  Katarakt kişide yavaş yavaş büyüme eğilimindedir. Bundan dolayı görüş vizyonu giderek kötüleşmeye başlar. Zaman içinde mercekteki bulutlu alan daha büyük hale gelir ve kataraktında zaman içinde boyutu büyür. Görmek ile alakalı olan durum da zorlaşmaya başlar. Görüş bu duruma gelindikten sonra daha koyu veya bulanık hale gelir. Gözde bulunan mercek yavaş yavaş sarımsı veya kahverengisi bir renge dönüşmeye başlar. Net mercek yaşla yavaş yavaş renklendiğinden dolayı görme de yavaş yavaş kahverengimsi bir tona dönüşür. İlk zamanlarda renklendirme miktarı küçük olabilir ve görme problemine de neden olmayabilir. 

Kataraktın Önüne Geçme

Kataraktların önüne geçip engellenemeyeceği konusunda önemli düzeyde tartışmalar meydana gelmektedir. Yapılan bazı çalışmalar tüketilecek olan besin maddelerinin ve besleyici takviyelerin katarakt riskini azaltabileceğini öne sürmektedir. Bu konu üzerinde yapılan 10 senelik çalışma sonucunda E vitamini, karotenoid ve lutein tarzında besin takviyelerinin alınası gerektiği ortaya çıkmıştır. Bu besin takviyeleri katarak oluşunu önemli düzeyde azaltmaktadır. E vitamininin iyi besin kaynakları içinde ayçiçeği tohumları, badem ve ıspanak yer alır. İyi lutein ve zeaksantin kaynakları ıspanak, lahana ve diğer yeşil yapraklı sebzeler içinde bulunur. Vitamin C tarzında antioksidan vitaminler, Omega- 3 yağ asitleri içeren gıdaların tüketilmesi de meydana gelebilecek olan kataratkların risk oluşturmasının önüne geçer. Bu sorunun önüne geçmek için uzmanlar sağlıklı diyetler ve göz vitaminleri kullanılmasını da önerir. Ayriyeten güneş ışınlarından gözleri korumak için mutlaka güneş gözlüğü kullanımı yapılması gerekir. Bu detaylara dikkat edildiği zaman daha net bir görüşe sahip olmak mümkündür.


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle