Miyop İçin Hangi Testlerin Yapılması Gerekmektedir?

Miyop ya da hipermetrop gibi göz sorunlarının var olup olmadığının belirlenmesi adına uzman hekimler tarafından hastalar belli başlı testlere tabi tutulurlar. Bu testlerin sonucuna göre sorunlar detaylandırılır.

Miyop Testi Nasıl Yapılı ve Aşamaları

Test Örneği

Miyop olup olmadığınızı öğrenmek adına doktora giderek belli başlı testleri yapılması gerekir. bir kişinin en az 2 senede bir kez göz muayenesi yaptırması gerekir. yalnız bu süreç içinde kendiniz ile alakalı ya da çocuğunuz ile alakalı şüpheleriniz mevcutsa vakit kaybetmeden bir göz doktoruna başvurmanız gerekir. Gözler genellikle optometrist (gözleri incelemek adına özel olarak eğitilmiş biri) tarafından test edilir. Küçük çocukların gözlerini incelemek daha zor olabilir, bundan dolayı bazı durumlarda göz muayenesi olunması için yerel bir hastanenin göz servisine sevk edilmeleri gerekebilmektedir. En doğru ölçümler yapabilmek için göz pupilini genişletmek gerekir. genişletme işlemleri için göz damlalarına ihtiyaçları olabilir. Göz testinin bir parçası olarak, muhtemelen aşağıdakileri içeren birkaç farklı test gerçekleştirilir:

  • Gözlerde bulunan basınç ölçümleri
  • Gözlerin beraber ne kadar iyi çalıştığını ölçmek adına kontroller
  • görme keskinliği testleri, her bir satırı daha küçük alana sahip harf sıraları bulunan bir grafikten okunması istenir.
  • Retinoskopi, göze verilen parlak ışıktan sonra gözün nasıl bir tepki verdiğini görmek adına yapılır.

Yapılan muayeneler içinde miyop testi, hipermetrop testi de yapılır.  görüşlerde bir sorun olduğu ortaya çıkarsa gözlerin ön kısmına farklı kuvvet lenslerinin yerleştirilir ve görme keskinliği tekrardan test edilebilir. Miyop testi nasıl yapılır kapsamında uzman hekimler hastalarına detaylı bilgiyi önceden verebilir. miyop ya da hipermetrop testini evde yapmak isterseniz yakın ve uzak mesafedeki yazıları okumalısınız. Bunları okumakta zorluk çekiyorsanız mutlaka uzmana başvurmalısınız.

Sonuçları ve Tedavileri

Göz muayenesinden sonra ortaya çıkan sonuçlar hipermetrop, miyop ve diğer göz sıkıntıları ile alakalı detayları verir. Bu detaylar dikkate alınarak gerekli tedavi uygulaması yapılır. düzeltici mercekler veya refraktif cerrahi kullanarak ışığa retinanıza yardımcı olarak görme geliştirmektir.

Düzeltici mercekler

Düzeltici lensleri kullanmak korneanın artan eğriliğini ya da gözün uzunluğunu arttırmak amacı ile kullanılır. Düzeltici mercek türleri şunları içerir:

  • Gözlük;   miyopinin sebep olduğu görme problemlerini ortadan kaldırmanın basit ve güvenli bir yoludur. Gözlük çeşitliliği oldukça geniştir. çift odaklı, üçlü odaklı ve okuma lensleri içerir.
  • Kontak lens; bu mercekler gözlerin üstüne takılır. Sert, yumuşak, uzun aşınma, tek kullanımlık, katı gaz geçirgen ve çift odaklı olmak üzere çeşitli tip ve stilleri bulunur.  Kontakt lenslerin avantajları ve dezavantajları ile dikkate alınarak hasta için en uygun olanı uzman tarafından belirlenir.

Refraktif cerrahi

Refraktif cerrahi işlemleri görme düzeyini geliştirmektedir. Gözlük veya kontak lens ihtiyacını azaltır. Göz uzmanı korneayı yeniden şekillendirmek adına bir lazer ışını kullanır. Bu tür cerrahi işlemleri rutin hale gelse bile20’li yaşlara kadar önerilmez. Bunun sebebi de gözlerin tamamen gelişmesinin tamamlanmamasıdır.

Reaktif İşlemlerin İçeriği

Refraktif cerrahi işlemleri aşağıdaki detayları içerir;

  • Lazer yardımlı uygulamaları; bu uygulama ile göz doktoru korneada ince, menteşeli bir flep işlemi yapar. Daha sonra bölgenin kemerli şeklini düzleştirmek için korneanın merkez kısmından katmanları çıkarmak adına bir excimer lazer kullanır. Excimer lazer, ısı üretimi sağlamadığı için diğer lazer tiplerinden farklıdır. Excimer lazer kullanımı yapıldıktan sonra, ince korneal flep yeniden konumlandırılır.
  • Lazer destekli subepitelyal keratektomi; uzman cerrah korneada bir flep oluşturmanın yerine sadece korneada bulunan ince koruyucu örtüde (epitel) bir flep oluşturmaktadır. sonrasında kornea dış tabaka kısımlarını yeniden şekillendirmek ve eğriliğini düzleştirmek adına excimer lazer kullanımı yapar. Bu işlem bittikten sonra epitel kapağı yeniden konumlandırmaktadır. İyileşmeyi sağlamak adına birkaç gün sonra bir bandaj ile kontak lens takılmasını uzman cerrah isteyebilir.
  • Fotorefraktif keratektomi (PRK); bu uygulama lazere benzer ama cerrah epiteli çıkartır. Kornea yeni şekline uygun biçimde doğal olarak büyür. Aradan birkaç gün geçtikten sonra bir bandaj ile kontak lens takılması gerekebilir.
  • Göz içi lens (İOL) implant; bu tarz lensler cerrahi uygulama ile gözün doğal mercekleri önünde göz içine yerleştirilmektedir. Orta ila şiddetli miyopi sorunu olan kişiler için bir seçenek olabilir. Göz içi lens implantları çoğunlukla genel tedavi seçeneği olarak uzman tarafından düşünülmemektedir.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle