Retina Dekolmanı Ameliyatından Sonra İyileşme Döneminde Nelere Dikkat Edilir?

Retina dekolmanı ameliyatı sayesinde gözde meydana gelecek olan görme sorunu tamamen ortadan kaldırılır. Sonrasında nelere dikkat edileceği konusunda uzmanlar detaylı şekilde bilgi verir.

Retina Dekolmanı Ameliyatı Sonrası

Retina dekolmanı sorunu retina destekleyici göz dokularından çekildiği zaman ortaya çıkan oldukça ciddi bir durumdur. Retina bazı koşullar altında düzgün çalışması mümkün hale gelmediği zaman 24 ila 72 saat içerisinde bir dekolman tamir edilmezse kalıcı görme kaybı meydana gelebilmektedir.  Retina dekolmanı sorunu ile alakalı bir ağrı meydana gelmez ama görme problemleri fark ederseniz mutlaka uzman hekime başvurmanız gerekir.

Retina dekolmanından kaynaklı olarak ışığın yanıp sönmesi, dalgalanmalar ya da periferik görüşünüzün kararması ortaya çıkabilir. Erken dönemde teşhis ayrılan bir retina ile ilişkili görme kaybını önlemenin anahtarıdır. Retina dekolmanı ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmeli konusunda uzman hekimler hastalarına detaylı şekilde bilgi verecektir. Retina dekolmanı ameliyatı sonrası iyileşme dönemi içinde göz kapaklarında kaşıntılı durumlar, yapışkanlık hissi ve gözden biraz sıvı gelebilir.

Göz çevresinde belli bir miktar morarma olabilir. Bu semptomlar normaldir ve meydana gelen bu sorunlar birkaç gün sonra ortadan kalkar.  Rahatsızlığı gidermek için parasetemol gibi basit bir ağrı kesici kullanılabilir. Ameliyattan bir gün sonra da doktor şişkinliği azaltmak ve enfeksiyonunun önüne geçmek için göz damlası verir. Genelde 2 ila 6 hafta sürecek olan iyileşme dönemi içinde gözü ovmamaya dikkat etmek çok önemlidir. Gözde bir gaz kabarcığı varsa görüş biraz bulanık olur ve bu durum geçicidir. Ameliyattan sonra görüş oranının iyileşmesi aylar sürebilmektedir. Bazı durumlarda ise belirli düzeyde kalıcı görme kaybı yaşanabilir. Baş bölgesi birkaç günlüğüne belli bir konumda tutulması istenir.

Göz doktoru iyileşme dönemi içinde hastasına kaçınması gereken her türlü faaliyet hakkında detaylı şekilde bilgi verir. Bu bilgilerdeki detaylara uyulması ve aksatılmaması sağlık açısından oldukça çok önemlidir.

Evde Bakım

Retina dekolmanı sorunu yaşayan kişiler görme ile alakalı sorunları evde tedavi edilmez. Görme sorunları cerrahi uygulamalar ile ortadan kaldırılır. Ameliyattan sonra dekolmanını onarmak adına doktor hastasına detaylı şekilde bilgi vereceği için bunların hepsine uyulması gerekir. Özellikle baş bölgesini evde dinlenirken belli bir seviye tutmak çok önemlidir. Ayriyeten evde dinlenme dönemi içinde göz damlası ya da göz yaması kullanımı istenebilir. Tedavi yapıldıktan sonraki süreçte görme ile alakalı azlıklar mevcutsa göz doktoru bağımsızlığa devam etmenin yollarını öğrenmeye ve zevk alınan aktivitelere devam etmeye yardımcı olabilir.

Uzmanın iyileşme dönemi içinde kullanılması için verdiği ilaçlar, merhemler ve ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Aksi takdirde bu sürecin atlatılması oldukça zor şekilde geçecektir. Kişilerin retinalarında dekolman sorunları meydana geldiği zaman görme olasılıklarını yükseltmek adına hemen ameliyat yapılır. Retinanın arkasında buluna ince bir doku tabakası kişilerin gözleri için çok önemlidir. Farklı sebeplerden kaynaklı olarak altındaki katmandan sıyrılmaya başlayabilir.

Bir retinadaki dekolmanı genelde retinalarda küçük bir yırtma veya delik ile başlar. Doğal göz sıvısı bu delikten zaman içinde sızabilir ve retinanın arka kısmında birikebilir. Bundan dolayı retinanın altındaki tabakanın kalkmasına neden olur. Retinadaki dekolman veya retinal yırtık olup olmadığını yalnızca bir doktor söyleyebilmektedir. 

Ameliyata ihtiyaç varsa bunun farklı türleri vardır. Hangisinin yapılacağı, nasıl yapılacağı, ne kadar süreceği ve diğer detayları konusunda doktorlar hastalarına detaylı şekilde bilgi verecektir.

Cerrahi Seçenekler

Hastada bulunan sorunun ortadan kaldırılması için en uygun olan uygulama şekline uzman hekim karar verecektir. Gözün iç kısmına gaz enjektesi etmek, retinayı orijinal yerine geri itmenin var olan bir olasılığıdır. Doktor gözün merkezine göz içi gazı balonu enjekte eder ve retinayı geriye doğru iter. Vücut gazın enjekte edilmesinden sonra gaz emer. Doktorlar pnömatik retinopeksi ismi verilen bu uygulamayı retinanın yeni çıkmaya başladığı anda kullanmaktadır.

Doktorlar bir sklera tokası ismi verdiği gözün yani “girintilendirilmesi” işlemini de kullanabilir, bu başka bir tedavi seçeneğidir. Cerrah bir silikon ya da süngeri gözün dışına diker. Bu sayede girinti meydana getirilir, göz duvarı gözlerinizin deliğine uyabilir. Cerrah ayriyeten vitrektomi ismi verilen bir uygulama ile göz sıvılarını değiştirmeyi de tedavi kapsamında seçebilir. Gözdeki jel benzeri olan maddeyi kaldırır ve gereksinimlere bağlı olarak farklı bir malzeme ile değiştirir.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle