Adenoviral Konjonktivit Nedir Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir

Adenoviral konjonktivit diğer konjonktivit gibi son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Ancak tedavisi diğer konjonktivit türlerine nazaran daha kolaydır. Konjonktivitin medikal ve doğal tedavi yöntemlerini bu yazımızda sizler için anlattık.

Adenoviral konjonktivit

Adenoviral konjonktivite tipik olarak adenovirüsü neden olur ve yaygın bir durumdur. Konjonktiva enfeksiyonundan sorumlu diğer virüsler; herpes simpleks virüsü (HSV), varisella-zoster virüsü (VZV), pikornavirüsüdür.

Adenoviral konjonktivit oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Bu hastalıkta gözler aşırı derecede kızarır. Bu kızarıklık hastalığın başlangıcından itibaren 10-12 gün arasında sürer. Hastalar; gözlerine temas etmekten, el sıkışmaktan, havlu, peçete, yastık kılıfı gibi eşyalarını paylaşmaktan kaçınmalıdır. Bu hastalığın iletimi çok kolaydır. Viral partiküller hastanın ellerinin temas ettiği herhangi bir yerden diğer bireylere bulaşabilir. Enfeksiyon genellikle 2 ila 4 hafta içerisinde kendiliğinden düzelir.

Belirti ve bulgular

Adenoviral konjonktivit bulguları ve belirtileri aşağıdakileri içerebilir:

  • Göz kaşınması
  • Gözlerde meydana gelen aşırı sulanma durumu
  • Kırmızılık
  • Işık hassasiyeti (korneal tutulum ile)

Tanı Konması

Genellikle, adenoviral konjonktivit tanısı sadece belirtilere bakılarak yapılabilir. Çoğu durumda tanı koymak için laboratuvar testinin yapılması gereksizdir. Ancak bazı durumlarda adenoviral keratokonjonktiviti tespit etmek için testlerin yapılması gerekebilir. Enflamasyonun şiddetli olduğu durumlarda, kronik veya tekrarlayan enfeksiyonlarda, atipik konjunktiva reaksiyonlarında ve tedaviye yanıt vermeyen hastalardan örnek kültür alınabilir. Bu örnek kültür inflamatuarın (iltihap) karakterize edilmesinde yardımcı olabilir.

Tedavi

Adenoviral konjunktivit tedavisi destekleyici nitelikte bir tedavidir. Yani bu tedavi sırasında doğrudan hastalık tedavi edilmeye çalışılmaz. Hastanın ağrısının dinmesine ve konforunun sağlanmasına çalışılır. Çünkü adenoviral konjunktivit kendi kendine geçebilen bir hastalıktır. Hastalara rahatlama için, soğuk kompres kullanımı önerilebilir. Ağır kaşıntı durumunda topikal vazokonstriktörler ve antihistaminler kullanılabilir, ancak genel olarak pek gerekli değillerdir. Hassasiyet olabilecek hastalarda bakteriyel süperenfeksiyonu önlemek için topikal bir sıkıştırıcı veya antibiyotik kullanılabilir. Topikal gansiklovirlerin adenovirüse karşı etkili olduğuna dair klinik kanıtlar vardır, bu yüzden korneal lezyon durumlarında birçok doktor bu ilacı reçete eder. Epidemik keratokonjonktivit vakaları için de bu madde kullanılabilir. Virüsün neden olduğu konjonktivitli hastalarda tedavi için genellikle; gansiklovir, idoksuridin solüsyonu ve merhemi, vidarabin merhemi, trifluridin solüsyonu gibi topikal antiviral ajanlar kullanılır. Molluskum kontagiosum ile bağlantılı konjuktivit için, cilt lezyonu tedavi edilene kadar hastalık devam eder. Lezyonun merkezi çekirdeğinin çıkarılması veya lezyon içindeki kanamanın durdurulması genellikle enfeksiyonun iyileştirilmesi için yeterlidir.

Önleme

Adenoviral konjonktivit çok bulaşıcı bir hastalık olduğu için bu hastalıkta öncelik, hastalığın yayılmasını engellemektir. Hastalık kendi kendine tedavi olabilen bir sorun olmasına rağmen çok çabuk yayıldığı için hasta bireyin bir süre kalabalık alanlardan uzak durması toplum sağlığı açısından son derece önemlidir. Hasta birey, ellerini sıklıkla yıkamalı ve ellerini enfekte olmuş gözü ile temas ettirmemelidir. Ayrıca havlu, çarşaf ve kozmetik ürünler gibi nesnelerini bir başkası ile paylaşmamalıdır. Enfekte olmuş hastalara bir süre okula gitmeleri ya da çalışmaları önerilmez. Kontakt lens takan kişiler, belirtileri ve semptomları düzelene kadar lens kullanmayı bırakmalıdır.

Doğal Tedavi

Adenovirüs konjonktiviti için evde yapabileceğiniz bazı şeyler de vardır. Aklınızda adenoviral konjoktivi evde nasıl geçer veya hızlı iyileşmesi için ne yapabilirim gibi sorular varsa sizler için bir liste hazırladık.

Tulsi

Kutsal fesleğen olarak da bilinen Tulsi, şifa verici gücü ile bilinir. Gözleri çevresel zararlardan ve serbest radikallerden koruyan anti-inflamatuar ve yatıştırıcı özelliklere sahiptir. Ayrıca gözlerdeki viral bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı savaşma gücü de vardır.

Tulsi yapraklarını kaynar suda 10 dakika bekletin. Ardından suyu göz yıkama maddesi olarak kullanın veya temiz bir pamuklu bezi suya batırıp gözünüzün çevresini hafifçe temizleyin.

Yeşil Çay

Yeşil çayda bulunan biyo flavonoidler bakteriyel ve viral enfeksiyonlarla mücadele ederken konjoktivitin neden olduğu tahriş ve iltihapları hafifletirler.

Zerdeçal

Zerçalın içinde iyileştirici bileşikler vardır ve iltihaplanmayı azaltır. Ayrıca antibakteriyel özelliklere sahiptir ve topikal olarak kullanıldığında adenoviral konjonktivit belirtilerini rahatlatabilir. Bir fincan kaynamış suya iki çorba kaşığı zerdeçal toz ekleyin. Karışıma temiz bir pamuklu bez veya havlu koyun ve bununla sıcak kompres yapın.

Kaynaklar


1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Yorum ekle