Astigmat Tedavi Edilerek Ortadan Kaldırılır Mı ve Bu Konuda Neler Yapılır?

Astigmat tedavisi kişiye ve sorunun şiddetine göre değişkenlik göstermektedir. Bir hastada gözlük ile tedavi uygulaması yapılırken, diğer hastalarda lazer ile ameliyat işlemleri yapılabilir.

Astigmat Geçer mi

Normal ve Astigmatlı Görüş

Astigmatizm, göz önünün şeklinin tamamen yuvarlak olmadığı refraktif bir durumdur ve bu da bulanıklığa neden olur. Genellikle göz şeklinin normal olmadığı, uzun olduğu, miyopi, çok kısa olan, hipermetrop (uzun görüşlü) olarak adlandırılan diğer koşullarla birlikte meydana gelir. Beraber üç koşul refraktif hatalar olarak isimlendirilir, çünkü gözler ışık ışınlarına odaklanma veya eğme (kırma) etkilerler. Bu sorun genelde gözlüklerin desteği ile düzeltilir. Herhangi bir nesneyse bakıldığında ışık korneadan ve kristalin lensin (gözün içinde irisin arkasında bulunur) gözün içinden arka tarafta bulunan ışığa duyarlı bir membrana geçer. Açıkça görülebilmek adına kornea ve mercek ışığı retina üstüne mükemmel bir düzeyde odaklamalıdır. Astigmatta göze girecek olan paralel ışın tek bir odak noktasından ziyade birbirine dik olan iki ayrı odak çizgisine odaklanır. Sonuç itibariyle, ışık ışınları retina üzerine tam olarak odaklanmaz, görüntünün yakın ve uzak mesafelerde bulanık olmasına neden olur. Bundan dolayı yapılacak olan tedavi şekli kişiye ve durumuna göre değişkenlik gösterebilmektedir. Tedavi sürecinde temkinli olmak söylenenleri dikkate almak gerekir. Astigmat toplum içinde optometrist tarafından ya da bir hastane oftalmolojisti tarafından yapılacak olan rutin testler ile anlaşılmaktadır. Muayene aşağıdaki testleri içerir:

  • Görme keskinliği; bu testte Snellen grafiği kullanılarak ölçüm yapılır ve standart ölçülerde 6 metreye kadar çeşitli ebatlarda harf okumayı içermektedir.
  • Kırılma; bir retinoskop veya otomatik refraktör kullanılarak yapılmaktadır. Refraktif hata ince ayarlanır, böylece standart gösterimde hastanın refraktif hatasını kaydeden bir reçete ortaya çıkarılmaktadır.
  • Keratometri ve kornea topografyası; bu aletler korneada bulunan eğriliğini ölçer. Bir keratometre merkezi korneaları, kornea topografyası ise kornea yüzeyinin çok daha büyük bir alanı hakkında bilgileri toplar.

Astigmatizm için hangi tedaviler mevcuttur?

Astigmatizmayı düzeltmek adına çeşitli yöntemler mevcuttur. En uygun yöntem astigmatizmanın ciddiyetine, etiyolojiye, göz ve sistemik komorbiditeye, yaşa, görsel gereksinimlere ve kişisel tercihlere bağlı olarak değişir. Geniş kategoriler de aşağıda belirtilmiştir.

  • Gözlükler; astigmat tedavisi kapsamında en çok kullanılan tedavi uygulamasıdır.
  • Kontak lensler
  • Yumuşak torik lensler; hafif astigmat sorunu için etkili olup günlük, aylık ve uzun süreli aşınma çeşitlerinin kullanımları yapılabilir.
  • Sert gaz geçirgen lensler; yumuşak lenslere göre kullanması daha zordur. Özellikle astigmatı yüksek olan kişilerde etkilidir.
  • Ortokeratoloji; özel şekilde üretilen katı lensler kornea bölgesini yeniden şekillendirmek adına kullanılır. Özellikle gece kullanılır ve uyanınca çıkartılır. Bu nedenle görüş netliğinin devam etmesini sağlamak için lens sürekli olarak kullanılmalıdır.
  • Ameliyat
  • Limbal rahatlatıcı kesikler; periferik kornea iç kısmında derin, eşleştirilmiş kesiler, orta derecedeki astigmatizmayı nötralize edebilir. Bu teknik genelde katarakt ameliyatı ile aynı anda yapılır.
  • Torik göz içi lensleri; lensler katarakt ameliyatı esnasında göz içine yerleştirilir. Yüksek astigmatizma düzeylerini düzeltme konusunda etkilidir. Katarakt olmadan genç yetişkin kişilerde, kristalin lensin önüne implantasyon için fakik torik göz içi lensler mevcuttur.
  • Lazer uygulaması; lazerler korneayı yeniden şekillendirmek ve önemli astigmatizmayı etkisiz hale getirmek adına kullanılabilir. PRK (fotorefraktif keratektomi) veya LASEK (lazer epitelyal keratomileusis) gibi yüzeysel muameleleri, LASIK (lazer assisted in situ keratomileusis) gibi flep esaslı tedaviler de dâhil olmak üzere çeşitli lazer cerrahisi işlemleri bulunur. Bir femtosaniye lazer kullanılarak korneada lens şeklinde bir doku parçasının kesildiği küçük kesik lentikül ekstraksiyonu ismi verilen yeni bir prosedür de umut vaat etmektedir. En uygun lazer tedavisi işlemleri gerekli astigmat düzeltme derecesi, kornea kalınlığı, görsel ve yaşam tarzı gereksinimleri hasta tercihleri konusunda etkilidir. Bu ameliyatın yapılmasına uzman hekim karar vermelidir.

Kaynaklar


Kullanıcı Yorumları ve Oyları

1 yıldız2 yıldız3 yıldız4 yıldız5 yıldız (Sizin oyunuz ilk olsun)
Loading...

Yorum ekle